Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Filtr wewnętrzno zewnętrzny (pseudo kubełek)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr wewnętrzno zewnętrzny (pseudo kubełek)  (Przeczytany 3671 razy)
Pito
Nowy
*

« : Wrzesień 02, 2007, 15:13:48 »

Witam wszystkich.
Z uwagi na to, że ostatnio znalazłem w szafce od dawna nieużywany filtr jaki mieliśmy założony na rurach w łazience, postanowiłem zrobić z niego użytek. Jako że ma on dużą pojemność jest jak znalazł do zastosowania jako filtr zewnętrzny. Pozostawał "jedynie" problem napędu filtra, bo myślałem żeby zrobić typowy kubełek i pompkę umieścić na zewnątrz, ale problemem była szczelność układu. Niestety nie wymyśliłem jak to zrobić małym kosztem, więc pompka znajduje się w akwarium, a kubeł na zewnątrz. Pompkę stanowi mały filtr elite mini o wydajności 100l/h, więc nędzny, ale taki akurat miałem, a nie chciałem iść w koszty bo za 200 zł można kupić porządny filtr kubełkowy i gdybym miał dokupić jakiś filtr za 50 zł + części dodatkowe to mijało się to z celem. Początkowo nawet myślałem żeby wykorzystać filtr aquael Fan 1 jaki mam w akwarium ale po testach (już po wykonaniu "kubełka") okazało się, że wydajność tego filtra bardzo spadła (mniej więcej 2,5 raza) więc wymyśliłem, że aquael zostaje w akwa i filtruje jak dawniej, a elite mini będzie tłoczył, na ile mu sił wystarczy, do kubełka.
Zakupiłem więc potrzebne rury i złączki (technika zgrzewana, mmo że dorywczo jestem hydraulikiem, nie wiem jak fachowo ta technika się nazywa) oraz opaski zaciskowe za łączną kwotę około 25 złotych (długa rura 5 zł, 1 m getkiej rurki igielitowej 5 zł, złączki do zgrzewania około 4 zł, złączki ogrodowe 6 zł, opaski 3,50 zł, resztę miałem)

No i montaż. Złączki ogrodowe o gwincie G 3/4" owinąłem teflonem (na zdjęciu powyżej widać jedną złączkę już owiniętą) i wkręciłem w korpus puszki filtra.

Następnie nad palnikiem kuchenki (nie chciało mi się jechać 30 km po zgrzewarkę, stąd efekt zgrzania nienajlepszy, ale wszystko jest szczelne) zgrzałem złączki w odpowiednio ukształtowane kolanka, a następnie oba kolanka zgrzałem ze sobą żeby wszystko trzymało się kupy i nie rozwalało na tylnej szybie akwarium. Podłączyłem też igielitowe wężyki.

Węzyki nasadziłem też na złączki "ogrodowe" i docisnąłem opaskami bo tu jest mała powierzchnia przylegania i może cieknąć.

Następnie przprowadziłem nocną próbę szczelności zmontowanego układu

Skoro wszystko szczelne wizyta w zoologicznym i zakupy. Postanowiłem wsadzić do filtra złoża "Nitras" żeby trochę pomóc filtrowi aquael i "Zeos" bo było na nim napisane że woda robi się krystaliczna a ja mam jakąś żółtawą czy coś. Tak też zrobiłem. Środkowa rura w filtrze powoduje dostarczenie wody najpierw na dół złoża, a następnie przez złoże woda wędruje w góre i jest dalej pompowana do akwarium.

Widok na zmontowany układ filtra i na kolanka już w akwarium

Niestety nie udało mi się sfotografować dokładnie jak wygląda połączenie filtra elite z kolankiem na rurce tłocznej, zrobiłem to za pomocą kawałka rurki i wężyka z odmulacza, przypasowało i filtr tłoczy. Tak to wygląda z zewnątrz.

Zaletą tego układu jest, że w filtrze elite jest gąbka która zatrzymuje mechanicznie zanieczyszczania i nie ma problemu z jej czyszczeniem, a gdybym za każdym razem miał rozbierać kubeł żeby wyczyścić gąbkę to by mi się nie za bardzo chciało, bo to wiąże się z zalewanim rur i odpowietrzaniem, a zawsze trochę wody się rozleje no i syf się robi. Może wydajność jest słabiutka bo jak przetłoczy 50 l/h to chyba maksimum, ale za to woda dłużej jest w filtrze więc lepiej się wyczyści (tak mi się wydaje). W każdym razie na pewno nie zaszkodzi. Co o tym myślicie?

akwa 60 l profil, 8*platka, 2*molinezja żaglopłetwa+1 mała, 6*neon inessa, 2*glonojad syjamski,
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2007, 23:12:43 »

Całkiem sprytne Wink W sumie gdyby zastosowac mocniejszy "naped" jego praca bylaby efektywniejsza. Tylko zastanawia mnie czy dlugo pracuje juz ten filtr. Mozna juz ocenic jego działanie?
Pito
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 03, 2007, 10:45:17 »

Działa dopiero od wczoraj więc efektów jeszcze nie będzie widać. Chociaż wczoraj na szybie miałem glony a dziś jakby już ich było mniej i nie są to takie niteczki tylko zostały białe kropki, bardzo małe. A właśnie na złożu "Zeos" było napisane, że hamuje rozwój glonów, ale czy byłoby to widoczne po 1 nocy, to nie wiem, może to przypadek. Można by dać lepszy napęd ale to powoduje koszty, bo taki napęd trochę kosztuje. A poza tym ten filtr działa jako dodatkowy więc ile przetłoczy, tyle lepiej dla akwarium, a skoro woda przepływa wolniej to lepiej się oczyści na złożach.

akwa 60 l profil, 8*platka, 2*molinezja żaglopłetwa+1 mała, 6*neon inessa, 2*glonojad syjamski,
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 03, 2007, 21:39:27 »

jako naped zastosuj to
http://allegro.pl/item230472374_turbo_filter_650_aquaela_nowy_.html
lub cirkulaator AQUA ELA  650 sprawdza sie dobrze
Pito
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 03, 2007, 21:49:11 »

No niezły, tylko razem z tymi pjemnikami i gąbką dużo miejsca zajmie. A ten mój filtr (Elite mini) daje nominalnie 220 l/h więc nie jest tak źle. Nie wiem czemu na polskiej naklejce na pudełku było napisane 100 l/h. Czyli przyjmuję że z tych 220 l ze 100 l się ostanie. A te filtry aquael są niezłe, mam Fan1 i podoba mi się, łatwy w obsłudze i cicho pracuje. Ale mam w dalekich planach zmianę zbiornika na większy i wtedy już szarpnę się na kubełek z prawdziwego zdarzenia.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 04, 2007, 20:35:27 »

pojemniki odczep i podlacz swoje kolanko Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: