Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakwit wody  (Przeczytany 5937 razy)
jaroslaw zolty
Nowy
*

« : Wrzesień 15, 2007, 15:51:29 »

Witam.Czytałem na forum różne opinie na temat zakwitu wody i szukam fachowej porady.Wpierw napiszę coś o moim akwarium.Mam 200 l,oświetlenie 2x30 wat aqua-glo i power-glo,filtr fluwal 305 i wew aquarel 750l/h.Temperatura 27'C,ph 8,0 innych parametrów nieznam .Rośliny to nurzaniec olbrzymi ,ale teraz to chyba powinien sie nazywać miniaturowy.Ryby to 5-6 cm pysie; 3yellow,4 red-red,4 niebieskie w pionowe paski myśle że to pyszczak zebra ,ale mniejsza z tym i bocia wspaniała.Akwarium założyłem rok temu i do tej pory nie miałem żadnych problemów z wodą ,prócz pierwotniaków.Podmianę robiłem co 2 tyg 10%.Gdzieś od 7 tyg nie mogę dać sobie rady z wodą .Próbowałem już wszyskiego od 3 dniowego przyciemniania akwarium i 30 % podmianie wody poprzez różne chemikalia.Na akwarium nieda się patrzeć ,woda zielona jak w sadzawce.Rybom nic nie dolega żywo pływają,chętnie jedzą tylko ta woda doprowadza mnie do szału.3 tyg temu wymieniłem całą wodę ,wygotowałem kamienie,tylko filtrów nie czyściłem .Wymieniłem nawet jedną świetlówkę na sylwanę myśląc że woda zielenieje przez slabe świetlówki.Po wymianie wody na drugi dzień woda była kryształ ,i tak przez tydzień teraz od tygodnia problem wrócił i woda znowu zieloniutka .Jeżeli możecie napiszcie jak mogę rozwiązac ten problem.Pozdrawiam.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 15, 2007, 16:07:16 »

hm... podmiany wody były raczej minimalne. przy takim pH lepiej robić częściej i/lub większe. twoje świetlówki raczej stosuje się do roślin ale są w literaturze opinie o -glo że powodują wybuch glonów ze względu na swoje widmo.
wydaje mi się że filtracja też jest za słaba. napisz co masz w tych filtrach. dobrym i tanim materiałem jest keramzyt. pozdrawiam.
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 15, 2007, 16:29:52 »

hmmm... wiele na ten temat nie wiem... ale jesli masz tylko nurzanca proponuje zwiekszyc obsade zeby natlenic wode Smiley najlepszym sposobem bedzie na to bedzie moczarka, jest tania, szybko rosnie, nie jest  brzydka Smiley pomaga w odzielenianiu wody Wink za 15 zl kupic i puscic do akwarium Smiley na powieszchni troche, troche w peczki zwiazac zylka i przytwierdzic do dna Smiley
mysle,ze jest to chyba ostatnie mozliwe wyjscie... jesli wszystko co napisales nie pomaga...  Undecided
no i jeszcze porzadnie natleniaj wode fitrem dadatkowo, ale tak ostro Wink i plucz wewnetrzny fiitr czesto
aaa!!! i podaruj sobie kompletnie podmiany kolejne- takie czeste i duze- trzymaj sie standardowych, czesto bywa tak,ze woda sama sie oczyszcza po pewnym czasie. na pewno nie pomoze to juz jesli ne zdalo roli...
pozdrawiam i zycze powodzenia Smiley czekamy na wiesci o efektach Smiley

jaroslaw zolty
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2007, 18:36:40 »

Dlaczego twierdzisz że mam zasłabą filtrację , fluval 305 -1000l/h ,aquarel 750l/h.Karnister cały mam wypełniony ceramiką .
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 15, 2007, 19:18:35 »

Kiedyś nie mogłem sobie poradzić z taką wodą. Przerzedzając w drugim zbiorniku powierzchnie z całych połaci paproci wodnych wrzuciłem je do zakwitniętego akwarium zakrywając całą powierzchnię po czym nie podmieniałem wody przez całe dwa tygodnie.
Filtr to była wtedy zwykła gąbka napędzana powietrzem z pompy.
No i pomogło. Co ciekawe kiedy po trzech tygodniach pewny sukcesu podmianiałem wodę przeciągając wężem delikatnie tuż nad żwirem okazało się że komórki tych glonów "siedziały" w żwirze gotowe na świeżą wodę i światło.
Pózniej jeszcze wyczytałem że pływające paprocie pobierają spore ilości azotanów z wody.
Zostawiłem na wszelki wypadek dywan z paproci przez kolejne dwa tygonie ale zakwit już się nie pojawił.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2007, 10:23:11 »

przy zakwicie wody najlepiej ograniczyc poziom po4 do 0 a utrzymywac poziom no3 na 10 unikac nawozenie micro macro  a raczej zastosowac pg clasik
wprowadzenie do wody garbnikow tez pomaga zwalczyc zakwit
dobre media filtracyjne typu wata perlonowa i podmiana jej co kilkanscie godzin
podmiany wody codzieniie gdzies 10 % zbiornika
u mnie sie sprawdzilo w 2 tygodnie  pozbylem sie zakwitu

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 10:24:58 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
jaroslaw zolty
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2007, 12:10:32 »

Włożyłem do filtra żwirek amonowy,keramzyt i watę perlonową.Do wody dodałem nadmanganian potasu i po 3-dniach zakwit znikł .Dzień po dniu woda zaczęła się krystalizować , i po tygodniu była krystalicznie czysta . Cieszę się i myślę że zakwit już nie powróci.

numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 08, 2007, 07:32:43 »

Bocja wspaniała z pyszczakami???  Shocked  Shocked  Shocked
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 08, 2007, 13:37:13 »

no niestety nie masz szczęśliwego połączenia, bo bocja wspaniała jest stadną rybką, no i parametry bocji i pysi nie pasują ... podmianki ... hm ja bym podmnieniał min. 30% tygodniowo
pozdrawiam  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: