Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Testy Zoolek  (Przeczytany 10788 razy)
Andy_Lepper
Nowy
*

« : Wrzesień 02, 2007, 02:23:22 »

Czy testy firmy Zoolek są dobre, podają faktyczne parametry wody?
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-testy-wody-zestawy-testow-ct7c/aquaset-1_102387.html
czy lepiej kupić droższe testy np. Tetry.
Bodzio
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2007, 06:45:24 »

Czy testy firmy Zoolek są dobre, podają faktyczne parametry wody?

Jeśli chodzi o Ph oraz TWW i TWO są ok.
NO3 jest też super, pokazuje idealnie ale:
Składnik nr 2 ( proszek) jest szalenie wrażliwy na wilgoć a najbardziej na kwas nawet z potu.
Powinien być koloru grafitowego. Gdy zaczyna zachodzić w nim niepożądana reakcja zmienia kolor aż do białego. Pomiar pokazuje coraz niższą zawartość NO3 aż w końcu będzie podawał 0.
Zamykanie tego odczynnika jest tak skonstruowane, że często przy otwieraniu dotyka się wewnętrznej części pojemnika palcem- gorzej jeśli jest wilgotny- nie mówiąc już o szpatułce którą należy przed każdym pomiarem przeciecrać np. papierowym ręcznikiem.
Wiele razy pisano, że ten test jest do niczego ale przy stosowaniu do tych zaleceń można spokojnie dokonywać poprawnych pomiarów.
Jeśli chodzi o test NO2 spokojnie można używać testu na NO3 bez odczynnika nr 2.
Kolorystyka wtedy musi być w pobliżu koloru żółtego. Wtedy NO2 jest w granicy 0.
PO4- pokazuje dobrze ale nie po 5 minutach jak podaje instrukcja lecz po 20 minutach.

Ogólnie jestem zadowolony z tych testów i używam ich od wielu lat. Do pomieru Fe używam testu SERY.
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 02, 2007, 08:34:33 »

witam

wtrącę trzy grosze
co do jakości to nie mam nic ale skale porównawcze to już czasami oko można połamać  Wink
-skala pH-wąski zakres (szeroki jeszcze ujdzie)
-skala NO3 >40 mg/l (gra odcieni  Grin )

pozdr.Torro
Bodzio
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2007, 06:51:57 »

skala NO3 >40 mg/l (gra odcieni  Grin )

Test sprawdza się jedynie w granicy 0-20 mg/l
Przy większym NO3 należy próbkę rozcienczać wodą destylowaną najlepiej z apteki tą do zastrzyków.
daję 2,5cm3 próbki + 2,5cm3 wody i wynik razy 2.
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2007, 07:27:52 »

Witam
tak do 20 jest ok.
-no jest to pewien sposób  Good !(chociaż w małym 27L-pokazuje >130 więc ..)
-ale w instrukcji nic na ten temat  Wink - a podają zakres 0-130 więc dlatego się czepiam Grin

pozdr.Torro
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2007, 14:13:31 »

A ja powiem tak no3 i po4 zooleka sa do banki a dlaczego ?
prosze sie samemu przekonac na tescie kropelkowym zoleka do jbl i sami zobaczycie ktory jak pokaze
raczej nie zalezam uzywania zoleka na no3 i po4 za to na ph two tww jest ok
Bodzio
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2007, 19:27:53 »

prosze sie samemu przekonac na tescie kropelkowym zoleka do jbl i sami zobaczycie ktory jak pokaze

Nie używałem na NO3 JBL-a natomiast sprawdzałem Zooleka z wzorcem i wychodzi idealnie ( oczywiście jak pisałem poprzednio w skali 0-20)
Jeśli chodzi o PO4 tutaj test pokazuje dobrze ale po ponad 20 minutach nie jak w instrucji- rzeczywiście w tym przypadku nie można brać go na poważnie skoro nie wiadomo po jakim czasie pokaże dobrze.
Druga rzecz, czy rzeczywiście jest istotną rzeczą czy mam NO3 15 czy 20mg/l w zbiorniku?
Uważam, że istotne jest czy mam dużo czy bardzo mało ew. 0 .
Bardziej trzymałbym się dokładności Ph oraz TWW. Z nich mogę min wiedzieć ile mam konkretnie CO2 w wodzie.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2007, 19:40:00 »

niestety wazne jest czy masz 15 czy 20 no3  poczytaj sobie o azocie w wodzie co moze spodowac roznica zaledwie o kilka stopni ja trzymam stan do 20 przy oswietleniu 180 wat a przy oswietleniu 120 wat utrzymuje 15
wiele akwarystow nie poleci ci testu zooleka na no3 poszperaj na forum
co do po4 jak sam widzisz ze jest cos nie halo ale i tak radze sprobowac porownac jbl do zooleka
same porownanie duzo ci powie
jak bedziesz sie trzymal samego tww i ph to daleko nie zajedziesz
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 19:43:12 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Ad@m
Zainteresowany
**

Dlaczego ogórek nie śpiewa?

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 06, 2007, 15:59:36 »

Jeśli chodzi o ph to są bardzo dobre. Jednak jak kilka osób wspomniało, skale barwne są dosyć trudne. Kolory są niepodobne do tych odczynników i trzeba zgadywać jaki to kolor. Ale jestem z nich zadowolony. Radzę kupić Zoolka.

50l.: 15 gupików pawie oczko, 1 zbrojnik, 1 otocinklus, 2 neonki innesa, 5 molinezji i nieznana liczba ślimaków.
Kliknij: http://s6.gladiatus.pl/game/c.php?uid=53218
Snajper
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 07, 2007, 19:50:25 »

Witam

Mam pytanie odnośnie testów Zooleka niedawno zakupiłem razem w pewnym sklepie internetowym tej firmy testy na NO3 i PO4 jak wiadomo te testy posiadają dodatkowe odczynniki proszkowe i właśnie w moim teście PO4 nie było miarki (patyczka) do odmierzania porcji proszku  Wściekły czy nadaje sie do tego miarka z testu NO3 Huh czy miarka z testu NO3 ma taką samą pojemność czy nie ? Kupiłem te testy po raz pierwszy. i nie wiem jak to jest.
Pozdrawiam

Kuba 
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 07, 2007, 21:02:55 »

yo ta sama szpatulka
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 26, 2007, 21:30:54 »

Ja sobie wlasnie kupilem pare ich testow i dokonalem pierwszego pomiaru wody  Grin

PH 8 (wodociagowcy podaja ze w kranie powinno byc max 7,6 i faktycznie tak wychodzi z testu)
No2 0,5 (szyli szczyt azotynowy pewno przede mna)
GH 12 (czyli chyba srednio)
KH 5 (nisko - czyli chyba dobrze, jak chce obnizyc PH)

Co do ph to widzialem wklad filtusa z torfem za 5zl i taki pewno nabede ;]
W sumie dziwne ze to PH jest wyzsze od wodociagowej, bo pol zbiornika mam zafarbionego substancjami z korzeni  Huh

Docelowa obsada to neonki i otoski - czyli niestety daze do kwasnej wody ;]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 21:48:57 wysłane przez Tadeus » Zapisane
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 26, 2007, 21:52:33 »

Z kranu nie zawsze leci to co piszą w wodociągach, druga sprawa, testy Zoolek, z dokładnością bywa różnie, szczególnie mało dokładne są te o szerokim zakresie PH od 4 do 9. Przy KH 5 ani korzeń ani torf nic nie da, przy KH 2 może można by powalczyć, ale nie koniecznie, przy KH 0 zjedziesz z torfem o 1 stopień PH, ale nagotujesz i namęczysz się jak czarownica przy garach.

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 26, 2007, 21:54:40 »

No to swietnie, wiec o neonkach moge zapomniec. Zostaja gupiki i molinezje Cheesy

Zreszta ta skala w tym tescie mnie dobija. Na tym z wiekszym zakrsem to PH wyglada jak 7,5 a na tym precyzyjniejsztym to moze byc wszystko do 8 do 7,4..

wiecej bym sie po tych kropelkowych spodziewal :/
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 22:05:37 wysłane przez Tadeus » Zapisane
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 26, 2007, 22:10:48 »

No to swietnie, wiec o neonkach moge zapomniec. Zostaja gupiki i molinezje Cheesy
,
a gdzie tam, chcieć to móc, nasi ojcowie i dziadkowie nie żyli w dobie technologi kosmicznych i też dawali radę, w miarę rozsądne  możliwości są 2:
1. przy KH 5 powinno się udać stabilne zakwaszenie wody kasem solnym, lub preparatmi akwarystycznymi na jego bazie,
2. można też podać kwas węglowy (CO2 z butli), zesterownikiem spokojnie bezpiecznie zjedziesz do PH 6,8 i roślinki będą zadowolone.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: