Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « King 640 l Pawiookie, 600 l Channy Maculata, 840 l Channy Aurantimaculata
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: King 640 l Pawiookie, 600 l Channy Maculata, 840 l Channy Aurantimaculata  (Przeczytany 89706 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #60 : Styczeń 11, 2008, 10:21:25 »

Co to ma być do jasnej ciasnej ? ? ? Jakim prawem możesz wkurzać tak ludzi takimi pięknymi akwariami, coooo ? ? ?  Grin

King to prawdziwy "Król litrażu" Wodnego Świata. Czekam na aktualizację żeby się załamać Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #61 : Styczeń 13, 2008, 10:08:12 »

Widzieliście kiedyś jak zatopiony amazoński las przechodzi płynnie w koryto rzeki? Nie?

No to zapraszam do pierwszego wątku, aktualizacja zbiornika 640l.

Aha, nad warsztatem zdjęciowym jeszcze poprację  Wink

brightblade
Nowy
*

« Odpowiedz #62 : Styczeń 13, 2008, 10:22:44 »

Witaj ! powiedz mi ile masz piachu u 640L ? i jaki jest to rodzaj piachu, przy okazji mam jeszcze pytanie odnośnie pompy do sumpa, z wykresu wyczytałem ze grundfos 25-40 będzie mieć za małą wydajność, jakieś 800 - 900 l/h, możesz mi powiedzieć jak to wychodzi przy twojej pompie 25-60 ? Pozdrawiam !

gg: 3355880
650l - praca pełną parą
45l   - żałobniczki, neony
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #63 : Styczeń 13, 2008, 12:42:46 »

Witaj ! powiedz mi ile masz piachu u 640L ? i jaki jest to rodzaj piachu, przy okazji mam jeszcze pytanie odnośnie pompy do sumpa, z wykresu wyczytałem ze grundfos 25-40 będzie mieć za małą wydajność, jakieś 800 - 900 l/h, możesz mi powiedzieć jak to wychodzi przy twojej pompie 25-60 ? Pozdrawiam !

Piach kwarcowy produkcji  MHK (ta sama firma produkuje markę Filtus), pod roślinami 5 cm, tam  gdzie ich nie ma 2 cm.
Wydajności nawet nie sprawdzałem, sądzę, że może być ok 1200 l/h.

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #64 : Styczeń 13, 2008, 13:06:03 »

No piękne Good ! ! Cheesy Dyski zawsze mi się marzyły ,ale echhh...Może kiedyś Cheesy Ale no bomba tylko nie myślałeś żeby choć trochę więcej ziela dołożyć ?Ale to tylko moje spostrzeżenie Cheesy

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #65 : Styczeń 13, 2008, 13:27:04 »

tylko nie myślałeś żeby choć trochę więcej ziela dołożyć ?Ale to tylko moje spostrzeżenie Cheesy

Wiesz jak odżywiają się dyski i w jakiej wodzie żyją? Odpowiem krótko: albo zielsko, albo dyski, dla mnie wybór jest prosty, a teraz po krótce dlaczego tak:
- dyski pobierają pożywienie wydmuch*ąc je z podłoża tak że rozłazi się po całym dnie, wyobraź sobie teraz, że mielone mięcho wpada pomiędzy zielsko na dnie, wyobrażasz sobie sprzątanie? i parametry wody?
- na podłożu musi być piach z powodów podanych powyżej, więc w grę wchodzi tylko zielsko o odpowiednio rozbudowanym systemie korzeniowym, bo piachu nie nasypiesz 8 cm
- parametry wody: Azoty zero i o taką wartość cały czas trzeba walczyć, Dyski źle znoszą azot w wodzie, więc podmiany tylko na zakwaszone RO, rośliny przeciwnie potrzebują zgoła innych związków w wodzie niż Dyski; Ph - zauważyłeś, że jest 5,5? niewiele mniej ma ocet spirytusowy, spróbuj w nim hodować ziele; temperatura dla Dysków to ok 30 st. C - mało zielska przepada za taką temperaturą
- to są BW, przenikalność światła niezbędnego zielsku na wysokości dna (60 cm) jest tak nędzna, że niewiele ziela to zniesie
- i ostatnie: Dyski żyją pomiędz zatopionymi drzewami, gałęziami i muszą mieć gdzie pływać, to jest baniak dla nich nie dla ziela.

To chyba wszystko.

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #66 : Styczeń 13, 2008, 15:39:49 »

Dobra spokojnie ,ale żeś się rozkręcił to była tylko propozycja poza tym widziałem pare zbiorników z pięknymi roślinami np.zbiornik Sebastiana albo ten http://www.akwarysci.com/ryba.php?dzial=krzysztof&id=392 i roślin mają kupę acha o parametrach wody dla dysków wiedziałem.

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #67 : Styczeń 13, 2008, 17:15:02 »

Jestem spokojny  Cheesy, próbuję tylko przekazać swój punkt widzenia, uważam po prostu, że do roślinniaków nadawać się będą otoski, czy jakieś inne maleństwa, a Dyski potrzebują przestrzeni. Ja nie widzę powodu, dla którego miałyby konkurować o przestrzeń z zieleniną.

diablo33
Nowy
*

« Odpowiedz #68 : Styczeń 13, 2008, 17:34:30 »

Akwarium bomba  Shocked A i ten litraż  Shocked A takie stadko neonków to musi być niezły efekt  Good !

Pozdrawiam papa
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #69 : Luty 02, 2008, 20:39:21 »

Parę nowych fotek zbiornika i rybek:

Najpierw PIĘKNOŚCI:

Teraz banda blondynów:

Całość:

Aha, krewetkarium przestało istnieć, teraz też zamieszkują je skorupiaki, ale rozmiaru bardziej XL, to raki marmurkowe, liczę, że poniważ są partenogenetyczne, to dość łatwo będą się mnożyć i posłużą za żywy pokarm dla Pawiookich:

« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 22:23:26 wysłane przez King » Zapisane

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #70 : Luty 02, 2008, 20:52:07 »

No King - po zapoznaniu się z Twoim zbiornikiem, próbuje złapać oddech   Grin Baniak jest przepiękny.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #71 : Luty 02, 2008, 21:04:33 »

Obejżałem sobie troche Twoich fotek na Fotosiku i poczytałem o budowie...
nie wiem czemu dopiero teraz tu zaglądam.

Stary.... wielki respekt. Rzadko się spotyka tu ludzi z taką pasją i talentem do DIY. Jestem powalony. Wszystko wygląda jak fabryczne. Widać... MASTER @ WORK !!!  Good ! Good ! Good !

Pozdrawiam

PS... Twoje obsady są też mega-orginalne.  Good !

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #72 : Luty 02, 2008, 21:52:45 »

Widzisz Oswald, należę do tego rodzaju ludzi, których pasja potrafi pochłonąć bez reszty. Od roku poświęcam jej każdą wolną chwilę. Nie liczę też pośwęconych pasji srebrników.

Powiem Ci, że chodzą mi po głowie projekty, na których realizację przyjdzie mi poświęcić ze 2 lata, a przy których obecne baniaczki, to ledwie mizerne kałuże.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #73 : Luty 02, 2008, 22:21:51 »

przyznam, że na początku miałem zupełnie inne wrażenie co Twojej osoby. Ale teraz jesteś dla mie poprostu KING!

Ja mam podobnie wiele fajnych konceptów w głowie, ale chwilowo muszę się zajmować innymi "pryjorytetami" i tworzeniem infrastruktury. Mam nadzieję, że za jakiś czs też z czymś fajnum zabłysnę, ale co do jakości robót DIY to Ciebie napewno nigdy nie dogonię.
Jeszcze raz wielki respekt!

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #74 : Luty 02, 2008, 22:49:41 »

super po prostu świetnie respect dla Ciebie... Good !

[45] [15] [4]
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: