Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roslinkami HeLp!  (Przeczytany 3241 razy)
MlekoDanger
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 09, 2007, 09:57:31 »

śprawa wyglada tak.. w akwarium dno mam wyslane drobnym piaskiem... oraz kamyszkami.. niestety wegorki wymieszaly cala konstrukcje i zrobila sie kaszka manna.. z tego co tu czytalem to rosliny nie przepadaja za piaskiem.. dlatego tez jak wsadzam jaka kolwiek to pomiesiacu plywaja juz tylko zgnite odlamki.. teraz kupialem duza amazonke wsadzilem ja w koszyku z ta gabeczka tak jak sie kupuje w sklepie i zobacze.. moze ktos poradzi mi co mam zrobic.. albo jakies gatunki roslin ktore moglbym miec w moim akwarium.. z gory thx
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2007, 10:00:50 »

zmien podloze  kamyczki na  nie piasek  rosliny musia sie dobrze ukorzenic aby rosly wiec podloze odgrywa duza role sam piasek raczej sie nie nadaje zreszta sam sie przekonales
ta gabeczke to usun  z wody
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2007, 10:32:04 »

jak nie chcesz zmienić piasku to kup jakieś większe koszyczki nasyp do nich żwirku i w nich sadz i je możesz zakopać razem z koszyczkiem, jak wygląda sprawa z oświetleniem, co2 i nawozami ?

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
MlekoDanger
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2007, 11:16:30 »

nawozow nie uzywam..takze mozecie mi jakies polecic to sie pobawie.. oswietlenie.. mam 2 jazyniowki firmy aqua rette 18w oraz lustro... zbiornik ma 130 litrow
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2007, 12:01:48 »

No raczej 18W to za mało. Dobry nawóz to AquaPlant B Tropicala, GAiner Classic mnóstw tego jest Smiley

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
MlekoDanger
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2007, 12:38:11 »

ale sa dwie i lustro do tego... jestes pewnien ze to za malo?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 09, 2007, 12:40:07 »

zdecydowanie za malo policz ze zbiornik ma miec minimum 0,5 wata / l
podziel 130 l przez 36 wat i wyjdzie ci ilosc watow
MlekoDanger
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 09, 2007, 14:17:39 »

z nowa lampa moge miec problem:) ale ok postaram sie cos zmienic i zobaczymy czy zadziala .. thx za pomoc
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 09, 2007, 16:24:14 »

Może po prostu dołożyć jeszcze. A to aż taki wielki problem nie jest.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
MlekoDanger
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 10, 2007, 00:54:04 »

jest bo mam obudowe lustra i nie ma gdzie jej wcisnac;)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2007, 06:38:32 »

No ja mam zestaw pearl'a i mam tylko miejsce na jedną T5 chociaż to też na wpych. No wiesz, ale jak się zawsze pokombinuje...

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 13, 2007, 20:52:15 »

hmmm... rybki nie lubia drobnego piasku... szczegolnie,ze jest kompletnie jalowy... nie maja skad brac skladnikow pokarmowych. dlatego najpierw powciskaj kulek nawozu wokol korzen, jak najblizej Smiley druga sprawa, jesli chcesz miec piasek (ja chce miec, ale mam poki co zwir Wink ale to sie zmieni jak kupie 240l baniaczek Wink obecna setke popchne komus za 50zl albo zostawie na kotnik Wink ) ZAINWESTUJ W SLIMAKI SWIDERKI!!!!!!!!! kup 15 sztuk i wrzuc do akwarium, za m,oment znikna w piasku i beda kopac w poszukiwaniu resztek i beda napowietrzac piach. piach niestety "siada" , robi sie zbity a w czyms takim to zbytnio nie lubia roslinki rosnac Wink poza tym zastanow sie czy cos nie masz nie tak z parametrami wody Wink moze byc szansa,ze masz za duza ilosc wapnia w wodzie Wink a tego niestety nie lubia roslinki prawie zadne... proponuje kupic Torfin Tropicala w sklepie i wlac porzadna dawke, jesli masz neonki to wierz mi- beda tym zabiegiem zachwycone Wink

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 13, 2007, 20:55:34 »

tym torfinem mozesz zachwycic i przesadzic lepiej torf do filtra efekt ten sam tylko z czasem rozlozony i pod kontrola
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 13, 2007, 21:25:53 »

ja mam pod zwirem torf Smiley to tez dobre rozwiazanie ale nie polecam... torf w filtrze super sprawa!!! wtedy jesli sie go odpowiednio czesto podmienia mozna sobie podarowac wszystkie "cudowne" nawozy z allegro domowej roboty.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 14, 2007, 10:51:00 »

Chyba nie rozumiem, a co mają nawozy do torfu?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: