|
King
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #91 : Luty 05, 2008, 23:05:32 » |
|
580W na 640l Przecież 320W całkowicie by wystarczyło IMHO? Nie wystarczy, nie przy zbiorniku wysokim na 60 cm + kolejne 20 na wysokość pokrywy + nawożenie w pełnym spektrum (micro, macro, CO2), nie waham się powiedzieć: nie wystarczy! Ciągle widzę pokutujący tu i na innych forach mit powielany jak mantra: 0,5 W/l i tak wszyscy po koleii to samo: 0,5 W/l. Jeden napisał w odniesieniu do konkretnego zbiornika, a reszta powtarza jak otępiła: 0,5 W/l nie patrząc na pozostałe składowe i czynniki.
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
where are those good old-fashioned values?
|
|
« Odpowiedz #92 : Luty 05, 2008, 23:24:15 » |
|
580W na 640l Przecież 320W całkowicie by wystarczyło IMHO? Nie wystarczy, nie przy zbiorniku wysokim na 60 cm + kolejne 20 na wysokość pokrywy + nawożenie w pełnym spektrum (micro, macro, CO2), nie waham się powiedzieć: nie wystarczy! Ciągle widzę pokutujący tu i na innych forach mit powielany jak mantra: 0,5 W/l i tak wszyscy po koleii to samo: 0,5 W/l. Jeden napisał w odniesieniu do konkretnego zbiornika, a reszta powtarza jak otępiła: 0,5 W/l nie patrząc na pozostałe składowe i czynniki. amen! mozesz miec 2W/l a i tak moga ci nawet kabomby nie urosnac! wystarczy,ze masz jalowa wode w skladniki odzywcze, nieustabilizowana kolonie bakterii i zwir ktora tak zatwardza wode,ze baniak prosi sie o calgonit a nie ryby! ja mam 54W przy podobnej ilosci wody (netto) a i tak nie mam przyrostow szalonych jakis! 0,5W na litr to wzglednie dobra ilosc swiatla w wypadku roslinnego baniaka przy nawozeniu pelnym spektrum nawozow w odpowiednich ilosciach, przy odpowiednich twardosciach... a przy zbiorniku tak wielkim... tak glebokim... to do dna dojdzie moze 50% tego swiatla... w wypadku roslin plywajach czy czarnych wod ta wartosc jeszcze spadnie
|
|
|
|
|
|
|
King
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #93 : Luty 05, 2008, 23:45:11 » |
|
a przy zbiorniku tak wielkim... tak glebokim... to do dna dojdzie moze 50% tego swiatla... w wypadku roslin plywajach czy czarnych wod ta wartosc jeszcze spadnie No i mamy kolejny głos rozsądku, to już jest nas dwóch do rozpoczęcia krucjaty przeciwko 0,5 W/l, klepanemu jak pacierze bez zastanowienia.
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
where are those good old-fashioned values?
|
|
« Odpowiedz #94 : Luty 05, 2008, 23:48:41 » |
|
a przy zbiorniku tak wielkim... tak glebokim... to do dna dojdzie moze 50% tego swiatla... w wypadku roslin plywajach czy czarnych wod ta wartosc jeszcze spadnie No i mamy kolejny głos rozsądku, to już jest nas dwóch do rozpoczęcia krucjaty przeciwko 0,5 W/l, klepanemu jak pacierze bez zastanowienia. Forza! teraz trzeba skrzynke piwa, by przymyslec strategie
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #95 : Luty 06, 2008, 15:49:18 » |
|
A czy ja powiedziałem 320W w świetlówkach ???Jeśli masz lampy HQI 2x150W to wystarczy spokojnie i do dna dojdzie ok.70-80% światła Co do 0,5W/l może jest to mniejsza granica po prostu przy ,której rośliny rosną na normalnych nawozach i podłożu ,ale nie są to jakieś extra efekty to moje zdanie
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #96 : Luty 06, 2008, 15:52:41 » |
|
No i mamy kolejny głos rozsądku, to już jest nas dwóch do rozpoczęcia krucjaty przeciwko 0,5 W/l, klepanemu jak pacierze bez zastanowienia.
Wreszcie ktoś myślący!
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 15:56:07 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #98 : Luty 06, 2008, 16:57:54 » |
|
HQI 2x150W to wystarczy spokojnie i do dna dojdzie ok.70-80% światła chyba sobie żartujesz, poczytaj ile światła tracisz na 10cm, a potem napisz .... zbiorniki naprawdę miłe dla oka, zostanawiam się trzymasz to wszystko w jednym pokoju ?? a foto pawiookich jest jakieś ? bo czytałem, że polowałeś dośc długo na pewną odmiankę pozdrówka
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #99 : Luty 06, 2008, 17:03:37 » |
|
No to se poczytaj ile przy świetlówkach a ile przy HQI...HQI daje mocniejsze światło dzięki czemu stosuje się je przy dużych zbiornikach Widziałem gdzieś fotorelację z zakładania tego zbiornika (z pawimi) i King pisał ,że Oskary ma w pracy a Dyski w domu
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #100 : Luty 06, 2008, 17:44:21 » |
|
no dobra, mocniejsze, ale nie 70-80% przy dnie
|
|
|
|
|
|
|
King
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #101 : Luty 06, 2008, 19:03:28 » |
|
Widziałem gdzieś fotorelację z zakładania tego zbiornika (z pawimi) i King pisał ,że Oskary ma w pracy a Dyski w domu
Dokładnie tak, Dyski i Raki mam w domu, a Pawiookie w pracy, akwarystyczny raj, 24 h na dobę z akwarystyką , no i Kuba, nie w pokoju, a w sypialni . Na foty musicie poczekać do przsyszłego tygodnia, robienie zdjęć w tym zbiorniku to dośc ciężka praca, strasznie tam ciemno i do focenia muszę dodatkowo doświetlać, a to już cała operacja. Teraz mocno zarobiony jestem, postaram się strzelić parę fotek w przyszłym tygodniu, bo rybki są w mojej ocenie fenomenalne.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 19:06:08 wysłane przez King »
|
|
|
|
|
sircula
|
|
« Odpowiedz #102 : Luty 08, 2008, 14:23:08 » |
|
[
No i mamy kolejny głos rozsądku, to już jest nas dwóch do rozpoczęcia krucjaty przeciwko 0,5 W/l, klepanemu jak pacierze bez zastanowienia.
Trzech:) W końcu ktoś popiera moje zdanie Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
King
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #103 : Luty 19, 2008, 20:29:03 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 22:20:28 wysłane przez King »
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #104 : Luty 19, 2008, 20:34:06 » |
|
extra rybki ;] a jest możliwość zrobienie foto całego akwa, żeby zobaczyć skalę dzieci ? czy raczej gubią się w mroczni ?? a zbrojuś genialny, jaki 'model' ??
|
|
|
|
|
|
|
|