Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe Akwarium - kosztorys i szczegoly  (Przeczytany 22269 razy)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #75 : Wrzesień 24, 2007, 13:42:10 »

philips aquarele a swiatlo ustaw sobie swiecenie na przyklad od 10 do 21 jest taki sterownik kosztuje 30 zl w obi jest tanszy programojesz go i jedno z glowy
ps rybki w nocy tez chca odpoczac
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #76 : Wrzesień 24, 2007, 15:32:41 »

Nie no, wiem ze na noc sie wylacza ;]
Mam ustawione na timerze oswietlenie od 11 do 22.

Ale spie czesto o niestandardowych porach i mi przeszkadza.

Czyli mowisz ze mam zainstalowac 2x aquarelle ?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #77 : Wrzesień 24, 2007, 19:03:10 »

jedna osram biolux jedna aquarele albo sylwiana gro lux Smiley zawsze staraj sie miec 2 rozne sweitlowki
jedna dla roslin jedna dla rybek Smiley
jak spisz w dziwnych godzinach to zawsze mozna akwarium przykryc podczas niestandardowego snu Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 19:04:41 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #78 : Wrzesień 24, 2007, 20:06:59 »

No dobra to wezme pewno do aquarelle gro lux. Tylko nie mam pojecia ktora jest dla roslin, ktora jest dla rybek. Jedna ma temperature 10.000 a druga 8,500, wiec dla mnie one sie srednio uzupelniaja bo obie wysokie ;]
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #79 : Wrzesień 24, 2007, 20:16:27 »

do osrama bio luxa daj gro luxa Smiley
do aquarele dodaj boi luxa
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #80 : Wrzesień 24, 2007, 21:18:20 »

Ok operacja 0,5W/L zakonczona ;]

Koszt :

oprawka wodoszczelna 2x 5,89zl
obejma 2x 0,75zl
statecznik 16,18zl
starter 2x 0,82zl
silikon akwarystyczny - 2zl

I duzo kombinowania ;]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 21:29:01 wysłane przez Tadeus » Zapisane
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #81 : Wrzesień 24, 2007, 22:54:07 »

Ok operacja 0,5W/L zakonczona ;]

Koszt :

oprawka wodoszczelna 2x 5,89zl
obejma 2x 0,75zl
statecznik 16,18zl
starter 2x 0,82zl
silikon akwarystyczny - 2zl

I duzo kombinowania ;]

Cyz świetlówki łatwiej jest przymocować obejmami niz oprawkami? Z tego co widzialem w sklepach on-line oprawki maj mocowania na wcisk lub srubki.
Ja przymierzam sie do zakupu pokrywy aqua-szut typ monachium ktora jest wykonan z tworzywa o struktorze przypominajacej poliweglen. Dwie poziome plaszczyzny polaczone miedzy soba pionowymi łącznikami i puste miejsca miedzy nimi. I cały czas zastanawiam sie jak estetycznie przymocowac swietlówki do czegos takiego.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #82 : Wrzesień 24, 2007, 23:30:15 »

Te oprawki bryzgoszczelne z zoolight ktore mialem nie maja w ogole mocowan. Zaklada je sie od boku na wiszaca juz swietlowke.

Byly tam tez takie z mocowaniami na srubki ale jak dla mnie byly za grube i nie wiedzialem czy wejda. Zreszta bylyby to niepotrzebne 4 dziury w pokrywie.

http://www.zoolight.pl/sklep/index.php?cPath=27

A przymocowanie swietlowki za pomoca tych dwoch obejm bylo dziecinnie proste. Wiertarka wywiercilem dwie dziury. Do nich srubka, na srubke od spodu obejma, na to zakretka i wisi. W obejmy normalnie wsadzilem swietlowke i trzyma sie super. Mozna tez na srubke wsadzic pierscienie, by odsunac troche swietlowke od pokrywy. Od zewnatrz wyglada to swietnie (dwie symetrycznie ustawione, blyszczace, metalicznie glowki srubek nadaja pokrywie nawet szlachetny wyglad :>) a w srodku sie dobrze trzyma. Choc moze obejmy z plastiku bylyby lepsze, bo te metalowe ktore mam sie mocno nagrzewaja ale to nie powinien byc problem.

Masz moze zdjecie tej swojej pokrywy od spodu ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 23:49:28 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #83 : Wrzesień 25, 2007, 15:59:59 »

do osrama bio luxa daj gro luxa Smiley
do aquarele dodaj boi luxa

Ok mam juz jedna aquarelle - to z aqualight to glupoty napisalem.
Czy jest jakas inna pasujaca do niej poza biolux osrama ?

I generalnie, jak mam juz jedna o barwie 10.000, to potrzebuje do niej jedna o niskiej ?
I jesli tak, to ktora barwa jest lepsza na co ? Bo czytalem juz 3 przewodniki o swietlowkach i nigdzie nie ma
jednoznacznych wnioskow.

Dzieki i sorry za mrudzenie ;]

[do moderatora - przepraszam za brak edita - nie wiem czemu wydawalo mi sie, ze ktos mi odpowiedzial po poprzednim poscie;]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2007, 16:22:02 wysłane przez Tadeus » Zapisane
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #84 : Wrzesień 25, 2007, 19:00:06 »

najlepiej jak wejdziesz do sklepu aqua-light i poczytal w opisach o barwach i cosik dopasuj tylko cos zoltego albo ze swiatla dziennego jak np dey light
a poczytaj watek :  Rozkład widma świetlówek stosowanych w akwarium swietnie opisane jest i nawet masz kolory swiecidel Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2007, 19:03:25 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #85 : Wrzesień 25, 2007, 20:11:30 »

Masz moze zdjecie tej swojej pokrywy od spodu ?

Nie mam niestety fotki bo nie mam jesacze tej pokrywy- ogladalem ja tylko na targach. Mysle ze bede ja mial w ciaągu 2 tyg. wtedy zamieszcze fotke i wtedy podejme decyzje co do sposoby montazu swietlowek.
Wiem jednak ze od spodu sa specjalne prowadniczki w ktorcy hmontowane sa ich oryginalne belki oswietleniowe - sa to dwie szyny i w nie mozna wsunac jakas listwe do której przykrecone moągą byc oprawki.

Widzialem te oprawki wciskane ale wydaje mi sie to troche mało wygodne- takie luzne nakladki wiszace na prewodach. I zawsze istnieje rysyko ze po zdjeciu ich moga np wpasc do wody - a te na stale przymocowane to zawsze jest bardziej stabilne.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #86 : Wrzesień 26, 2007, 09:14:01 »

Widzialem te oprawki wciskane ale wydaje mi sie to troche mało wygodne- takie luzne nakladki wiszace na prewodach. I zawsze istnieje rysyko ze po zdjeciu ich moga np wpasc do wody - a te na stale przymocowane to zawsze jest bardziej stabilne.

Są bardzo wygodne. Nie trzeba nic kombinować w wycinaniem pokrywy. Dwie dziurki do uchwytu, takie oprawki i już. A trzymają naprawdę mocno i nie masz szans zeby to spadło. Poza tym lepiej przylega niż standardowa oprawka. Ja mam całe oświetlenie dodatkowe na tym zrobione.
Nie rozumiem jak mogą po zdjęciu wpaść do wody. Przeciez jak wymontowujesz świetlówkę to chyba nie robisz tego przy założonej pokrywie na akwarium ...

P.S.
Oświetlenie na tym + elektronika z kompakta w 15 minut Smiley

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #87 : Wrzesień 26, 2007, 11:57:54 »

No dobra, postanowilem rzucic sie na zestaw testow, bo wkurza mnie to, ze mam zero pojecia o tym co wlasciwie dzieje sie w moim zbiorniku ;]

Emi kiedys polecala walizke zooleka, wiec pewnie ja wezme :

http://www.allegro.pl/item244758471_zestaw_zoolek_aquaset_1_ph_kh_gh_nh3_no2_no3_po4_.html

Jedyny szkopul to data waznosci. Pytalem sie sprzedawcy i napisal ze do grudnia 2008 roku.

O ile w przyszlych tygodniach ze wzgledu na dojrzewanie zbiornika testowac bede duzo, to potem juz prawdopodobnie rzadko i na pewno nie wykorzystam wszystkich testow (100 na ph) do tej daty. Czy ktos uzywa testow przeterminowanych i wie czy jeszcze dzialaja ?

Bo jak 50% mam nie wykorzystac to bez sensu :/
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 12:34:27 wysłane przez Tadeus » Zapisane
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #88 : Wrzesień 26, 2007, 13:43:59 »

Mysle ze zdazysz wykorzystac je do konca przyszłego roku. Moze urodzi Ci sie jakis kolejny zbiorniczek czy coś Wink Oczywisćie wszyscy napiszą ze, testy JBL czy Sera sa cacy a reszta be. Sa ta dobre testy (Zoolek) w calkiem przyzwoitej cenie, polecam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 15:23:28 wysłane przez splendens » Zapisane
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #89 : Wrzesień 26, 2007, 14:09:00 »

walizka zooleka jest ok poza dwoma wyjatkami  NO3 I PO4 nie sa wiarygodne i brakuje testu na FE
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7
  Drukuj  

Skocz do: