Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Klarowanie wody !!!  (Przeczytany 13493 razy)
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« : Wrzesień 09, 2007, 20:03:13 »

Witam wszystkich Smiley
Ostatnio pojawiło mi się delikatne zmętnienie wody !!
Mam małe pytanie !!! Czy ktoś słyszał o takim sposobie że na 50l wody dajemy 1/4 tabletki preparatu rivanol do odkarzania ran !!! Podobno woda staje się na 2-3 dni koloru atramętu ale po tych kilku dniach staje się krystalicznie czysta !! Zabija bowiem wszystkie drobnoustroje !!!
Podobno ten sposób jest bespieczny zarówno dla ryb jaki i dla roślin !!!

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
vipercp
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2007, 22:13:28 »

Polecam preparat TROPICAL CRISTAL to wybielacz optyczny  usówa zmętnienie wody u mnie po 2 dniach woda zrobiła sie czysta i klarowna
pozdrawiam  papa
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2007, 08:49:09 »

Hm..., podobnie będzie z ACE, Sodą Kaustyczną, i Domestosem, też wszystko ładnie wyklaruje i wybije drobnoustroje, WSZYSTKIE!!! pożyteczne i nie. Po co lać chemię do akwa i je destabilzować usuwając przyczynę (zmętnienie) a nie skutek? Należy dojść do tego co powoduje zmętnienie, niedopłukane podłoże?, zakwit pierwotniaków? a wtedy podjąć działania, część z nich to ciągła filtracja, podmiany wody i czas!

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2007, 08:57:07 »

Hmmm, ciekawe. A zawsze wydawało mi się, ze rivanol jest żółty....

Jeśli masz zmętnienie wody - znajdź przyczynę a nie walcz ze skutkami jak napisał King. Możesz za dużo karmić, mieć nieodpowiednią lub za słabą filtrację mechaniczną, biologiczną, za mało roślin, przerybienie, brak odpowiedniej higieny w akwarium, niedojrzały zbiornik itp. Jeśli zlikwidujesz przyczynę zmętnienia, "pyłek" w wodzie sam zniknie. Jeśli zastosujesz wybielacze optyczne lub inną cud-chemię, być może uda Ci się usunąć zmętnienie ale ono i tak po jakimś czasie wróci.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2007, 12:45:08 »

Nie o to mi chodzi  !!! ustawilem filtr na max i po godzinie bylo wszystko ok !! no ale pytam o ten preparat poniewarz usuwa on drobnoustroje chorobotwórcze !! ja nie mam problemu z mętną wodą a to co bylo wczoraj to pierwotniaki !! troszke soli i obfita filtracja zalatwily sprawe !!
mam filtr o wydajnosci 380 l/h a wiec na 60 l akwa napewno jest w 100% wystarczające !!

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2007, 12:53:01 »

1. Po co krzyczysz Huh
2. Lepiej tak prowadzić akwarium aby nie było konieczności stosowania czegoś takiego - Patrz post Emi: lepiej zapobiegać objawom niż z nimi walczyc
3. Przy okazji możesz sobie wybić bakterie nitryfikacyjne
4. Rivanol jest zółty - zapewne miałeś na myśli nadmanganian potasu który jest fioletowy (i jak już to kilka granulek)
5. Ja bym tam nic takiego do ogólnego akwa nie wsypywał/wlewał ...

vipercp
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2007, 20:31:00 »

Ale macie siłe przebicia ,więc chyba macie racje Embarrassedale mi głupio,
a co jeśli ryby chorują też nic nie używac?
Jestem początkujacym i sie dopiero ucze ale nie daje mi spokoju jedno ,
skoro one szkodza to dlaczego są w sklepach i są kupowane?
pozdrawiam  papa
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2007, 22:03:07 »

Gdy ryby chorują, to oczywiście leczyć, czym? zależy od objawów, ale zawsze przy jednej podstawowej zasadzie: nigdy nie leczymy w akwa ogólnym, leki i chemię aplikujemy tylko odłowionym do innego akwarium, najlepiej higienicznego, rybom, nie lejemy chemi do akwa, bo to je destabilizuje biologicznie i wywołuje więcej szkody niż pożytku.

Po co są te cudeńka w sklepach: dla kasy, powiem tak ten co wymyśli  panaceum na problemy w akwa z recepturą dolej i zapomnij, a nie będzie to wywoływało skutków ubocznych, ten zostanie mega bogaczem.

fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 16, 2007, 12:26:40 »

Na wiele chorób w akwarium wystarczy trochę soli . Nie jest ona szkodliwa dla ryb , jest nawet wskazana , sól bardzo dobrze działa przy ospie .
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 08:42:42 wysłane przez Emi » Zapisane

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: