Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « zakładam akwarium - wątpliwości natury technicznej
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zakładam akwarium - wątpliwości natury technicznej  (Przeczytany 2652 razy)
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« : Wrzesień 15, 2007, 22:30:32 »

witam,
Jestem coraz bliżej chwili gdy w mym pokoju stanie akwa. Mam kilka pytań do doświadczonych koleżanek i kolegów:

- Planuje akwarium o wymiarach 100x40x40 czyli 160L które będzie stało na szafce o wys. 70 cm - czy wysokość szafki i akwa jest wystarczająca do wygodnego ogladania go? Gdy tak patrze na miarkę to 40cm nie wydaje się zbyt duzo ( troche zabierze z tego podloże , troszke pokrywa)i coraz bardziej zastanawiam sie czy nie lepsze byłoby akwa o wys. 50cm??? Ale ponoć trudniej takie doświetlić. Co sądzicie?

- Sprawa oswietlenia: w pokrywę planuje wmontować 3 świetlówki 30W typu T8 (wersja dla akwa 160L). Czytam jednak w ulotkach, że np 2x30W T8 dają w sumie ok 4400lumenów natomiast 2x39W T5 dają az 7000lumenów. Czy zatem mógłbym zastosować tylko 2 świetlówki T5 Huh
Pozdrawiam i mam nadzieję ze rozwiejecie moje wątpliwości.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2007, 06:58:55 »

Hmmm no ja powiem tak. Im większe akwarium tym lepiej. Przy 50cm wysokości można juz trzymać skalary i inne "wyższe" ryby. ALe z oświetleniem jest problem. Jeśli nie nastawiasz się na ryby takie jak skalary, to ja bym darował sobie te 50cm a zrobił 40.
To jeszcze tak jak powiedziałem zależy co chcesz, może typowe akwarium roślinne?? To z pewnością wybrał bym 40cm, do dna dociera więcej światła i można już pokusić się o trawniczek.
Co do światła 3x30W będzie super. Wychodzi sporo ponad 0,5 vat na litr wody. Polecam świetlówki Sylvania Aquastar. Mam jedną taką w pokrywie to aż się chce patrzeć na akwarium, barwy są żywsze a i rośliny rosną.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 07:01:16 wysłane przez Komandos » Zapisane

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2007, 12:01:48 »

Hmmm no ja powiem tak. Im większe akwarium tym lepiej. Przy 50cm wysokości można juz trzymać skalary i inne "wyższe" ryby. ALe z oświetleniem jest problem. Jeśli nie nastawiasz się na ryby takie jak skalary, to ja bym darował sobie te 50cm a zrobił 40.
To jeszcze tak jak powiedziałem zależy co chcesz, może typowe akwarium roślinne?? To z pewnością wybrał bym 40cm, do dna dociera więcej światła i można już pokusić się o trawniczek.
Co do światła 3x30W będzie super. Wychodzi sporo ponad 0,5 vat na litr wody. Polecam świetlówki Sylvania Aquastar. Mam jedną taką w pokrywie to aż się chce patrzeć na akwarium, barwy są żywsze a i rośliny rosną.

Skalarów raczej nie będę trzymał a bardziej małe stadne rybki typu neony, tetry i może  ramirezy.
Na targach we Wrocławiu dogadywałem sie z producentem pokryw aqua szut że kupie u nich pokrywe bez belek oswietleniowych i we wlasnym zakresie bede montowal  świetlówki.
W takim razie gdybym mimo to chciał mieć świetlówki T5 39W (dł. 849mm), również trzeba by było mieć ich 3 sztuki??

O świetlówkach Sylvania Aquastar szczerze mówiąc nie słyszałem ale ktoś polecał mi firmę Hagen.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2007, 13:59:32 »

ja ci doradze tak kup sobie zbiornik prostokotny 240 l  (40 l i wiecej zuzjesz na podloze kamienie korzenie itd ) latwiej zbiornik bedzie utrzymac w czytsosci
podloze zastosuj najlepiej mieszane  ja mam samego fitusa florian sprawdza sie bardzo dobrze a neonki na jego tle ladnie wygladaja
ogrzewanie mozna dwie grzalki 150 wat aquaszuta tetry aquaela co tam chesz lub opcja lepsza zasostowac przewod grzewczy w dnie ale klopotliwa bo jak walnie rozgrzebywanie zalego zbiornika ale lepszy efekt
zasotosj jakis
filtr kup sobie wiekszy czesto jest napisane ze do ilus tam l jak kupisz do 500 l zbiornika  filter na l zbiornik 240 bedzie super sam sie przekonasz
ja mam jbl w 200 i wpomagam go cirkullatorem 600 aqa ela i raczej chyba go usune a wsadze kaskade Smiley
polka 70 cm jest dobra jak siedze na lozku zbiornik ma na wysokosci oczow wiec do odziwiania jest w sam raz
obudowa do prostokata latwo dostpena i do zrobienia oswietlenie 5x30 wat lub 6x30 wat dla roslinnego bedzie w sam raz lub lampy HQI ale skubane sa drogie i swoje pradu zjedza
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 14:01:38 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2007, 14:58:58 »

O świetlówkach Sylvania Aquastar szczerze mówiąc nie słyszałem ale ktoś polecał mi firmę Hagen.

Hagen?? Czyli te Sun-glo  itd. Nie to ja nie polecam to niskiej jakości świetlówki.

Sylvania mają chyba 10tys lumenów, i ciepłe tropikalne światło. Popytaj a  się przekonasz.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2007, 15:02:24 »

e tam panowie co do swietlowek to mozna o wiele taniej i lepiej nie sugerowac sie nazwa hagen sylwiana itd najczesciej je klepia w jednej firmie pod innymi nazwami
a moze tak osram bio lux philips aquarele  i swietlowki phlipsa z seri tld 950 970 paopatrzyc na wskazniki cri aby byl jak najwiekszy i barwe  50 % taniej a efekt ten sam
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2007, 15:04:38 »

Ja miałem holenderskie akwarium takie świetlówki mi polecano i jestem z nich w pełni zadowolony. Nie zamienił bym na inne. w pokrywie mam jeszcze Philips TLD 950. Płaciłem za nie po ok 25-30zł, czy to jest majątek??

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2007, 15:08:21 »

za ta sama pod nazwa hagen zaplacisz 50 zl albo wiecej pomnozysz to zalozmy x3 i robi sie majatek sek w tym po co Smiley
Mysle ze trzeba by przykleic watek pod tytulem nabijamy w butelke i pomodz innym uniknac nie potrzebnych kosztow
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 16, 2007, 15:17:28 »

Huh po jaką nazwą hagen?? Hagen są dla mnie nic nie warte. Ja za 3 świetlówki zapłaciłem 70zł z przesyłką.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 16, 2007, 15:23:20 »

pisze ze takie swietlowki sa pod nazwa hagen itd ale mozna je w prosty sposb zamienic na inne bez nazwy tylko o dobrym wskazniku cri jak philips osram  Smiley
komanods prosze sie nie denerwowac Smiley
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 16, 2007, 16:06:04 »

pisze ze takie swietlowki sa pod nazwa hagen itd ale mozna je w prosty sposb zamienic na inne bez nazwy tylko o dobrym wskazniku cri jak philips osram  Smiley
komanods prosze sie nie denerwowac Smiley

Moze faktycznie założe Philpsa. A co to jest ten wskaźnik cri?
I macie świetlówki T8 czy T5?

A co do pojemności mojego akwa- to juz raczej zostane przy 160L. Oczywiście zawsze mozna wieksze bo bedzie latwiej ustabilizowac parametry ale w końcu 160L jest wieksze niz np 80L. A poza tym jestem ograniczony miejscem w pokoju i 1000x40x40 wpasuje w sam raz.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 16, 2007, 18:07:06 »

Popieram i komadosa i turystę - miałam philipsy a teraz jeszcze doszły osram i sylwania i jestem bardzo zadowolona z tych świetlówek a są w cenie philipsów. Co do hagenów niestety też nie mam dobrego zdania. Przerost formy nad treścią.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 17, 2007, 08:00:31 »

CRI TO wskaznik oddawania barw im wyzszy tym pelpszy phipsy tld aquarele maja od 9x (95 -97 jak sie nie myle )
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 17, 2007, 23:43:29 »

Popieram i komadosa i turystę - miałam philipsy a teraz jeszcze doszły osram i sylwania i jestem bardzo zadowolona z tych świetlówek a są w cenie philipsów. Co do hagenów niestety też nie mam dobrego zdania. Przerost formy nad treścią.

Tak przegladam ofertę świetlówek  na www.aqva-light.pl i jakoś nie widze aby te hagena były jakoś drastycznie droższe od np Philipsów. Większość cen oscyluje w okolicach 30zł. No moze Flora-glo ponad 50zl.
Skąd więc te 70zl, 80zl o których pisano?

Dla poczatkujacych akwarystoe Hageny maja ten plus ze nazwa świetlowki w miare definiuje jej przeznaczenie (wplyw) na akwa.

A ja kto jest z Philipsami Aquarelle? Dizałaja pozytywnie na rośliny ale ponoćmają kiepski wspólczynnik oddawania kolorów (Ra=70).
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: