Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « King 640 l Pawiookie, 600 l Channy Maculata, 840 l Channy Aurantimaculata
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: King 640 l Pawiookie, 600 l Channy Maculata, 840 l Channy Aurantimaculata  (Przeczytany 89687 razy)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #75 : Luty 02, 2008, 23:07:44 »

King znowu zaszalał Smiley))
Mam pytanie u blondynek te drzewko to ?
I gdzie je zdobyłeś właśnie takie cudo u mnie poszukiwane
Pozdrawiam

ps . możesz już nie wkurzać pasjonatów akwarystyki takimi brzydkimi zbiornikami  ?
echhh
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2008, 23:10:03 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #76 : Luty 02, 2008, 23:19:33 »

Mam pytanie u blondynek te drzewko to ?
Jeżeli pytasz o gałęzie, to wysuszone brzozowe, a jeżeli o tę kłodę na dnie, to jakieś mahoniowate, oddziela toto 2 poziomy piasku, bo po prawej pod żabienicami jest go sporo więcej.

Codzi o rybcie? Dopadłem w Łodzi na giełdzie na równej, chyba najtańsze i IMHO najpiękniejsze bystrzyki (80 gr. sztuka)

ps . możesz już nie wkurzać pasjonatów akwarystyki takimi brzydkimi zbiornikami  ?
Nie da rady Grin , przywiozłem, też wreszcie Pawiookie, więc niedługo aktualizacja Cheesy

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #77 : Luty 02, 2008, 23:35:38 »

czy te wysuszone brzozowie preparowałeś metodą tradycyjną gotowanie z solą itd
i czy to z naszego polskiego lasu ?
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #78 : Luty 02, 2008, 23:42:21 »

czy te wysuszone brzozowie preparowałeś metodą tradycyjną gotowanie z solą itd
i czy to z naszego polskiego lasu ?

Co Ty, od czasu jak mam duży baniak i drzewo do gara się nie mieści, to przestałem sobie głowę pierdołami zawracać. Drewno musi tylko być idealnie suche. Odciąłem niedawno, zimą (drzewo jest w stanie spoczynku) z drzewa z dala od drogi, usunąłem pączki, na parę dni na kaloryfer (cienkie to szybko schnie) i do baniaka.

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #79 : Luty 03, 2008, 09:55:12 »

Codzi o rybcie? Dopadłem w Łodzi na giełdzie na równej, chyba najtańsze i IMHO najpiękniejsze bystrzyki (80 gr. sztuka)
Skąd jesteś ?Ja też jeżdżę na ul.Równą extra wybór wszystkiego dosłownie mają można też spotkać tam takich "vip"-ów akwarystyki jak właściciela Diskusa czy wielkich hodowców Wink wszyscy zaopatrują się właśnie tam Smiley Ale skoro byłeś na giełdzie to nie mogłeś tam kupić sobie jakiegoś korzonka Huh Są tam takie maluchy za 50gr do gigantów po 160cm Wink Acha jeśli chcesz to jest tam taki bar i tam co czwartek siedzą hobbyści,hodowcy,pasjonaci i gadają o rybkach przy piwku czy herbatce Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2008, 09:57:03 wysłane przez Błazenek » Zapisane

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #80 : Luty 03, 2008, 11:48:43 »

Błazenek, wszystko jest w profilu  Grin, z Pruszkowa jestem, z Pruszkowa. Jeżeli chodzi o właściciela Discusa, to jest u mnie częstym gościem i na odwrót. Ten jego sklepik  Wink jest na przeciwko mojego marketu. Jak chcę sobie o rybach pogadać, to opuszczam na chwilę robotę i idę przez ulicę na drugą stronę i mogę se pogadać do woli  Wink

BTW, zrobiłem dzisiaj parę ogólnych fotek Rakowa 112l, jakość nie najlepsza bo słońce ostro świeci i sam fotograf odbija się w szkle, ale da Wam obraz o wyglądzie tego baniaczka:

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #81 : Luty 03, 2008, 13:10:36 »

Ja wiem czy to taki sklepik Cheesy A co do gadania do rybach to ile można z jednym gościem a w tym barze są i morszczaki i skorupiaki i paletkarze i miłośnicy Pysiów więc tematów jest bez końca Wink do tego wokół pełno ryb i wszystko akwarystyczne Cheesy Żyć nie umierać Grin

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #82 : Luty 03, 2008, 13:16:59 »

mam pytanie co do tej pompy do CO. Jaką ona ma wydajność i ile prądu pobiera? I jak z głośnością? Coś tam widać na fotce, ale nie mogę odszyfrować. Wygląda, że ma kilka trybów pracy....?

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #83 : Luty 03, 2008, 14:18:28 »

To pompa Grundfos serii 100, podseria 180, model UPS 25-60 trzybiegowa.

Moce:                         Przepływy (teoretyczny, bez mediów filtracyjnych)

I bieg 50 W                  1500 l/h
II bieg 60W                  2500 l/h
III bieg 70 W                3500 l/h

Cichsza niż szept, w ogóle jej nie słychać, zero też wibracji, o tym, że pracuje świadczy tylko ruch tafli wody.

Aha, zapomniałbym, podany przepływ, przy wysokości słupa wody do 2 metrów, ze wzrostem wysokości, oczywiście spada.

hajtaler
Nowy
*

« Odpowiedz #84 : Luty 03, 2008, 14:30:28 »

piekne zbiorniki
ja mam pytanko co do uv bo mam filter z nim ale nie uzywam bo slyszalem ze nie jest polecany jak to sie sprawuje u ciebie i czy polecil bys go innym, bo ja juz nie wiem co robic zaduzo czytalem a lezy mi nie uzywany
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #85 : Luty 03, 2008, 14:40:18 »

UV?, to zależy w jakim zbiorniku, z zielem i nawożeniem IMHO nie ma sensu, UV niszczyć będzie nawóz żelazowy. Ja używam profilaktycznie 24 h/dobę i odpukać omijają mnie wszelki plagi. Oczywiście nie koniecznie może to być związane ze sterylizacją UV. Generalnie UV znajdzie tylu przeciwników co zwolenników, ja należę do tych drugich.

hajtaler
Nowy
*

« Odpowiedz #86 : Luty 03, 2008, 14:58:45 »

no ja mam ogolny zbiornik ale nawozenia nie uzywam procz co2
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #87 : Luty 04, 2008, 20:48:26 »

no ja mam ogolny zbiornik ale nawozenia nie uzywam procz co2

IMHO, będziesz musiał zacząć, nie da się pielęgnować roślin bez połączenia 3 podstawowych składników: oświetlenia, CO2, i nawożenia dopowiednio dobranymi porcjami mikro i makroelementów. Z jedną składową w akwarium, co najwyżej glony albo sinice wychodujesz a nie piękne rośliny. Podsumowując: w zieleniaku UV-ka zbędna jest.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #88 : Luty 04, 2008, 21:18:02 »

a jak u ciebie rachunki za prąd  jedne 600 L =/-
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #89 : Luty 04, 2008, 22:05:21 »

W tej chwili to jakieś 100 złociszy za paletkowe akwa na miesiąc wszystkiego (oświetlenie, grzanie i wszystkie inne technikalia). Z zielem to za samo oświetlenie było grubo ponad 300 złociszy na kwartał (580 W). Teraz świecę zaledwie 116 W, a i chyba jeszcze jedną rurę odepnę, bo po co mi tyle tego na 8 żabienic? U Pawiookich wychodzą drobiazgi, bo nie grzeję, a filtry i oświetlenie diodowe pobiera prądu tyle co nic, więc nawet nie opłaca się tego liczyć.

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: