Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chciałabym założyć akwarium.  (Przeczytany 1506 razy)
grand avenue
Nowy
*

« : Wrzesień 17, 2007, 20:39:57 »

Witam. Zacznę banalnie.
A, i proszę mnie nie odsyłać do opcji ‘szukaj’, bo tak – słyszałam o niej,  wiem, że zanim zadamy pytanie szukamy…
Więc, pragnę założyć akwarium. Małe, 60l albo 70l. No i na razie na tym to się kończy.  Mam ogólne plany, ale co z tego? Myślałam o czerwonych neonach, albo jakichś innych niewielkich rybkach stadnych, do tego krewetki, otoski i może karliki? No dobra, to już wiemy. Rośliny, ha… nie mam pojęcia. To znaczy, może mech jawajski, anubiasy i jakaś żabienica,  poza tym czarna dziura.
Tak, i to jest właśnie wszystko. Moja wiedza ogranicza się do przeczytania dwóch książek akwarystycznych, wg mnie niezbyt konkretnych i kilku faq na różnych stronach,  które natychmiast wyparowały mi z głowy wraz z rzetelnymi informacjami na temat filtrów, grzałek, co2, pH…
Mogłabym się usprawiedliwiać, wszak jestem kobietą, no ale… Nie mam zupełnie motywacji, żeby wreszcie kiedyś siąść przed monitorem, wstukać w Google ‘akwarystyka’, wyszukać kilka dobrych stron, wydrukować wszystko i zużyć x kartek, a potem czytać ukradkiem w pracy, popijając kawę i udając, że to jakieś dokumenty.
Dobra, jaśniej. Czy ktoś mógłby być na tyle uprzejmy, że w kilku punktach wymienić mi podstawowe rzeczy, bardziej ‘techniczne’?  Tzn. jaki filtr, oświetlenie, grzałka (powiedzmy sobie szczerze – NIC o tym nie wiem, nie jestem nawet pewna, czy potrafiłabym wybrać odpowiednią żarówkę), żwir, czy mogę sobie wg upodobania wkomponować do mojego (przyszłego) akwarium jakieś korzenie, kamienie (takie, które kupię w zoologicznym, tak)?  Jak żwir/rośliny wpływają na twardość i niewiadomocotobyło, jak to regulować?
O ryby i rośliny dopytam się w innym dziale, może teraz też źle trafiłam, ale liczę na to, że mi wybaczycie – być może dzięki wam zostanę kolejną zapaloną akwarystką  Smiley (pewnie źle napisałam, no cóż)
A jeśli tak naprawdę, naprawdę macie dosć tych natrętnych nowicjuszy i chcecie mnie spławić zdaniem typu 'opcja szukaj nie boli', to przynajmniej dajcie mi odnośniki do stron czy tematów, gdzie znajdę odpowiedzi na nurtujące mnie pytania (chociaż w skrytości ducha liczyłam na coś innego Wink).

Pozdrawiam, grand avenue Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2007, 20:42:11 wysłane przez grand avenue » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 18, 2007, 08:21:25 »

Moja droga Grand avenue.

Wiemy, ze każdy kiedyś zaczynał i postaramy Ci się pomóc najbardziej jak się da. Może napisze skąd jesteś, to na pewno znajdzie się tutaj jakaś dobra duszyczka z pobliża, która pomoże Ci w doborze dobrego sklepu, gdzie co kupić, do której będziesz się mogła zgłosić na priv "w razie czego".

Ale teraz do rzeczy:

Na pewno natknęłaś się na te strony:
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwa.freehost.pl/rady.html
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/begin.html

Najlepiej dodaj sobie te strony do Ulubionych w przeglądarce i korzystaj z nich tak często jak potrzebujesz - ja tak robię już od dawna bo człowiek nie wie przecież wszystkiego.

Pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj a także czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj. Nikt raczej nie będzie Ci pisał kolejnego poradnika jak założyć akwarium ale pomocą służymy ZAWSZE.

Odsyłam także do tematu:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,11524.0/topicseen.html

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 08:27:58 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
grand avenue
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2007, 19:14:00 »

Z Warszawy. Myslałam już o KAKADU w Arkadii, albo na Targówku, byłam w Diskusie Zoo (czy coś - w okolicach OBI, przy Radzymińskiej), polecanym przez znajomego - nie wygląda to imponująco, ale może mają tam dobrej jakości rośliny i zdrowe ryby, na razie nie mam doświadczenia.

Dziękuję b. za strony, biorę się do drukowania, a jutro w pracy - za czytanie Wink
W razie wątpliwości, zapytam, a jutro pobawię się w szukanie na forum Smiley
Adzik
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 19, 2007, 21:54:37 »

Szczerze mówiąc, odradziłabym Ci zakupy w sklepach Kakadu. Po pierwsze jest tam drogo - niektóre produkty są znacznie droższe niż w innych sklepach; poza tym sprzedawcy - chyba wiadomo. Jeśli chodzi o mnie to też zdecydowanie polecam sklep na Radzymińskiej. Nie mogę powiedzieć złego słowa o nim Wink Zastanów się też czy chcesz kupić gotowy zestaw czy kompletować elementy. Poszperaj też na Allegro Smiley
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2007, 18:15:08 »

Szczerze polecam Ci Diskus Zoo na Radzymińskiej. Nie wiem, co dla Ciebie znaczy "imponująco" - bo chyba wygląd sklepu nie jest najważniejszy, ale z pewnością tam znajdziesz profesjonalistów. Ja dwa t ygodnie temu zamawiałam tam rośliny (spędziłam tam dwie godziny, bo zanim Panowie zgodzili się na roślinkę wypytali mnie o wszystko po to, aby wiedzieć, czy roślina się w ogóle nadaje) a dzisiaj odbierałam wszystkie piękne, zapakowane i z "instrukcją obsługi".

Niezbyt ufam sklepom typu Kakdadu ale wybierz się na Wileńską i znajdź w Kakadu akwarystę Adama. Taki fajny gostek z bródką. Zapaleniec i jestem pewna, że się nie zawiedziesz.

powodzenia  papa

p.s. też jestem dziewczyną i początkującą ale Ty chyba przesadzasz ze swoją niewiedzą. Naprawdę czytanie i szukanie działa cuda.... papa sprawdziłam na sobie....
p.s.2 - nie pisz takich rzeczy, bo może Twój pracodawca też tu bywa..... Grin i wtedy.... żegnaj praco....
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2007, 18:16:48 wysłane przez Aniape » Zapisane

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: