Seboos
|
|
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 11, 2008, 09:08:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 11, 2008, 15:05:59 » |
|
dzieki Seboos, ale gdy masz plagę ok. 200 malutkich slimaków to trudno to wytępić poprzez mniejsze karmienie, bo przerzucają się na roślinki. i roślinki obgryzają. jak bedzie kaska to napewno kupię
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 11, 2008, 15:59:58 » |
|
Ślimaki nie mają możliwości obgryzania zdrowych roślin - ich aparat gębowy im tego po prostu nie umożliwia. Jedynie chore (miękkie) rośliny ... Więc zastanowiłbym się nad poprawą kondycji roślin
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 11, 2008, 18:35:31 » |
|
jeśli chodzi o zatoczki to one są do wszystkiego zdolne
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 14, 2008, 20:25:25 » |
|
jeśli chodzi o zatoczki to one są do wszystkiego zdolne O w końcu jakiś głos poparcia dla mnie, możliwe ze są to zatoczki, dziś byłem w dwóch zoologikach, i w ani jednym nie mieli tych pułapek, chyba bede jednak musiał na allegro zamówić. P.S Osobiście uważam ze nie mam roślin w złej kondycji, niedawno zrobiłem nawet zestaw CO2,(bimbrownię) i liście roślin stały się nagle piękne ciemnozielone, poprawa niesamowita.
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 15, 2008, 14:47:38 » |
|
jeśli chodzi o zatoczki to one są do wszystkiego zdolne Zatoczki to też ślimaki ... nie ma takiej opcji. Jeden jedyny ślimak jakiego znam który zestrzyże nawet zdrowe rośliny to Marisa cornualietis
|
|
|
|
|
|
|
Ula
Zainteresowany
Moja pSinka:)
|
|
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 15, 2008, 15:26:48 » |
|
Powiem Wam,że z tym karmieniem faktycznie tak jest.Ja przyniosłam ślimaki do domu oczywiście jak to zazwyczaj bywa z roślinkami.Miałam ich mnóstwo. Najpierw zaczęłam je wybierać ręcznie, codziennie po pare ślimaków,jak jakieś widziałam.Później zmniejszyłam ilości karmienia-naprawdę skąpo je teraz karmie.Ślimaków prawie w ogóle już nie ma.Czasami pojawią się jakieś jednostki,ale to nie to co na początku.Także z tym karmieniem to racja.
|
|
|
|
45 l 7 neonów innesa 3 danio 1 neritina communis
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 15, 2008, 15:27:22 » |
|
Seboos przyrzekam jak zlapie go to nakrece film jak wcina np. zdrowy lisc ammani
|
|
|
|
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 15, 2008, 15:39:14 » |
|
u mnie jest tak samo te żarłoczne ślimaczyska zjadaja zdrowe liście roślinki, a gdy liść roślinki jest już podgryziony przez ślimaka, wtedy liść zólknie i czeba go usuwać
|
|
|
|
|
|
|
dam154
Nowy
|
|
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 25, 2008, 19:59:59 » |
|
to ja powiem tak jeśli masz bardzo duzo małych ślimaków to kup sobie bocje wspaniałą jak bedzie dosyć duza to zje ci wszystkie ślimaki ja . można terz sprubowac w sposub taki ze do akwarium wkładasz ugotowaną marchewkę i pochwili ją wyciągasz a na niej pełon ślimaków mozesz i tego sprubowac
|
|
|
|
|
|
|
jacekpiwo
Stały użytkownik
120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)
|
|
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 27, 2008, 14:34:07 » |
|
wy mówicie o zabijaniu ślimaków a czy są odmiany ślimaków które choduje sie w akw i ładnie wyglondajom??
|
|
|
|
|
|
|
Ula
Zainteresowany
Moja pSinka:)
|
|
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 27, 2008, 16:07:40 » |
|
Zabijać należy zatoczki,gdyż są bardzo szkodliwe dla roślin i mnożą się na potęgę. Ale są też pożyteczne ślimaki,takie jak np ampularia, która zjada glony oraz obumarłe liście roślin a przy tym bardzo ładnie wygląda.Ładnie w akwa wyglądają również neritiny-te z kolei wcinają same glony-posiadam i bardzo polecam.Pozyteczne i ładne są również świderki-przekopują żwirek w poszukiwaniu pokarmu,który nie zjadły ryby i również zjadają glonki.
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2008, 16:09:28 wysłane przez Ula »
|
|
45 l 7 neonów innesa 3 danio 1 neritina communis
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 27, 2008, 17:20:29 » |
|
ampularie odradzam przy delikatnych roślinach bez skrupułów potrafi zeżreć glosie, czy henia ....
|
|
|
|
|
|
|
pepok
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #43 : Maj 03, 2008, 07:04:41 » |
|
Mam 8 ampularii, i nie zjadają mi roślin
|
|
|
|
60l wielogatunkowe 1x Zbrojnik 3x Kirysek Spiżowy 3x Molinezja 1+2 2x Danio 3x gupik 3x Ampularia
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #44 : Maj 03, 2008, 15:48:22 » |
|
Niestety, karmię mniej, i nic to nie daje ,kupiłem nawet pułapkę JBL LIM COLLECT(36zł w plecy) też nie pomogła, ponieważ zatoczki to małe ślimaki, a te kraty które są zamontowane w pułapce są za szeroko rozstawione i zatoczki sobie wędrują w jedna i w drugą stronę . Jestem bardzo zdeterminowany, i gotów użyć jakiegoś środka chemicznego na ślimaki, np. LIMNA-TOX (tropical'a), co wy na to??
|
|
|
|
|
|
|
|