Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « podwójna oprawka bryzoszczelna
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podwójna oprawka bryzoszczelna  (Przeczytany 2092 razy)
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« : Wrzesień 16, 2007, 17:00:23 »

Witam,
bedęchcial zamontowac w swojej porywie podwójna oprawke bryzszczelna. Pytanie: czy zaciski do których podłaczane bedą świetlówki w sąsiednich gniazdach są z sobą połączone czy każdą ze świetlówek można podłączyć niezależnym przewodem?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2007, 17:06:54 »

Zakładam, że w podwójnej każda jest osobno (Przynajmniej tak to technicznie powinno być). A może zamiast podwójnej 4 oprawki brzygoszczelne "nakładane" na końce + uchwyty ? Większe pole manewru jeśli chodzi o doleglość jednej od drugiej.

georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2007, 17:39:57 »

Zakładam, że w podwójnej każda jest osobno (Przynajmniej tak to technicznie powinno być). A może zamiast podwójnej 4 oprawki brzygoszczelne "nakładane" na końce + uchwyty ? Większe pole manewru jeśli chodzi o doleglość jednej od drugiej.

Tak naprawde bede chciał zamontowac 3 swietlowki i wydawalo mi sie ze jesli zastosuje jedna oprawe podwojna i jedna pojedyncza to bedzie ok. Ale moze masz racje ze kazda osobna bedzie praktyczniejsza. Rozmawialem na targach z gośćmi z aqua szuta i chyba u nich kupie pokrywe ale bez oswietlenia bo nie mają możliwosci sterowania kazda swietlowka oddzielnie.  A ja koncze skladac Skalara i chialbym móc.
Piszesz o uchwytach do swietlowek - czy chodzi o te blaszki w ksztalcie widełek? Czy trzeba je stosować? Wydawalo mi sie ze swietlowki beda po prostu trzymaly sie w oprawkach. Musze jescze pomyśleć w jaki sposób (trwały i estetyczny) zamocować te oprawki do tej pokrywy. Tam są niby takie prowadnice pod ich oryginalne oswietlenie- moze jakos je wykorzystam.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2007, 18:07:37 »

A bo widzisz są oprawki które nie są montowane do obudowy tylko "nakładane" na świetlówkę i wtedy uchwyty są konieczne ...
Np. http://www.allegro.pl/item241337332_oprawka_bryzgoszczelna_z_przewodem_t8_zoolight.html

A może samemu zrobić sobie obudowę ? Poza tym, zamiast statecznika można wykorzystać elektronikę z żarówki kompaktowej - wtedy problem osobnego włączania zostaje rozwiązany.

georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2007, 20:22:34 »

A bo widzisz są oprawki które nie są montowane do obudowy tylko "nakładane" na świetlówkę i wtedy uchwyty są konieczne ...
Np. http://www.allegro.pl/item241337332_oprawka_bryzgoszczelna_z_przewodem_t8_zoolight.html

A to ja raczej zamontuje takie które od razu bedą podtrzymywac swietlówki.

A może samemu zrobić sobie obudowę ? Poza tym, zamiast statecznika można wykorzystać elektronikę z żarówki kompaktowej - wtedy problem osobnego włączania zostaje rozwiązany.

No czytałem , czytałem o takich przeróbkach ale jakoś nie mam do konca przekonania do tego. Cos tam pisano, ze swietlowki nie swieca pelna mocą czy tez szybciej zuzywaja sie. Tak na prawde ciagle jeszcze sie zastanawiam czy nie zalozyc T5.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: