Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Treborek71 54l. ogólne  (Przeczytany 5123 razy)
Treborek71
Nowy
*

« : Sierpień 21, 2007, 11:07:19 »

Witam wszystkie koleżanki i kolegów!
Jestem początkującym akwarystą (od dwóch miesięcy). Akwarium mam od kolegi, który po nieudanych próbach hodowlanych (atak sinic i różne takie inne choróbska) postanowił je zlikwidować. Ja chciałbym wam przedstawić to akwarium już jako MOJE po gruntownych zmianach, odkażaniu i z moją obsadą (od "dziadka" sąsiada), liczę na komentarze, krytykę i dobre rady

Akwarium profil:   
54 l brutto (? l netto)  wym. dł. x szer. x wys.  60cm x 30cm x 33cm

Filtracja:
wewn. fluwal 2 plus

Oświetlenie:
Aqua Glo 1x8 W (T5)
Sun Glo 1x15 W (T8)

Ogrzewanie:
grzałka z termostatem Tetra Tec 75W (nastawiona na 25 stopni, ale w akwarium dochodzi w dzień do 29  Sad)

Podłoże:
żwirek zwykły o granulacji ok. 0,5 cm

Rośliny:
i tu zaczynają się schody. Wiem na pewno że posiadam:
Anubias...
i resztę "Nie znam gatunku - jeśli wiesz co to - proszę o pw":
http://images29.fotosik.pl/65/f07625d0eee974b6med.jpg
http://images27.fotosik.pl/65/cef328ffa0f29bc4med.jpg

Ozdoby:
dwa kokosy i dwa korzenie

Nawożenie: brak

Podmiana wody: 1xtydzień (ok.20%)

Obsada rybna:
Ancistrus dolichopterus - zbrojnik niebieski lub jak kto woli wąsacz kolczasty (6 szt. w tym para dorosła, dwójka młodzieży i 2 szkrabyi)
http://images30.fotosik.pl/65/49b509dc8dff6a28med.jpg

oblężenie kokosa:
http://images25.fotosik.pl/65/6e69c5f43882fdf4med.jpg

Paracheirodon innesi - neon Innesa (12 szt.)
http://images29.fotosik.pl/65/eff300a9716db742med.jpg

ps. zdaję sobie sprawę, że będę musiał rozstać się chyba z czterema glonciami (aż się serce kraje  Sad). Na większe akwa mama mówi niet!

Moje pytania to:
1. Co zrobić tu i teraz żeby roślinki rosły a nie wegetowały? Na razie dołożyłem świetlówkę T5 do tradycyjnej pokrywy i już nie ma miejsca Huh a roślinki dalej w nie najlepszej kondycji...
2. Czy mogę dorzucić jeszcze jakiś gatunek do górnej lub środkowej strefy akwa, jeśli tak to co proponujecie?

Czekam na komentarze... i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2007, 19:59:19 wysłane przez Treborek71 » Zapisane
Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2007, 11:32:46 »

Mi się podoba...może na tył jakieś wyższe roślinki jeszcze można by dorzucić. Niestety z glonciami będziesz musiał się rozstać. A więc zostaną tylko neonki.... więc spokojnie będzie można coś dokupić. Może coś na dno jak już zbrojników nie będzie? Kiryski? A skoro masz kokosy i kryjówki to świetnie by pasowały do takiego litraża np 3 bocje kubotai. Może by coś jeszcze....hmmm.... jakiegoś bojownika z kubeczka można by uratować  Wink Neonki, trzy bocje, bojownik... akurat i bez przerybienia.
axepulse
Zainteresowany
**

łukasz jestem:p

« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2007, 13:53:00 »

Moje pytania to:
1. Co zrobić tu i teraz żeby roślinki rosły a nie wegetowały? Na razie dołożyłem świetlówkę T5 do tradycyjnej pokrywy i już nie ma miejsca Huh a roślinki dalej w nie najlepszej kondycji...
2. Czy mogę dorzucić jeszcze jakiś gatunek do górnej lub środkowej strefy akwa, jeśli tak to co proponujecie?

1. Rośliny takie jak cryptocoryny i żabienice dobrze rosną, gdy pod korzenie wsadzi się im nawóz w postaci kulek gliniano-torfowych. Możesz zastosować odbłyśniki nad świetlówkami- zawsze to jakiś dodatkowy procent światła. Poza tym nie każda roślinka rośnie dobrze od początku. Cryptocoryny i żabienice dopiero wtedy,gdy odbudują system korzeniowy( u mnie właśnie po 2 miesiącach ruszyła żabienica,która była całkowicie zmarnowana). Na Twoim anubiasie zdaje się,że rosną glony pędzelkowate (te czarne obwódki). Polecam kosiarki-fantastyczne w ich zwalczaniu, aczkolwiek wymagają większego akwarium więc mogą przebywać u Ciebie tylko tymczasowo. Jako nawóz  do stosowania ogólnego możesz użyć PG classic. W innym temacie znajdziesz informacje o nim.
2. Na środek i tył akwarium polecam bacopę. Bardzo przyjemna i przy tym sztywna roślinka- szybko rośnie.

...ostatnio zamieniłem akwarium towarzyskie na krewetkarium.
gg 1921930 Smiley
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2007, 14:30:41 »

yria nonki i bojownik?? jak bym tak nie ryzykowal. akwa ładne ja bym juz nic nie dodawal, tylko te glonki oddal

Treborek71
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2007, 19:44:41 »

Czy muszę oddawać wszystkie gloncie  Huh Te brzydale najbardziej pokochałem  Cry
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2007, 20:36:23 »

Witaj

Myślę że akwa ładnie skomponowane - przy tej ilości roślin może tło jednolite byłoby lepsze-niebieskie lub czarne Good !
Co do "glonków" - te dorosłe faktycznie potrzebują większego zbiornika ale małe przez pewien czas mogą zostać - choć 54 L na zbrojniki to się raczej nie nadaje.
Co do roślin - jedna z nich to Hemigraphis colorata to ta z purpurowymi listkami od spodu - roślina pseudoakwarystyczna  żyje w wodzie do 12-tu m-cy.

pozdr.Torro

P.S.-fajnie zrobione foto - wyraźne i  duża rozdzielczość  Good !
Treborek71
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 22, 2007, 19:49:18 »

oddałem gloncie  Cry  Cry  Cry . Powiedzcie co dołożyć do tych neonków bo gloncie jakoś wielkie mi uczyniły pustki w tym akwarium moim tym zniknieniem swoim (cyt. Treborek71  Cry). Chciałbym coś wesołego do środkowej lub górnej strefy. Jako służbę sanitarną wybrałem i zamówiłem 3 kiryski panda. Update wkrótce po dostawie do mojego zaprzyjaźnionego sklepu  Wink
Treborek71
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 23, 2007, 19:47:56 »

Dzisiaj sprawiłem sobie mech jawajski... w zoologu bukiet tej roślinki wypełniający niemal całe akwa z pląsającymi kreweciami wyglądał "cuuuuuuuuudo" no i zaczynam śnić o kreweciach. Jak myślicie czy zamiast dodawać do moich neonków jakieś rybcie mogłyby być jakieś krewecie???  Good !
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 24, 2007, 05:13:42 »

Bez problemu mogłyby byc krewecie. Np Red Cherry (Fire Red) na początek jako najłatwiejsze i ładne, czerwone, łatwo rozmnażajace się choc neonki będą ich populacje pewnie trzymały w jako takich ryzach. Mimo to nie musisz rezygnowac z kirysów panda. Dodatkowo polecam otoski, także pod wzgledem sentymentalnym Wink To takie "mini zbrojniki" tyle tylko, że idealne do utrzymania zielonych glonów w ryzach. Sa niewielkie, około 2 cm i stadko 4-5 sztuk spokojnie mozna umieścic.
Z ciekawości, gdzie przymocowałes mech ?
Treborek71
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 24, 2007, 07:13:24 »

Dzięki za rady! A mech przymocowałem do szpiczastego korzenia, "rozczapierzając" go do góry w stronę lustra wody  papa
Treborek71
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 28, 2007, 18:45:49 »

Kochani ile powinienem mieć włączone oświetlenie (moje Aqua Glo 1x8W (T5) i Sun Glo 1x15W (T8)) i w jakich godzinach Huh
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: