Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Drobne pęcherzyki powietrza w wodzie.  (Przeczytany 18629 razy)
Arnie
Nowy
*

« : Wrzesień 12, 2007, 16:03:19 »

Witam.
Denerwują mnie drobne pęcherzyki powierza w wodzie. Działający filtr wewnętrzny w celu natleniania wody, rozbija powietrze na drobne pęcherzyki. Jednakże od momentu kiedy zmniejszyłem twardość wody i ph, pęcherzyki (wielkość 0,1-0,2mm) podczas działania filtra pływają po całej objętości akwarium, powodując powstawanie: bąbli powietrza pod liśćmi, piany na wodzie i psując ogólny widok.

Czy jest na to rada?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 12, 2007, 16:10:08 »

Tak, skierować wylot filtra ku tafli wody. Odłączyć wężyk z napowietrzania. Prąd wody marszczący delikatnie powierzchnię wody dużo lepiej natlenia niż szpanerskie bąbelki.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 12, 2007, 20:30:53 »

A na dodatek bedzie ciszej.......
Ponieważ filtr wewnetrzny pracuje troche glosniej, rozbijajac te bable powietrza... Sprawdz to sobie  Grin

Arnie
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2007, 10:02:03 »

Dziękuje. Sądziłem, że bez bąbelków napowietrzania dobrego nie ma  Embarrassed Wężyk odłączony i rzeczywiście jest niebiańska cisza  Roll Eyes

Problem będzie ze skierowaniem wylotu na powierzchnię. W instrukcji obsługi filtra przestrzega się, aby był zanurzony około 5cm pod powierzchnią wody, a wylot jest regulowany tylko w poziomie. Ale coś pomyśle by podeprzeć filtr i wymusić strumień w górę.

Pytanie: czy mi wgłębki nie będzie ściągał pod wodę z powierzchni? Bo się mi to już parę razy zdarzało.
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2007, 10:15:40 »

chodzi o to,ze gora fitra ci sciaga wglebke czy po prostu filtr mocno miesza? bo jesli chodzi o to,ze ten maly cypelik w filtrze przez ktory zazwyczaj wchodzi powietrze wsysa wglebke to po protu go zatkaj Smiley wtedy bedziesz mial wieksze ssanie przez filtr, nie bedzie tracil tam mocy Wink mialem ten sam problem ale sie go pozbylem wlasnie tak Wink

Arnie
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 13, 2007, 10:35:28 »

Filtr mocno miesza. Strumień wody z filtra po 15 cm dochodzi do powierzchni i tedy łapie wgłebkę i ciska nią w toń akwarium co powoduje, że na dnie mam małe zastoisko wgłebki a reszta opływa toń akwarium by zgodnie z ruchem wody, cykl powtórzyć.
arti77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 13, 2007, 11:04:09 »

Hmmm, ale jesli bedziemy tylko lamac tafle wody w akwarium z pokrywa to nie bedzie dostepu swiezego powietrza i skad tu brac tlen dla rybek i np. bakterii nitryfikacyjnych Smiley Tamten "wezyk" tu jednak doprowadzal z zewnatrz tlen...

GLONÓW JUŻ NIE MA   !!    Tongue   A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 13, 2007, 11:21:53 »

Pokrywa nie jest w 100% szczelna. Powietrze jest zasysane np przez otwory na węże a "zużyte" jako, że jest cieplejsze od świetlówek ucieka przez klapki do karmienia.

Jeśli nie potrafisz wylotu filtra skierować ku tafli wody to zastanów się nad kupnem dodatkowego kolanka, które nakłada się na wylot filtra.

Pozdrawiam,
Emi

Arnie
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 13, 2007, 12:25:36 »

Ja w ogóle nie mam szczelnej pokrywy. Miałem z wody wystające rośliny więc obecnie pokrywa (szyba) jest na 50% akwarium i jest bardzo łatwy dostęp powietrza.

Wiąże się z tym problem że bardzo szybko woda mi wyparowuje. Teraz gry temp w akwarium jest wyższa o 8st C niż w domu to proces ten przebiega błyskawicznie, a jak tu teraz utrzymać parametry odpowiednie wody?
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 13, 2007, 12:59:51 »

jesli nie masz dostepu do destylowanej wody na czeste dolewki albo nie masz na nia kasy to musisz wybrac, albo roslinki albo wieczny problem z parametrami i kupa roboty... nic nie wyczarujesz niestety... a zeby pozbyc sie problemu wglebki to dwa wyjscia...
-albo sie jej pozbyc w ogole to nie bedzie problemu Wink
- albo ograniczyc ilosc strumien z filtra siekowac maksymalnie na tylna scianke akwarium ale nie prostopadle i wierz mi, wglebka znajdzie sobie miejsce gdzie nie bedzie tak nia mieszac Wink oczywiscie jezeli nie masz fitra na maks ustawionego Wink

i jak zlikwidowales ten wezyk to przeplyw wody jest o wiele mocniejszy, wiec takie same parametry filtrujace uzyskasz przy mniejszy kreceniu silniczka Wink

ja osobiscie mam mocny mlyn w akwarium, rybki sie czuja super :)roslinki faluja... male gupczki chmara ustawiaja sie pod prad wody Cheesy sama radosc:D

Arnie
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 17, 2007, 09:41:05 »

Zlikwidowałem wężyk, strumień wody przez rurkę skierowałem na powierzchnię, ale teraz mam problem z powierzchnią wody. Pojawiła się tak jakby zawiesina (kożuszek cienki) na powierzchni, który z pewnością jest wynikiem osiadania kurzu i pierwotniaków w akwarium.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 17, 2007, 11:02:58 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6100.0.html

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: