baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #360 : Luty 20, 2010, 23:44:59 » |
|
Musisz miec naprawdę niezłe te filtry bo woda w Warszawie jest dosyc kiepska nie myślałeś o automatucznej podmianie wody przez jakiś sump np. i dodatkowe akwaria umieszczone gdzieś pod tymi olbrzymami.
|
|
|
|
|
|
|
leszek_00
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #361 : Luty 21, 2010, 09:58:15 » |
|
Mógłbyś pokazać fotki wszystkich zbiorniczków ?? Aktualne zdjęcia
|
|
|
|
|
|
|
Sepp
Zainteresowany
Born to own
|
|
« Odpowiedz #362 : Luty 21, 2010, 21:45:43 » |
|
Rozmnażasz te ryby?
|
|
|
|
|
|
|
King
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #363 : Luty 28, 2010, 20:30:23 » |
|
Myślałem, że płaszczki to ślamazary, a one jednak polują i to tak jak rasowe drapieżniki. Szybkie są przy tym jak diabli. Jakiś czas temu do płaszczek wpuściłem tak na próbę stadko karasi. Znajdowałem od czasu do czasu pływające przy powierzchni truchło bez głowy. Dziś widziałem jak to się odbywa, choć samego momentu ataku nie uchwyciłem, to udało mi się złapać efekt: Marek
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #364 : Luty 28, 2010, 20:34:04 » |
|
A nie zaszkodzi im taki sztuczny obiadek ? (biedny welonek ). Ja kocham te Twoje arowany, chociaż płaszczki też niczego.
|
|
|
|
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec
Rak umarł 12:58 02/01/10
|
|
« Odpowiedz #365 : Luty 28, 2010, 20:34:44 » |
|
No niezle Nigdy nie wiedzialem ze plaszczki tak moga zmasakrowac rybe pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Tymon555
Zainteresowany
Chciałbym mieć...
|
|
« Odpowiedz #366 : Marzec 02, 2010, 19:07:23 » |
|
od kiedy ty masz płaszczki??? Jaki to baniak?
|
|
|
|
|
|
|
norbik39
Nowy
|
|
« Odpowiedz #367 : Marzec 02, 2010, 19:41:40 » |
|
Piękne masz te akwa Tylko jedne pytanie jak robisz takie piękne fotki ?
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #368 : Kwiecień 06, 2010, 14:22:20 » |
|
Mam pytanie - jak rozwiązałeś problem z temperaturą wody przy podmianach - bo jak wylewasz te 20-30% z akwarium - a potem lejesz przefiltrowany kranogwint prosto do akwarium - to ta woda jest strasznie zimna, a zimą to już wogóle... Nie spada Ci przez to za mocno temperatura w akwarium podczas takiej akcji ? Chcę założyć większy zbiornik - ale czekanie co tydzień aż 400l wody do podmiany się ogrzeje raczej nie wchodzi w grę...
|
|
|
|
|
|
|
kikoo83
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #369 : Kwiecień 06, 2010, 15:33:59 » |
|
po prostu masakra w sensie pozytywnym
|
|
|
|
|
|
|
King
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #370 : Kwiecień 06, 2010, 22:00:00 » |
|
Mam pytanie - jak rozwiązałeś problem z temperaturą wody przy podmianach - bo jak wylewasz te 20-30% z akwarium - a potem lejesz przefiltrowany kranogwint prosto do akwarium - to ta woda jest strasznie zimna, a zimą to już wogóle... Nie spada Ci przez to za mocno temperatura w akwarium podczas takiej akcji ? Chcę założyć większy zbiornik - ale czekanie co tydzień aż 400l wody do podmiany się ogrzeje raczej nie wchodzi w grę...
Ustawiam na baterii termostatycznej, z której podaję wodę na prefiltry (20 mikronów, 5 mikronów, węgiel aktywny), temperaturę taką jak w akwa i już. Woda podawana ma taką samą wartość temperaturową, skraca to co prawda żywotność prefiltra węglowego, bo ciepła woda z kranu jest bardziej "zasyfiona" ale pozwala uniknąć problemów, o których piszesz. Marek
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #371 : Kwiecień 07, 2010, 06:43:06 » |
|
Dzięki, za odpowiedź. Ale jeszcze zapytam: 1. Czy wodę masz normalną z wodociągu ? (czyli ciepła jest niezdatna do spożycia) ? 2. Czy nie lepszym rozwiązaniem byłby elektryczny przepływowy ogrzewacz wody ? (tylko - tu napewno większe straty energii by były). 3. Czy filtry masz w kolejności: wlot wody - węgiel - węgiel - 20 mikronów - 5 mikronów - wylot wody ?
|
|
|
|
|
|
|
King
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #372 : Kwiecień 08, 2010, 19:09:08 » |
|
1. Czy wodę masz normalną z wodociągu ? (czyli ciepła jest niezdatna do spożycia) ?
Woda jest z miejskiego wodociągu, ciepła woda w procesie podgrzewania przechodzi przez kilkaset metrów dodatkowych nie młodych już rur, jej parametry są zdecydowanie mniej zbliżone do kwaśnych wód amazońskich niż wody zimnej. Zdecydowanie bardziej nadała by się do tangi, przynajmniej moja woda. 2. Czy nie lepszym rozwiązaniem byłby elektryczny przepływowy ogrzewacz wody ? (tylko - tu napewno większe straty energii by były). W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Po co przepłacać, a poza tym podgrzewacz wymaga odpowiedniego zasilania w energię, co za tym idzie: osobny obwód elektryczny tylko dla podgrzewacza, odpowiednio duży bezpiecznik, odpowiednio gruby przewód zasilający - odpada. 3. Czy filtry masz w kolejności: wlot wody - węgiel - węgiel - 20 mikronów - 5 mikronów - wylot wody ?
Wlot - 20 mikron - 5 mikron - węgiel. K.
|
|
|
|
|
|
|
King
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #373 : Czerwiec 16, 2010, 17:36:23 » |
|
Jakiś czas temu mój samiec Maculata zrzucił ze swego 600 l akwarium szybę nakrywową, wyskoczył i ponieważ rzecz cała działa się podczas długiego majowego weekendu - padł, samicę oddałem. Chciałem więc zapodaĆ tam jakieś nowe monsterki, ale moi współpracownicy (za zastępczynie mam dwie kobitki) zagroziły wyprowadzką "jeżeli znów w akwarium będą pływały jakieś mordercze potwory". Musiałem się ugiąć pod społeczną presją, oto efekt: A pływać w nim mają małutkie kolorowe rybki ;( Marek
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 17:52:49 wysłane przez King »
|
|
|
|
|
Tymon555
Zainteresowany
Chciałbym mieć...
|