Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brunatne glony na żwirku  (Przeczytany 4919 razy)
anrd
Super aktywny

« : Wrzesień 09, 2007, 17:02:46 »

Ma to coś w akwarium Angry Żwirek tuż za przednią szybą jest cały brązowawy (o dziwo w innych częściach akwarium jest normalny biały jakby był świeżo nasypany). Taka sytuacja trwa już od około 2 tygodni i nie wiem za bardzo jak sobie z tym poradzić. Regularnie co tydzień podmieniam wodę w ilości 20% - do akwarium wlewam odstałą przez 24h.
Szukałem szukałem i wszędzie napisane jest - więcej światła. U mnie w obudowie jest 2x18W (z przodu Sylviana Daylightstar, z tyłu Osram Fluora). Przeróbka obudowy nie wchodzi w grę póki co z powodu gwarancji.
W tej chwili akwarium oświetlane jest przez 12,5h
Moje pytanie: czy pomoże wydłużenie czasu oświetlania?

Pojemność akwarium: 112L
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 17:18:32 wysłane przez anrd » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2007, 17:27:57 »

nie wydluzaj czas swiecenia mozna sie tego pozbyc  w nastepujacy sposob odmul dno w przedniej czesci akwarium
2 zwir z przodu przesun jak najbardziej na srodek tak a by z przodu przy szybie pozostalo 1 mm
i wyczysc przednia szybe  przy dnie
i masz juz po problemie
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2007, 07:50:43 »

Turysta dzięki za radę niestety to co zostawiłem przy szybie i kilka centymetrów za szybą nadal pokrywa się brązowym nalotem. Nie wiem co z tym zrobić, jak się tego pozbyć i już mi łapki opadają. Wściekły Angry

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 18, 2007, 08:41:14 »

rzuc no fotka
nie swieci ci w tamtym miejscu slonce ?
a druga sprawa jak z naworzeniem
postaraj sie odmulac w przedniej czesci zbiornik u mnie tez to wystepowalo ale po zabiegach odmualania ograniczenia nawozenia w podloze w przedniej czesci i odusniecia podlorza od szyby zniknelo samoczynnie
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2007, 12:30:42 »

Słońce troszkę świeci. Co do nawożenia - ciągle CO2 i raz na dwa tygodnie Aquaplant zgodnie z zaleceniem producenta.
W sobotę całkowicie odsunę żwir od przedniej szyby, porządnie odmulę i przestanę nawozić Aquaplantem i zobaczymy co dalej.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2007, 13:20:25 »

jeszce zadbaj o sloneczko:))))i bedzie dobrze
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 18, 2007, 13:49:39 »

Można zrobić też tak, ze przyklejasz czarną taśmę samoprzylepną tam gdzie słonko świecie na żwirek zasłaniając go.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Wampi129
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2007, 17:53:29 »

No właśnie,spowodowamne jst to najprowdopodoniej zbyt duża ilościa światła lub słońca w przedniej części akwariumMożesz je przestawić w inne miejsce ale napewno nie bedzie ci to na reke........Możesz też zrobić to co radzi Emi ale to nie bedzie fajnie wyglądało więc chyba najlepiej bedzie przestawic akwa w inne miejsce.... Cool Wink
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2007, 17:56:52 »

No przepchać baniaczek łatwo nie będzie i z tym poczekam do listopada kiedy to będzie czas na generalne porządki. Póki co zastosuję metodę Emi i zakleję czymś ładnym oświetlone przez słońce miejsce.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 03, 2007, 17:36:53 »

To coś brunatne mam nadal  Wściekły Wygląda to tak:

Proszę zwrócić uwagę na różnicę koloru żwiru przy przedniej szybie i tego pod korzeniem. Ten przy szybie jest brązowawy a pod korzeniem bialutki.
Akwarium stoi tak że nie świeci na nie słońce i dodatkowo z boku jest zasłonięte od strony okna. Nie naklejałem niczego na szybę bo myślałem, że zasłonięcie akwarium od strony okna wystarczy. Poza tym akwarium przesunąłem jeszcze dalej od okna.
Co ja mam z tym dalej zrobić?

EDIT:

Może jeszcze o świetlówkach:
- z tyłu jest Osram Fluora o jasnym fioletowym świetle (wspomaga wzrost roślin)
- z przodu Sylvania Daylightstar o jasnym białym świetle

Czy pomoże coś jeśli zamienię te świetlówki miejscami?
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 17:08:52 wysłane przez anrd » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: