Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « King 640 l Pawiookie, 600 l Channy Maculata, 840 l Channy Aurantimaculata
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: King 640 l Pawiookie, 600 l Channy Maculata, 840 l Channy Aurantimaculata  (Przeczytany 89682 razy)
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #90 : Luty 05, 2008, 14:24:48 »

580W na 640l Huh  Shocked Przecież 320W całkowicie by wystarczyło ,ale wiem co sądzisz o roślinach z dyskami Wink

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #91 : Luty 05, 2008, 23:05:32 »

580W na 640l Huh  Shocked Przecież 320W całkowicie by wystarczyło

IMHO? Nie wystarczy, nie przy zbiorniku wysokim na 60 cm + kolejne 20 na wysokość pokrywy + nawożenie w pełnym spektrum (micro, macro, CO2), nie waham się powiedzieć: nie wystarczy!
Ciągle widzę pokutujący tu i na innych forach mit powielany jak mantra: 0,5 W/l i tak wszyscy po koleii to samo: 0,5 W/l. Jeden napisał w odniesieniu do konkretnego zbiornika, a reszta powtarza jak otępiła: 0,5 W/l nie patrząc na pozostałe składowe i czynniki.

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #92 : Luty 05, 2008, 23:24:15 »

580W na 640l Huh  Shocked Przecież 320W całkowicie by wystarczyło

IMHO? Nie wystarczy, nie przy zbiorniku wysokim na 60 cm + kolejne 20 na wysokość pokrywy + nawożenie w pełnym spektrum (micro, macro, CO2), nie waham się powiedzieć: nie wystarczy!
Ciągle widzę pokutujący tu i na innych forach mit powielany jak mantra: 0,5 W/l i tak wszyscy po koleii to samo: 0,5 W/l. Jeden napisał w odniesieniu do konkretnego zbiornika, a reszta powtarza jak otępiła: 0,5 W/l nie patrząc na pozostałe składowe i czynniki.

amen!
mozesz miec 2W/l a i tak moga ci nawet kabomby nie urosnac! wystarczy,ze masz jalowa wode w skladniki odzywcze, nieustabilizowana kolonie bakterii i zwir ktora tak zatwardza wode,ze baniak prosi sie o calgonit a nie ryby! ja mam 54W przy podobnej ilosci wody (netto) a i tak nie mam przyrostow szalonych jakis!
0,5W na litr to wzglednie dobra ilosc swiatla w wypadku roslinnego baniaka przy nawozeniu pelnym spektrum nawozow w odpowiednich ilosciach, przy odpowiednich twardosciach...

a przy zbiorniku tak wielkim... tak glebokim... to do dna dojdzie moze 50% tego swiatla... w wypadku roslin plywajach czy czarnych wod ta wartosc jeszcze spadnie Smiley

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #93 : Luty 05, 2008, 23:45:11 »

a przy zbiorniku tak wielkim... tak glebokim... to do dna dojdzie moze 50% tego swiatla... w wypadku roslin plywajach czy czarnych wod ta wartosc jeszcze spadnie Smiley

No i mamy kolejny głos rozsądku, to już jest nas dwóch do rozpoczęcia krucjaty przeciwko 0,5 W/l, klepanemu jak pacierze bez zastanowienia.

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #94 : Luty 05, 2008, 23:48:41 »

No i mamy kolejny głos rozsądku, to już jest nas dwóch do rozpoczęcia krucjaty przeciwko 0,5 W/l, klepanemu jak pacierze bez zastanowienia.

Forza! Cheesy teraz trzeba skrzynke piwa, by przymyslec strategie Cheesy

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #95 : Luty 06, 2008, 15:49:18 »

A czy ja powiedziałem 320W w świetlówkach ???Jeśli masz lampy HQI 2x150W to wystarczy spokojnie i do dna dojdzie ok.70-80% światła Wink Co do 0,5W/l może jest to mniejsza granica po prostu przy ,której rośliny rosną na normalnych nawozach i podłożu ,ale nie są to jakieś extra efekty to moje zdanie Wink

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #96 : Luty 06, 2008, 15:52:41 »

Wreszcie ktoś myślący!
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 15:56:07 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #97 : Luty 06, 2008, 15:56:26 »

A co do zbiornika to kiedy możemy spodziewać się foto Oskarków Huh

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #98 : Luty 06, 2008, 16:57:54 »

HQI 2x150W to wystarczy spokojnie i do dna dojdzie ok.70-80% światła
chyba sobie żartujesz, poczytaj ile światła tracisz na 10cm, a potem napisz ....
zbiorniki naprawdę miłe dla oka, zostanawiam się trzymasz to wszystko w jednym pokoju ??  Grin
a foto pawiookich jest jakieś ? bo czytałem, że polowałeś dośc długo na pewną odmiankę Wink
pozdrówka  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #99 : Luty 06, 2008, 17:03:37 »

No to se poczytaj ile przy świetlówkach a ile przy HQI...HQI daje mocniejsze światło dzięki czemu stosuje się je przy dużych zbiornikach
Widziałem gdzieś fotorelację z zakładania tego zbiornika (z pawimi) i King pisał ,że Oskary ma w pracy a Dyski w domu

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #100 : Luty 06, 2008, 17:44:21 »

no dobra, mocniejsze, ale nie 70-80% przy dnie  Roll Eyes

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #101 : Luty 06, 2008, 19:03:28 »

Widziałem gdzieś fotorelację z zakładania tego zbiornika (z pawimi) i King pisał ,że Oskary ma w pracy a Dyski w domu

Dokładnie tak, Dyski i Raki mam w domu, a Pawiookie w pracy, akwarystyczny raj, 24 h na dobę z akwarystyką Smiley, no i Kuba, nie w pokoju, a w sypialni  Grin.
 Na foty musicie poczekać do przsyszłego tygodnia, robienie zdjęć w tym zbiorniku to dośc ciężka praca, strasznie tam ciemno i do focenia muszę dodatkowo doświetlać, a to już cała operacja. Teraz mocno zarobiony jestem, postaram się strzelić parę fotek w przyszłym tygodniu, bo rybki są w mojej ocenie fenomenalne.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 19:06:08 wysłane przez King » Zapisane

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #102 : Luty 08, 2008, 14:23:08 »

[

Trzech:) W końcu ktoś popiera moje zdanie Smiley
Pozdrawiam

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #103 : Luty 19, 2008, 20:29:03 »

No, to są maluchy. Oskarków jest 6, prawdopodobnie 5 Red Albino i 1 Tiger Albino, docelowo zostanie 4 najładniejsze, zbiornik przktycznie się nie zmienił, jest w pierwszym wątku, a teraz maluchy:

dzień pierwszy, jeszcze w towarzystwie neonów:

i na koniec towarzysz oskarków: Wiktor Czyściciel, niestety jest bardzo nieśmiały....

« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 22:20:28 wysłane przez King » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #104 : Luty 19, 2008, 20:34:06 »

extra rybki ;] a jest możliwość zrobienie foto całego akwa, żeby zobaczyć skalę dzieci ? czy raczej gubią się w mroczni ?? Wink
a zbrojuś genialny, jaki 'model' ?? Wink

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: