Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bezpieczna zmiana PH  (Przeczytany 3270 razy)
Tomlsv
Super aktywny

« : Kwiecień 08, 2004, 09:03:15 »

Witam.
Mam pytanko: W moim akwa mam PH=6,5 , chcę dokupić neonkow czerwonych, wiem że w sklepie trzymają je w kranówie, u mnie kranówa ma PH=8 . Bardzo wątpię aby skok o 1,5 PH był dla neonów czerwonych bezpieczny, jak myślicie ?
Czy wystarczy trzymać je w akwarium w worku z którym zostały kupione i co jakiś czas dolewać im wody z akwa ? Powiedzmy przez 3 godziny ?
moje kh=4* a kranówka kh=15*

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 08, 2004, 09:32:34 »

Gdybyś miał akwa powiedzmy 20l to można było by je rzygotowac do nowych warunków podmieniając wodę w ciągu 24 lub 48 godzin to by było raczej napewno bezpieczne. Wiem że zmiany ph takie gwałtowne o jakieś 1,5 * moga być zabójcze dla ryb jednak jak zauważyłem w naszej rozmowie informacje na ten temat są zazwyczaj nie do końca jasne i często sprzeczne ze sobą. Pozdr.

112,25
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 08, 2004, 13:38:36 »

Ja mam taką propozycje jak masz baniak ze 25l, a w sklepie w kranóie rybcie trzymają to wlej do baniaka kranówy i zasiedl je rybkami i później bardzo powoli zmniejszaj twardość wody do takiej jaką masz w tym większym akwa..

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 08, 2004, 15:10:24 »

Mam pusta 40L ale trzeba by dać coś do ogrzewania wody a nie mam.
Probuje teraz swój sposób, ale nie 3 godziny tylko już 5.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 09, 2004, 07:10:23 »

SUKCES  Cheesy  :mrgreen:  :twisted: Wysztskie 6 neonów przeżyło zmiane PH o 1,5 wartości Cheesy Cheesy .Trzymałem je jednak w tym woreczku wymieniając co kilkanaście minut troche wody jednak aż 8 godzin Wink.

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 10, 2004, 10:10:09 »

Nic nie pozostaje jak cieszyć się z Twojego szczęścia Jak się zacznę bawić w zmiękczanie wody oprę się chyba na Twoich doświadczeniach Wink Pozdr.

112,25
michał
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2004, 13:15:33 »

NOOOO to gratulacje Tomlsv Tongue  Cheesy

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: