Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « King 640 l Pawiookie, 600 l Channy Maculata, 840 l Channy Aurantimaculata
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: King 640 l Pawiookie, 600 l Channy Maculata, 840 l Channy Aurantimaculata  (Przeczytany 89863 razy)
macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #165 : Październik 25, 2008, 22:02:13 »

to sie nazywa akwarium mozna uzadzac siedzac w srodku super litrarz akwa piekne a ryby odlot pozdrawiam
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #166 : Październik 25, 2008, 23:01:36 »

a gdzie dostałeś channy. w wa-wie? micropeltesy jeszcze w ubiegłym roku były w miarę regularnie do kupienia  na alegro ale w tym roku posucha. jakbyś słyszał o c. bleheri do kupienia to daj znać.

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #167 : Październik 25, 2008, 23:45:33 »

a gdzie dostałeś channy. w wa-wie?

W wawie.

micropeltesy jeszcze w ubiegłym roku były w miarę regularnie do kupienia  na alegro ale w tym roku posucha.

O micro raczej nie kłopot, pospolity żmijogłów, można dostać skolko ugodno, ale to bydlak, prawie do metra dorasta, pozostaje albo baniak 3000 l budować, albo po roku trzymania zjeść na wigilę  Wink

jakbyś słyszał o c. bleheri do kupienia to daj znać.

Strasznie długa na nie kolejka, a dostawy nie pewne Wink

Marek

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #168 : Październik 26, 2008, 10:31:34 »

Skoro się podobało Smiley, to jeszcze jedna seryjka, tym razem z gośćmi przy stole:

Marek

malutka243
Zainteresowany
**

"Trzeba żyć, bo wciąż tyle na nas czeka."

« Odpowiedz #169 : Październik 26, 2008, 12:52:55 »

Po prostu cudowne, 2 piękne wielkie akwaria. Stworzyć tak coś pięknego to prawdziwy sukces. Ale wody schodzi niemało na podmiany;)
Aqua12
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #170 : Październik 26, 2008, 12:55:06 »

Super akwa.Nigdy nie widziałem czegoś równie pięknego

akwa 250 w budowie

akwa 112l w budowie

akwa 29l
4 gupiki ( 3 samce + 1 samiczka )
2 mieczyki ( samiec i samiczka )
3 molinezje black molly ( 2 samce i samiczka )
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #171 : Październik 29, 2008, 13:12:05 »

no no ale piekne pewnie pieniedzy to ty ładnie wsadziłes ale efekt ok
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #172 : Listopad 01, 2008, 21:34:28 »

King - jak się sprawuje z perspektywy czasu i doświadczenia hydroponika ?
Czy rzeczywiście jest tak skuteczna (usuwa P i N z wody oracz czyni akwarium "bezobsługowym") ?

sam sobie w głowie myślałem nad zrobieniem takiego filtru przelewowego (szeroka rynienka o głębokości 5cm, i tak kupa roślin z jarzeniówką) - ale to kupa roboty i znaków zapytania. Aż trafiłem na Twoje zastosowanie hydroponiki z doniczkami zanurzonymi w akwarium (znaczne uproszenie w stosunku do mojego pomysłu) - genialne!
Pytanie więc: czy to się sprawdza ? Smiley

Na początek może powiedzmy sobie szczerze: nic nie czyni akwarium bezobsługowym. A teraz co do hydroponiki, produkty przemiany materii żre jak głupia. Żeby szybko "wystartowała" lepiej ją jednak obsadzić roślinami hodowanymi hydroponicznie, lub emersyjnie, trzeba je też doświetlić.

Niestety moja hydroponika po kilku miesiącach została rozebrana z powodu rozszczelnienia się zbiornika i zważywszy na ilość pracy jaką trzeba było wykonać by ponownie ją uruchomić, zrezygnowałem. A pracy było tyle samo co z postawieniem samego baniaka. No i sama hydroponika też niestetety nie jest bezobsługowa. Zielsko trzeba wymieniać, bo duże pielęgnice produkuja tyle nawozu, że po paru miesiącach przerasta dostępne miejsce, bo przyrosty są niewiarygodne. Zielska musi być też całkiem sporo, u mnie było to 30 dracen.

Podsumowując: działa, ale koszty utrzymania i czas poświęcony na obsługę ostatecznie wolałem wykożystać na podmiany wody. Woda jest sporo tańsza niż paredziesiąt roślinek kupowanych co parę miesięcy. Podmian wody i tak nie wolno Ci będzie zaniechać, bo azotu i fosforu produkowanego przez rybska, szczególnie drapieżne, jest nadmiar, ale pamiętać trzeba, że zarówno ryby jak i ziele potrzebować będzie micro ze świeżej wody.

Marek

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #173 : Listopad 05, 2008, 21:03:29 »

Trochę nowych fotek, moich ślicznych złotek  Wink:

Marek

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #174 : Listopad 05, 2008, 22:22:59 »

rozumiem, że pierwsze trzy fotki to takie zadanie: "... znajdz dziesięć szczegółów którymi różnią się obrazki..." Wink.

a teraz na poważnie: masz 100% pewność, że masz c.maculaty a nie c. argusy? czytałem kiedyś (po anglosasku), że rozpoznaje się je po wzorze na styku ogona z korpusem. są jakieś inne cechy, które ułatwiają oznaczenie tych gatunków? 

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #175 : Listopad 05, 2008, 22:36:29 »

a teraz na poważnie: masz 100% pewność, że masz c.maculaty a nie c. argusy?

Oczywiście 100% pewnośc uzyskam, jeżeli w ciągu roku nie przekroczą 40 cm, wówczas to Maculata, jak przekroczą, to szykuję nóż do filetowania  Grin Wink

czytałem kiedyś (po anglosasku), że rozpoznaje się je po wzorze na styku ogona z korpusem. są jakieś inne cechy, które ułatwiają oznaczenie tych gatunków? 

Źródła, nawet te anglosaskie są tak niedokładne, że nie sposób większości wierzyć, w necie pałęta się masa błędów, które sa potem powielane i roznoszą się po świecie. Oczywiście jest pewna i dostępna metoda, Berg już 70 lat temu policzył promienie twarde płetw, a w szczególności grzbietowej, ale ja na pewno liczył ich nie będę Wink, poczekam rok i sprawdzę pierwszą metodą Grin.
A szczerze mówiąc, to polegam na zapewnieniu poważnego sklepu, który sprowadził dla mnie ryby od Niemieckiego hodowcy. W tym samym miejscu zamówiłem też Auranti i Bleheri, ale pewnie przyjdzie mi jeszcze długo na nie poczekać.

Marek

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #176 : Listopad 05, 2008, 23:09:36 »

King ja widzę że litraż nie marnuje się u Ciebie i do 600l neonów nie wpuścisz  Grin Wężogłowy zdecydowanie są przebiegłe i zabójcze. Może masz możliwość nakręcenia filmiku z karmienia bo zdjęcia extra jednak film pokaże ich prawdziwe oblicze i szybkość  Grin Grin
Ciekawe czy kiedy nie mają się gdzie schować to czy też są takie przebiegłe czy mułowate raczej.

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #177 : Grudzień 19, 2008, 10:52:41 »

Parę fotek:

Marek
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2009, 19:32:54 wysłane przez King » Zapisane

Kret
Nowy
*

« Odpowiedz #178 : Grudzień 19, 2008, 16:04:38 »

bardzo ładne fotki i gratuluję super akwarium  Shocked sam chciałbym hodować te pielęgnice ale nie mam dostatecznych warunków lokalowych.
Patrykdu
Nowy
*

« Odpowiedz #179 : Grudzień 20, 2008, 13:41:08 »

Piękne akwarium . Podziwiam i pozdrawiam Grin

40l
7x neon innesa
5x gupik
3x kirys

Skocz do: