Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Odnowienie akwarium.  (Przeczytany 6959 razy)
tashnee
Nowy
*

« : Wrzesień 16, 2007, 07:03:05 »

Czyli jak wyżej. Akwarium mam od ok. 5 czy 4 lat, nie pamiętam dokładnie. Jakiś rok temu straciło moje zainteresowanie, skończyło się systematyczne czyszczenie, zaglądanie do zoologicznego na dział akwarystyczny. Teraz chciałabym to zmienić. Niestety zupełnie nie wiem, jak do tego się zabrać? Chcę wyrzucić wszystko – podłoże, filtr, grzałkę, korzenie i rośliny. Ok. 60 l, z rybami nie będzie problemu, bo zostały mi 4 neonki, jeden otocinklus i mułojad. Ściany akwa są mocno zaglonione, z jakieś sklepu z roślinami przytargałam tez ślimaki, których za nic nie mogłam usunąć. Myślałam o wyparzeniu akwarium gorącą wodą, jednak łączenia pomiędzy szybami są z gumy – więc mogłyby się osłabić?
Nie mam pomysłu, w jedynej książce o akwarystyce jaką posiadam, nie ma żadnych informacji o tym, jak zabrać się za odnowienie akwarium. Chciałabym usunąć wszystko, żeby w nowym akwarium z powrotem nie zalęgły się glony , ślimaki. Dlatego proszę o rady.  W razie czego kupię nowe akwarium, jednak, jeśli jest szansa na to, że to da się odratować, wolałabym tego nie robić. Dziękuję z góry za pomoc.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2007, 07:13:23 »

Po co kupować drugie akwa? Nie mam pojęcia, chyba że chcesz większe bo te nie jest wielkie. Nie wlewaj wrzątku do akwarium bo popękają szyby. Glony bardzo łatwo usunąć jeśli już wylewasz wodę to czyścikiem magnetycznym (jakimś mocnym) a jak masz słabszy to bierzesz tą część czyszczącą i ręką jeździsz po szybie i glony schodzą. A jak nie posiadasz czyścika to gąbką taką do kąpania tylko że szorstką.
Jak nie dopuścić do rozrostu glonów w odnowionym akwa?? Po prostu dbać o higienę. Podniamy wody obniżają pozion azotanów w wodzie co przeszkadza glonom. Systematyczne odmulanie (ja pobieram wode z akwarium odmulaczem czyli mam za jednym razem podianę i czyszczenie podłoża), oczyszczaj szyby z glonów. NIE wlewaj chemi, bo to tylko pogorszy sytuację. Glony trzeba naturą likwidować. Możesz zadbać o światło i zasadzić dużo roślin, wtedy one wyczerpują wszystkie zapasy micro i macro elementów z wody i glony nie mają szans. Krewetki, nie zapominajmy o nich, doskonałe czyściciele i jakże estetyczne, i niesamowite urozmaicenie akwarium, tutaj polecam krewetki Amano. Otoski malutkie zbrojniczki są równie bardzo dobrymi pożeraczami glonów. Otoski+krewetki amano to niesamowite połączenie. Sprawdzałem to i naprawdę zero glonów.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
tashnee
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2007, 10:26:57 »

W porządku, ale jeśli chcę wszystko wyrzucić, to jak oczyścić dno? nie chcę 'po prostu' wymienić żwirku, roślin. Chcę wyczyścić całe akwarium tak, żebym mogła traktowac je jako nowe.
Krewetki miałam, ale z nimi bywało różnie - jedna przeżyła, druga nie.. ale to już w osobnym wątku się o wszystko dopytam Wink
A większego akwarium nie chcę. W tym mam zamiar mieć kilkanaście neonek, glonojady i krewetki - to mi wystarczy.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2007, 14:55:55 »

jakie znowu "glonojady" Huh chyba nie chcesz do tej szklanki zbrojników niebieskich. Jedyne co to Otoski.

Jak oczyścić dno? Wyjmujesz żwirek, i czyścisz dno. Dzielisz żwirek na połowę, i połowę zostawiasz z brudem a drugą połowę płukasz aż będzie świeżutki. Na samo dno dajesz żwirek brudny a wierzch przykrywasz czystym wypłukanym żwirem.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2007, 15:56:38 »

idź do sklepu akwarystycznego i zaopatrz się w 2 bardzo proste i niedrogie przyrządy: skrobak do szyb i odmulacz.
Następnie zlej trochę wody do wiaderka i przełóż tam rybki i roślinki. Teraz można zabrać się do roboty. Skrobakiem oczyścisz szyby z glonów. Następnie możesz przetrzeć je od wewnątrz gąbką. Gąbka - taka zwykła jak do mycia naczyń tylko oczywiście nowa (kosztuje to grosze). Skoro szyby będą już czyste to teraz czas na podłoże. Mułu pozbędziesz się odmulając dno i jednocześnie zlewając 90% wody z akwarium. Teraz dolej świeżej wody do połowy wysokości zbiornika i posadź rośliny i ułóż dekoracje. Po tym dopełnij akwarium wodą. Oczywiście domyślam się że nie dysponujesz 60 litrami odstanej wody, toteż w takiej sytuacji przyda się uzdatniacz wody, który też bez problemu dostaniesz w sklepie akwarystycznym. Włącz wszystkie urządzenia. nie martw się jesli w wodzie pozostaną drobinki mułu lub inne drobne zawiesiny. To wszystko się ustoi bądź zostanie odfiltrowane. Właśnie te drobiny szlamu dadzą początek miliardom koloni mikroorganizmów, bez których zdrowe akwarium nie może istnieć. Powodzenia.

tashnee
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2007, 18:50:46 »

nie, nie chcę zbrojników. napisałam, że mam otocinklusa i miałam je na myśli. 
dzięki za odpowieź.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2007, 19:42:31 »

aha no to spoko Smiley ja już jestem uczulony na to że jak ludzie mówią "glonojad" (gdzie w mojej podświadomości taka ryba nie istnieje) to mająna myśli naszego biednego Zbrojnika niebieskiego

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2007, 20:52:34 »

A czy do tego 60 l masz pokrywę?

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
tashnee
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 17, 2007, 15:42:35 »

no jasne. nie wyobrażam sobie akwarium bez pokrywy.

już jestem uczulony na to że jak ludzie mówią "glonojad" (gdzie w mojej podświadomości taka ryba nie istnieje) to mająna myśli naszego biednego Zbrojnika niebieskiego

ok, na przyszłość będę się wyrażać bardziej precyzyjnie.
tashnee
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 22, 2007, 16:42:36 »

jeszcze jedno pytanie: mogę wygotować stary żwir? chciałam kupić taki sam jak kiedyś, firma 'filuś', czy coś, specjalny pod rośliny, ale teraz on ma taki drobny granulat, że na pewno nie włoże go do akwa. więc - mogę? i ile czasu należy go gotować?
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 22, 2007, 22:49:47 »

Oczywiscie ze powinnaś wygotować, mozesz dodac troche soli Wink Gotuj tak dobrych pare minut. Granulat o ktorym mowisz to Aquagrunt Filtus albo Floran Filtus frimy MHK. Mozesz dac niwielka warstwe tego pod zwir, jest to tanie i dobre zloze biologiczne dla roślin.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2007, 13:25:53 »

a po co chcesz wygotowywać żwir?

tashnee
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 23, 2007, 15:28:41 »

ponieważ nie mogę znaleźć mi odpowiadającego. Ten filtus, który miałam wcześniej, teraz ma za drobny granulat, a jedyne ciemne żwiry jakie znalazłam miały ostre krawędzie - czyli nie dla kirysków. poczekam na dostawę (środa, czwartek), bo gość w sklepie powiedział, że będą mieli taki (niby pod rośliny), tylko innej firmy - bo był czerwony, ale chcę ciemny.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: