adijaw
Zainteresowany
|
|
« : Wrzesień 05, 2007, 13:39:35 » |
|
witam wszystkich mam akwarium 240l ,filtracjia JBL profi 250 zew., grzałka 300w .oswietlenie 2x40w aqua gloczas świecenia od 9-21, mieszkańcy 3 bocje i 6 kirysków 1 glonojad napoczatek ale potem wiecej rybek, problem mój polega na tym ze na szybach i na żwirku tylko białym bo posiadam mieszanke biało czarną wyskakuje zielony nalot glonów akwariumma tydzień ale glony pojawiły sie juz na 2 dzien po zalaniu a i nalot wystepuje na roslinach niektórych , włożyłem wkład torf do filtra , ale to nic nie pomogło tylko teraz mam brązową wode, a i rośliny niebardzo rosną i na liściach wyskakują brązowe plamy i potem liście obumierają, ph wody jak nalałem na początku było 7,5 a teraz jest 8 mam zamiar przepuscić wode prez kationit obniże przezto ph ale co z tymi glonami na szybie i na roślinkach pomóżcie bo juz nerwy mnie biorą CO ROBIE ŻLE? ??
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik
Heh...
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2007, 14:14:31 » |
|
Ja nie wiem ale może twój glonojad ma za małą widajność W 60 l akwa mam glonojada to nie ma śladu glonów, a w małym 10l gdzie nie ma glonojada większość kamyków i szyby akwarium są zielone
|
|
|
|
|
|
|
Torro
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2007, 14:15:07 » |
|
Witam Coś myślę że Twoje akwa jeszcze nie jest dojrzałe - stąd te kłopoty -poczytaj o zakładaniu i dojrzewaniu akwa -są wątki przyklejone -chemia wody (chyba Sebastian wpisał niezły elaborat) a jeżeli coś niezrozumiałe to pytaj. -nie pamiętam (skleroza ) ze starych czasów ale kationitem to się twardość wody obniżało (qurcze muszę wrócić do podstaw) pozdr.Torro P.S.-jeszcze by się parametry wody przydały P.S.2-hehe dobre za mała wydajność glonojada
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 14:19:33 wysłane przez Torro »
|
|
|
|
|
adijaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2007, 14:23:01 » |
|
no faktycznie chodzi o tw a zym zbić ph?
|
|
|
|
|
|
|
Torro
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2007, 14:26:11 » |
|
ej .. no poczytaj forum -ostatnio wałkowali na forum (produkt Sery kontra kwas siarkowy) pozdr.Torro
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2007, 14:28:59 » |
|
jak narazie robisz wszystko zle swieizy zbiornik nie dojrzal slabe oswietlenie wysokie ph na ta obsade no i cos mi sie wydaje ze masz brunatnice albo okrzemi pewno jeszce nawozisz zbiornik wiec to tylkajaca glonowa bomba
|
|
|
|
|
|
|
adijaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2007, 14:58:36 » |
|
no wiemże coś zle robie ale pisze tu poto aby uzyskać pomoc
wiec prosze o jakieś rady czy wymienić wode i zacząć wszystko od początku ? jak zbić to ph torf niebardzi działa chyba zakupie filtr RO
|
|
|
|
|
|
|
Torro
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2007, 16:57:51 » |
|
qurcze -podałeś parametry wody ? -przeczytałeś wątek o wodzie ? -widziałeś jaki wykres Seboos zamieścił ? prosisz o radę a sam nie robisz tego o co inni proszą , nikt nie jest tutaj wróżką ,chcesz wymienić wodę a nie podałeś kiedy zalałeś akwa -więc proszę uzupełnij dane a potem pytaj pozdr.Torro P.S.-wątek o obniżaniu pH był dzisiaj na forum
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 05, 2007, 17:05:52 » |
|
Niestety napisał kiedy zalał zbiornik.... akwariumma tydzień Tragedia normalnie. Kolego, poczytaj sobie tu: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/begin.html.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 17:08:10 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Torro
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 05, 2007, 17:16:26 » |
|
przepraszam nie zauważyłem tego akwariumma e.. no ładny link - sam poczytam (zawsze się może przydać) nigdy nie wiadomo kiedy
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 17:20:23 wysłane przez Torro »
|
|
|
|
|
adijaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 08, 2007, 17:51:32 » |
|
doradzcie czy teraz bo dołożyłem jeszcze 1 swietlówke narvy 38 W i teraz ma 2x40 W aqua glo i 1 38W narwe - czy to teraz styknie dla roślin dla mojego 240L akwarium? bo mam zamiar jeszcze dołożyć żarówkie kompaktową philipsa 40 W= 100W odpowiednik czy to warto?
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2007, 09:07:11 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
Wampi129
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 08, 2007, 21:04:12 » |
|
mysle ze to sinice wystepuje z powody slabej cyrkulacji wody lub przy przenawozonym podlozu bo na zielenice to to nie wyglada
|
|
|
|
|
|
|
adriano210
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 09, 2007, 04:02:14 » |
|
akwarium jest nie dojrzałe chlopie, wprowadziles ryby za szybko stąd te problemy, wymien polowe wody na świerzą odstaną, dodaj troche zwirku, od kolegi z dojzalego akwarium, wylacz 3 świetlowke, tylko nią karmisz glony, uzyj biostartera, jakies problemy pm me
|
|
|
|
|
|
|
MlekoDanger
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 09, 2007, 14:21:32 » |
|
mniej naswietlaj zbiornik..
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 10, 2007, 09:10:27 » |
|
mysle ze to sinice
Myślę, że najlepiej byłoby dać fotkę tego czegoś, wtedy będzie można określić co to za badziewie... Poza tym podaj parametry wody - bo na razie żadnych konkretnych informacji ... Dołożenie światła to nie antidotum na rośliny ... widzę, że chyba niedoczytałeś o tym zakładniu akwarium i stabilizacji etc, etc
|
|
|
|
|
|
|
|