Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 5 6 [7]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe Akwarium - kosztorys i szczegoly  (Przeczytany 22292 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #90 : Wrzesień 26, 2007, 14:43:25 »

Ja nie wiem co wy wszyscy macie z tym testem na Fe ...
Ja tam go nigdy nie miałem ...
Możecie mi wytłumaczyć po co to komu ... Co to daje ...
Opieracie się na tym Fe jakby od tego życie w zbiorniku miało zależeć

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #91 : Wrzesień 26, 2007, 15:22:19 »

walizka zooleka jest ok poza dwoma wyjatkami  NO3 I PO4 nie sa wiarygodne
na jakiej podstawie to stwierdzasz?
 Brak Fe to nie wielka strata, przeciez to nie holender; bez PO4 tez sie mozna obejsc...
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #92 : Wrzesień 26, 2007, 17:32:01 »

Są bardzo wygodne. Nie trzeba nic kombinować w wycinaniem pokrywy. Dwie dziurki do uchwytu, takie oprawki i już. A trzymają naprawdę mocno i nie masz szans zeby to spadło. Poza tym lepiej przylega niż standardowa oprawka. Ja mam całe oświetlenie dodatkowe na tym zrobione.
Nie rozumiem jak mogą po zdjęciu wpaść do wody. Przeciez jak wymontowujesz świetlówkę to chyba nie robisz tego przy założonej pokrywie na akwarium ...

P.S.
Oświetlenie na tym + elektronika z kompakta w 15 minut Smiley

Wezmę więc pod uwagę tego typu oprawki. A przewody przykleiłeś do pokrywy?
Ostateczna decyzja zapadnie jak juz bede mial u siebie pokrywę i dokladnie ja obejrze. Bo jesli beda od spodu te prowadniczki do po prostu zaprojektuje sobie w pracy i zlece do wyciecia na laserze i pogiecia takei wsuwane listwy i do nich sobie przykrece oprawki. Tym samym obejdzie sie bez nawiercania pokrywy.

Co do elektroniki z kompakta- odpada. Bede mial swietlowki po 30W i chyba ciezko znalezc kompakty o takiej elektronice a jesli juz to cena bedzie porownywalna ze statecznikiem. Tu juz podjalem decyzje o zakupie 3szt. statecznikow :-)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 17:33:57 wysłane przez georgewroc » Zapisane
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #93 : Wrzesień 26, 2007, 21:01:04 »

walizka zooleka jest ok poza dwoma wyjatkami  NO3 I PO4 nie sa wiarygodne
na jakiej podstawie to stwierdzasz?
 Brak Fe to nie wielka strata, przeciez to nie holender; bez PO4 tez sie mozna obejsc...
na podstawie pomiaru no3 zooleka i jbl  i to samo na po4 oba testy wykazywaly co innego
jak masz mozliowsc sprawdz to sobie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 21:03:42 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #94 : Wrzesień 26, 2007, 21:02:30 »

Ja nie wiem co wy wszyscy macie z tym testem na Fe ...
Ja tam go nigdy nie miałem ...
Możecie mi wytłumaczyć po co to komu ... Co to daje ...
Opieracie się na tym Fe jakby od tego życie w zbiorniku miało zależeć
jak sie ma rosliny i jest ich naprawde duzo to warto wiedziec ile fe jest w wodzie u mnie po podaniu fe rosliny lepiej sie wybarwily i znacznie lepiej rosna
ps mam wode ro wiec raczej wskazane jest jego podanie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 21:05:27 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #95 : Wrzesień 27, 2007, 06:44:48 »

Tyle że to widać gołym okiem Smiley
Tak samo jak z innymi mikro/makro elementami.
Wystarczy dobrze obserwować rośliny Smiley
Też mam wodę RO Smiley

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #96 : Wrzesień 27, 2007, 08:00:37 »

ja oprocz ferro + stosuje chelowet czy tak jakos  mam zelazo osbno i nie ktore pierwsiatki micro jak dla mnie test na fe ma sens a inni hmmm jak maja dobre oko to nie musza miec jak narazie jeszce nie mam takiego wyczucia
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #97 : Wrzesień 27, 2007, 08:03:08 »

Ja testu na Fe też nie mam, ale pewnie przy zbędnej gotówce to może bym i zakupiła. Na razie to przede wszystkim innej firmy na pH. Jakoś Zoolek mi zupełnie nie podchodzi mając porównanie z Sera i Tetrą.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #98 : Październik 03, 2007, 07:58:03 »

Taak.. no to mialem fajny poczatek. Po 6h z 5ciu neonkow innesa zostaly trzy. Reszta wciagnieta przez filtr kaskadowy aquaclear - jeden martwy, jeden polamany :/
Na filtrze juz jest gaza.. jak mozna w ogole cos takiego produkowac, przeciez kupa rybek ma takie rozmiary :/
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #99 : Październik 03, 2007, 09:44:19 »

Mysle raczej ze neonki zostaly wciagniete juz po smierci. Malo prawdopodobne zeby daly sie wciagnac same od siebie... no ale wszystko jest mozliwe Tongue Ja na rurce zassysajacej znalazlem martwego gupika.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2007, 09:46:43 wysłane przez splendens » Zapisane
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #100 : Październik 03, 2007, 09:49:49 »

Chyba jednak zyly. Plywaly wczoraj w piatke bez zadnych problemow po zbiorniku zwiedzajac co sie da. Na chwile odszedlem i plywaly razem juz tylko trzy. Pomyslalem ze dla tej dwojki moze jednak za duzo stresu bylo i sie gdzies schowaly. No niestety.. znalazlem je z rana w filtrze pod wkladami (znaczy ze musialy przebyc droge przez wirnik :/), jednego martwego a drugiego z naderwanymi pletwami :/ Zreszta faktycznie te dziury na wlocie o wiele za duze.
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #101 : Październik 03, 2007, 09:52:33 »

Współczuję... ja na początku dokładnie liczyłem neonki i nie poniosłem żadnych strat, (nie)stety od czasu, kiedy do początkowych 10-ciu dopuściłem kolejnych 20 nie jestem w stanie się ich doliczyć - raz wychodzi mi o cztery mniej raz o trzy za dużo... na dnie przy ostatnich porządkach niczego nie znalazłem jestem więc dobrej myśli... pozostaje mi jeszcze sprawdzić filtr (kubełek) Wink (ale to już za jakiś miesiąc)... skoro zabezpieczyłeś filtr powinno już być dobrze. Morał jest taki, że jakbyś się nie przygotował to zawsze w praktyce wyskakuje coś takiego co Cię zaskoczy i z czym trzeba sobie na szybko poradzić. A takie nieprzystosowywanie produktów jest chyba niestety standardem... dlatego najlepiej wszystko robić samemu (a do tego niestety potrzeba doświadczenia)...
Strony: 1 ... 5 6 [7]
  Drukuj  

Skocz do: