Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: mętna woda w akwarium  (Przeczytany 34552 razy)
dana_2002
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Sierpień 27, 2007, 19:36:07 »

Marek... napisz, czy ta lampa Ci pomogła. Widziałam tez takie na Allegro, ale nie wiedziałam do czego są. Myślałam, że może po to, by ładniej akwa wygladało.
Swoją drogą, to strasznie mnie wkurza, że ja się tyle tym akwarium zajmuję i mam ciągle jakiś problem. (ten z wodą to nie pierwszy ), a w takim sklepie zoologicznym nikt tam wiele się nie przejmuje, sama widziałam jak pani wlewała wodę wężem prosto z kranu i ta woda tam jest tak przejrzysta.

Pozdrawiam wszystkich   papa
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Sierpień 28, 2007, 09:21:26 »

Ale to opanowałam, teraz nawet nie ma co wiele skrobać z szyb
No i gratuluję :-)
Natomiast na dwóch roslinach miałam taki brunatny nalot
Prawdopodobnie okrzemki - za mała ilość światła, ale na początku również sie pojawiają, pózniej znikną.
Pan w sklepie powiedział, że wystarczy tydzień, żeby akwarium dojrzało, pod warunkiem, że wlejemy jakieś takie środki które nam sprzedał
Pan zarobił a ty ciągle masz problemy. Te wszystkie środki które tam lejesz ciągle zaburzają równowagę w akwarium. Przestań lać tam to co ci w sklepie doradzą. Filtr, podłoże, woda musi dojrzeć. Wtedy problemy powinny zniknąć.
Problemy które masz moim zdaniem wynikają z niedojrzałego akwarium, oraz lania chemii która poza tym, że zabija to co niepożądane, to przy okazji niszczy całą florę bakteryjną w akwarium.
Rób tak jak robiłaś, z czasem wszystko sie wyklaruję.
IMHO - lampa UV-C to spory wydatek, który tak naprawdę jest bajerem, a który używamy tylko od czasu do czasu.

To że Pani w sklepie leje wodę prosto z kranu i nic się nie dzieje, świadczy o tym, ze akwaria są po prostu dojrzałe.
Jedyne co bym sugerował to dodać jakieś szczepy bakterii - Sera Nitrivec lub coś podobnego

dana_2002
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Sierpień 28, 2007, 21:00:25 »

hej  Smiley
wyobrażcie sobie, że woda się wyklarowała !!!! I chyba już wiem skąd był problem. Gdy akwa nie było dojrzałe i była w nim faktycznie metna woda na początku, był u mnie kuzyn który zajmuje sie akwarystyką parę ładnych lat. Przywiózł własną wodę, bo sądził, że może coś jest z moją wodą. Przy okazji doradził mi, że może to wina filtra i że on czasem wyciaga z filtra taki oryginalny wkład gabkowy i przycina watę perlonową. Za parę dni woda się wyklarowała, ale oczywiscie przedobrzyłam i kupiłam ta watę perlonową. Mam filtr Elite 15, był w zestawie razem z akwarium. Woda stała się znowu metna, ale nie skojarzyłam tego z tą watą, bo nie stało sie to od razu, a na dodatek nie było mnie tydzień w domu i porosły te glony na szybach. Teraz, jak radziliscie ograniczyłam karmienie, wczoraj dokładnie odmuliłam akwarium, podmieniłam ponad połowę wody i zamieniłam tą watę na oryginalne gabki. NO I JEST OKIIIIIIII !!!!

Pozdrawiam wszystkich  papa
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Sierpień 29, 2007, 07:03:05 »

Wata perlonowa jest ok, potrafi wychwycic mniejsze drobinki niż gąbka, niestety dość szybko się zapycha. IMHO jak już to najlepsza kombinacja to gąbki + wata. Jeśli wata sie zapchała, to efektem był po prostu brak filtracji. Zwłaszcza przy mocno brudzących rybach,  jakimi są żyworódki.
Mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie ok. Może już wyczytałałaś ale ... przy czyszczeniu filtra używaj wody z podmianek.
Następnym twoim krokiem będzie zastanowienie się nad doborem obsady, ale oczywiście za jakiś czas. Daj zbiornikowi teraz troszeczkę oddechu, zmniejsz podmianki i za jakies 3-4 tygodnie możesz myśleć o nowych rybkach. Oświetlenie zwiększaj stopniowo tak aby w efekcie uzyskać 8-10 godzin świecenia. Przy okazji - jakie tam masz oświetlenie ?
Pozdrawiam i życzę powodzenia  papa

ma56
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 23, 2007, 15:38:38 »

Czy przy inwazji pierwotniaków zalecane są podmiany wody, czy wręcz przeciwnie powinno się odczekać kilka dni na stabilizację warunków w akwarium?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 23, 2007, 19:04:53 »

poczekaj Smiley)))
dana_2002
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 27, 2007, 00:05:21 »

hej,
to ja wywołałam ten temat...   Smiley ale u mnie juz wszystko OK. Zastosowałam sie do rad mądrzejszych kolegów i pozbyłam sie inwazji pierwotniaków. W sumie to nie wiem, czy była to inwazja czy tez po prostu moje akwa musiało dojrzeć. Ponieważ woda była metna ja ją podmieniałam czesto i w dużej ilosci, tak nawet połowę akwarium. Więc pewnie nie dałam mu spokojnie przejść procesu azotowego, czy jak sie to tam nazywa. Teraz akwa śliczne, woda przejrzysta...aż z przyjemnością cała rodzinka obserwuje rybki. Tak, że też doradzam spokój i cierpliwość.
Pa, pozdrawiam wszystkich papa
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: