Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Coś w to nie wierzę (maksymalne rozmiary mieczyków w akwarium)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Coś w to nie wierzę (maksymalne rozmiary mieczyków w akwarium)  (Przeczytany 4154 razy)
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 16, 2007, 22:26:38 »

Mój ojciec takie klamoty właśnie hodował z tym że samce bez miecza miały nie więcej jak dziesięć centymetrów. Za to samice te 15 cm miały bez łaski.(Szkoda że ojczulek już nie trzyma mieczy bo bym sprawdził czy te samice nie miały ze dwa centymetry więcej) Jak taka samica była w zaawansowanej ciąży to zdawało się że jest dwa razy większa.
Miało sie wrażenie że te 250 litrów to nieco za mało miejsca dla nich.
Jednak te dwadzieścia lat wcześniej jako brzdąc pamiętam także wielkie mieczyki jednak ojciec największy zbiornik jaki posiadał wówczas to 130 litrów i choć miecze były równie wspaniałe to jednak te cztery centymetry mniejsze od hodowanych ostatnio.
No i widząc nie raz mieczyki u innych akwarystów to jakby ich wielkość pokrywała się z wielkością zbiornika.

Co do wczesnego karłowacenia zwłaszcza samców to zawsze woda mająca nawet nieduże ilości azotanów i azotynów daje efekt szybkiego dojrzewania samców.
Doświadczalnie uzyskałem trzycentymetrowe dojrzałe samce.
Ojciec w latach osiemdziesiątych jak uzyskał od samicy średnio 350 młodych to hodował je w pięćdziesięcio litrowym akwarium do wielkości około 3,5 cm.(takie wtedy szły do sklepów z pocałowaniem ręki ) Karmiło się to raz dziennie żywym planktonem tak że prawie dobę ryby pływały obżarte, a na drugi dzień podmiana 90% wody (Po pierwszym tygodniu życia ) dawka całodobowa żywego pokarmu i tak przez cztery tygodnie po czym do sklepu.
Nie było żadnych oznak kształtujących się samców tak że ojciec zostawiając czasem kilka sztuk jako przyszłe "zarodowce" orientował się co do płci od około pięciu sześćiu centymetrów.
Po prostu te które były samicami dawały pierwsze młode a reszta wyglądająca jak wykocone samice stawała się samcami po pewnym czasie.

Podejrzewam także że sztuczne pokarmy zwłaszcza te zwiekszające wybarwienie przyśpieszają dojrzewanie samców. Natomiast podając pokarmy własnej roboty należy szczególnie unikać wątroby i jaj. Znajomy przywiózł kiedyś trochę ładnych odmian mieczyków od innego hodowcy dla "odświerzenia krwi" które od pierwszych dni były karmione artemią a z czasem żywym planktonem oraz sercem wołowym z czosnkiem granulowanym, vibovitem i szpinakiem.

Pozdrawiam.
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 17, 2007, 09:38:39 »

Mój najwiekszy samiec ma nieco ponad 11 cm, z mieczem Smiley Ma ok 1 roku i raczej juz przestaje rosnąc, ale widzialem wieksze, tez u wujka, lata temu.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 17, 2007, 10:12:29 »

Na jednym z fiorów czytałem, zaznaczam: tylko czytałem, nie widziałem fotek, że człowiek wpuścił mieczyki do mocno zarośniętego oczka wodnego późną wiosną, na jesieni odłowił i podobno takie właśnie potwory mu porosły bez dokarmiania, co ciekawe nawet wytrzymały nocne spadki temperatur.

Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 17, 2007, 14:07:57 »

Właśnie niedługo w domu robię remont. Między innymi powstanie ogród zimowy. Wpadłem na pomysł żeby zbudować w nim staw i trzymać w nim miecze i skalary Smiley W takim akwenie może zrobią się karpie Smiley
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 17, 2007, 14:42:49 »

Tak a potem podasz gościom rybkę a oni zapytają jaka to a ty "a to mój mieczyk z ogródka"  Afro

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 17, 2007, 15:18:29 »

Skalary raczej odpadają.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 17, 2007, 15:50:04 »

może stroszkę nie na temat ale bojki dobrze się trzymają w oczku Wink i nawet temp im nie przeszkadza kiedyś wpuściłem 3 samce i 7 samic po tygodniu widziałem 3 olbrzymie gniazda i napuszonych tatusiów Cheesy  Shocked  Grin narybku nie udało mi się odłowić Wink obecnie samce mają swoje akwa już w domku Wink odłowiłem 6 samic pływają w samicarium Wink jedna włóczy się po oczku Wink czasem ją widać  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 17, 2007, 16:02:22 »

JEdna sama Huh

WaFeL
Zainteresowany
**

GG----> 5449942 Internet jest SUPER

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 17, 2007, 18:39:01 »

a widzialam prawie takiego to jego ,,miecz go tak bardzo powieksza"(oczywiscie)
Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Październik 12, 2007, 09:18:13 »

Chyba mnie trochę nie zrozumieliście: ogród zimowy, czyli kryta, ogrzewana przestrzeń. W środku chcę zrobic ogrzewane oczko z rybami akwariowymi, ale może nawet nie trzeba, bo w środku i tak będzie cieplutko. Stawek miałby wymiary 2,5m (długośc) 2m (Szerokośc) 80-30cm (głębokośc) (średnio 55cm), czyli 2750L. Co do obsady to dam 10 mieczy, 8 skalarów, 10 zbrojników i 10 molinezjii. Na początek chcę mało rybek, żeby wyglądało to naturalnie, a i tak ich liczba na pewno się zwiększy z czasem
Julka10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Październik 12, 2007, 13:29:47 »

Ja myślę ,że tak jak by się trzymało 1 mieczyka w 400l . to chyba by urusł [ja tylko sobie tak myslę]
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: