Witam. Zacznę banalnie.
A, i proszę mnie nie odsyłać do opcji ‘szukaj’, bo tak – słyszałam o niej, wiem, że zanim zadamy pytanie szukamy…
Więc, pragnę założyć akwarium. Małe, 60l albo 70l. No i na razie na tym to się kończy. Mam ogólne plany, ale co z tego? Myślałam o czerwonych neonach, albo jakichś innych niewielkich rybkach stadnych, do tego krewetki, otoski i może karliki? No dobra, to już wiemy. Rośliny, ha… nie mam pojęcia. To znaczy, może mech jawajski, anubiasy i jakaś żabienica, poza tym czarna dziura.
Tak, i to jest właśnie wszystko. Moja wiedza ogranicza się do przeczytania dwóch książek akwarystycznych, wg mnie niezbyt konkretnych i kilku faq na różnych stronach, które natychmiast wyparowały mi z głowy wraz z rzetelnymi informacjami na temat filtrów, grzałek, co2, pH…
Mogłabym się usprawiedliwiać, wszak jestem kobietą, no ale… Nie mam zupełnie motywacji, żeby wreszcie kiedyś siąść przed monitorem, wstukać w Google ‘akwarystyka’, wyszukać kilka dobrych stron, wydrukować wszystko i zużyć x kartek, a potem czytać ukradkiem w pracy, popijając kawę i udając, że to jakieś dokumenty.
Dobra, jaśniej. Czy ktoś mógłby być na tyle uprzejmy, że w kilku punktach wymienić mi podstawowe rzeczy, bardziej ‘techniczne’? Tzn. jaki filtr, oświetlenie, grzałka (powiedzmy sobie szczerze – NIC o tym nie wiem, nie jestem nawet pewna, czy potrafiłabym wybrać odpowiednią żarówkę), żwir, czy mogę sobie wg upodobania wkomponować do mojego (przyszłego) akwarium jakieś korzenie, kamienie (takie, które kupię w zoologicznym, tak)? Jak żwir/rośliny wpływają na twardość i niewiadomocotobyło, jak to regulować?
O ryby i rośliny dopytam się w innym dziale, może teraz też źle trafiłam, ale liczę na to, że mi wybaczycie – być może dzięki wam zostanę kolejną zapaloną akwarystką

(pewnie źle napisałam, no cóż)
A jeśli tak naprawdę, naprawdę macie dosć tych natrętnych nowicjuszy i chcecie mnie spławić zdaniem typu 'opcja szukaj nie boli', to przynajmniej dajcie mi odnośniki do stron czy tematów, gdzie znajdę odpowiedzi na nurtujące mnie pytania (chociaż w skrytości ducha liczyłam na coś innego

).
Pozdrawiam, grand avenue