Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Pielegnica ramireza zmienila kolor prawie na czarny
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielegnica ramireza zmienila kolor prawie na czarny  (Przeczytany 10501 razy)
joel3
Nowy
*

« : Wrzesień 18, 2007, 15:43:06 »

Nie wiem dlaczego ale przed kilkoma dniami moja samica ramirezka zaczela stopniowo zmieniac kolor na ciemniejszy az w tej chwili jest prawie czarna pozostale dwa samce ramireza sa normalnego koloru jeden wlasciwie lekko blady zachowuja sie normalnie samica ma brak apetytu i niewiele sie porusza woda w akwarium jest krystalicznie czysta pomiary tez niewiele odbiegaja od normy tylko ph i no3 sa podwyzszone woda jest prawie za miekka inne gatunki ryb zachowuja sie normalnie jak gdyby wszystko bylo w porzadku para ramirezow przechodzila 2 razy tarlo w ostatnim czasie po tym zjadajac ikre teraz tez jakby szykowaly sie do tarla i jak gdyby zostalo ono przerwane niedyspozycja samicy
akwarium ma 112l
obsada:
bocja wsp. 3
bocja preg. 2
ramirezy 3
razbora klinowa 4
bystrzyk ozdobny 1
gupik 4
bojownik 2
glonojad 2
krewetki 4
mieczyk 3+ 10 3-tyg i ok.30 1-tyg narybku

Aqwa 112 l
Bocja wspaniala 5
Bocja pregowana 2
Zbrojnik niebieski 2 + 20 mlodych
Bojownik syjamski 3
Razbora klinowa 4
Bystrzyk ozdobny 1
Mieczyk 3
Gupik 2
Ramirezki 1
Krewetki 4
Slimaki moze 10
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 18, 2007, 19:57:11 »

Obawiam się, że z tą Ramirezką niedługo sie rozstaniesz. Widocznie twoje parametry nie są dobre dla tych rybek. Wiem co piszę - przerabiałem to. Miałem 4 sztuki (2 parki) i wszystkie obecnie znajdują się w krainie wiecznych łowów. Wszystkie stawały sie ciemniejsze i ciemniejsze aż w końcu stały się czarne i padły.

joel3
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2007, 07:58:36 »

wczoraj wieczorem i dzisiaj rano zauwazylem ze chora ramirezka zaczela troche zwawiej plywac a nawet przyjmuje pokarm poza podwyzszeniem temperatury i dolaniem do wody EASY BALANCE tetraqua niczego wiecej nie robilem

Aqwa 112 l
Bocja wspaniala 5
Bocja pregowana 2
Bojownik syjamski 3
Razbora klinowa 4
Bystrzyk ozdobny 1
Mieczyk 3
Gupik 2
Ramirezki 1
Krewetki 4
Slimaki moze 10
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 19, 2007, 08:54:42 »

U mnie nic nie pomagało. Po kilku dniach ze skrzeli Ramirezki podczas próby pływania wydobywał się ciemny płyn. Przypuszczam, że niewłaściwe parametry wody uszkodziły rybie skrzela. Oby u Ciebie było inaczej bo naprawdę rybka ładna i szkoda się z nią rozstawać.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 19, 2007, 11:13:14 »

spróbuj użyć sery toxivec, neurtralizuje zw. azotu powinna pomóc, użyj podwójnej dawki

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 19, 2007, 12:05:34 »

Jeśli Ramirezka ma "trafione" skrzela to wątpię aby coś pomogło.

joel3
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 19, 2007, 12:58:54 »

stezenie NO2 i NO3 sa dosc niskie chyba mam za wysokie PH wody nie wiem czy to moze byc przyczyna chce je jakos obnizyc ale prawde mowiac nie wiem jak to zrobic najlepiej i jakimi metodami czy jest w sprzedazy jakis srodek na obnizenie ph, czy mozliwe jest wysokie PH przy KH i GH ponizej 2° ?
aha poczatkowo ramirezka plywajac ocierala sie o wszystko co napotkala bokami teraz tego juz nie robi pozostale rybki w tym 2 ramirezy wygladaja na zdrowe

Aqwa 112 l
Bocja wspaniala 5
Bocja pregowana 2
Bojownik syjamski 3
Razbora klinowa 4
Bystrzyk ozdobny 1
Mieczyk 3
Gupik 2
Ramirezki 1
Krewetki 4
Slimaki moze 10
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2007, 15:52:14 »

Z tego co wiem to Ramirezki mogą funkcjonować w wodzie o ph nawet 7,4-7,6. Jednak jak długo pociągną - nie wiem.
Co do obniżania ph to środków jest spory wybór. Osobiście używam Aquacida. Jednak ponieważ jakby nie patrzeć środki do obniżania ph to rozcieńczone kwasy (tak to nazwę) należy je dozować stopniowo małymi dawkami aby nie zafundować rybom szoku związanego z nagłą zmianą parametru wody. Należy oczywiście także sprawdzać wodę kilka godzin po podaniu "zmiękczacza" aby nie przedobrzyć.
Dobrze jest też obniżać ph wody używanej do podmian.

joel3
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 20, 2007, 09:39:06 »

moja ramirezka tak jak by wracala do zdrowia czarny kolor juz troche ustepuje a i rybka wiecej plywa szczegolnie jak wyczuje cos do zarcia powodem mogly byc za wysokie NO3  i  NO2 wczoraj wymienilem czesc wody wszystkie rybki zrobily sie zywsze nie wiem jak czesto mozna wymieniac czesc wody w akwarium bo chyba powinienem jeszcze zrobic czesciowa wymiane bo NO3 praktycznie nie spadlo jest na poziomie z przed wymiany mierzylem dzisiaj 50mg/l  a PH jest w granicach 8 NO2 0.3mg/l, KH i GH po 1° temp 27-28 °

Aqwa 112 l
Bocja wspaniala 5
Bocja pregowana 2
Bojownik syjamski 3
Razbora klinowa 4
Bystrzyk ozdobny 1
Mieczyk 3
Gupik 2
Ramirezki 1
Krewetki 4
Slimaki moze 10
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 20, 2007, 10:10:11 »

Najbardziej martwi poziom NO2. Powinien być zerowy. NO3 nadal za wysokie. Ph - tragiczne.
Nie padła ci filtracja, albo nie przesadziłeś z jakimś nawozem.
Te parametry wskazują na zaburzenia we florze bakteryjnej i destabilizację akwarium ...
Może w wodzie do podmian coś się zmienilo Huh

P.S.
Dziwini mnie również fakt pH 8 przy twardościach bliskich 1 stopnia. Może źle wykonujesz testy, albo przekłamują ... Jakie masz testy Huh

joel3
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 20, 2007, 11:09:55 »

wszystkie testy mam firmy tetra test nie paski lecz pojemniki do nabierania wody i krople z odczynnikami ktore sie zakrapla do wody w pojemniku i porownuje kolor na skali wszystkie staram sie wykonywac zgodnie i dokladnie jak jest opisane w instrukcjach na zalaczonch ulotkach
jesli chodzi o nawozy to przy zakladaniu akwarium dalem PLANTA MIN firmy tetra (plyn do akw 112l dalem dawke na 80l za tydzien minie juz 2 miesiace) i 2 dni temu 1 tabletka FLORENETTE A firmy sera
co do podmian wody musze sie przyznac ze wczoraj zrobilem to pierwszy raz (wymiana 25 l) po prostu nie wiedzialem ze tak trzeba robic myslalem ze jak jest woda przejrzysta w akwarium to jest OK wode do podmian biore ze zrodla gorskiego jest czysta i przebadana na bakterie nie zawiera zadnej chemii typu chlor do nowej wody dodajeAQUA SAFE tetry po pierwszych wykonanych testach dodalem tez EASY BALANCE tetry myslalem ze to cos pomoze z PH
co do filtra to nie wiem dziala jak dzialal wode pompuje brudy osadzaja sie na gabce kilka razy go czyscilem pod kranem z goraca woda
a jeszcze co do NO2 to chyba jest na zero bo w instrukcji wykonywania testu jest napisane ze otrzymana wartosc na podstawie koloru trzeba podzielic przez 3,3 to by tak wychodzilo w granicach 0.05 czyli chyba mozna powiedziec 0
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2007, 11:25:49 wysłane przez joel3 » Zapisane

Aqwa 112 l
Bocja wspaniala 5
Bocja pregowana 2
Bojownik syjamski 3
Razbora klinowa 4
Bystrzyk ozdobny 1
Mieczyk 3
Gupik 2
Ramirezki 1
Krewetki 4
Slimaki moze 10
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 20, 2007, 11:33:03 »

Wodę podmieniasz raz w tygodniu, około 15-20%, przy tej czynności czyścisz gąbki filtra i nie w wodzie z kranu w dodatku gorącej. W ten sposób właśnie uśmierciłeś florę bakteryjna w filtrze. Myj w wodzie która spuszczasz ze zbiornika. Sprawdzałeś parametry wody do podmiany ? To że nie ma bakterii to jeszcze o niczym nie świadczy.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 20, 2007, 11:52:17 »

No czyli tak jak myslałem - brak stabilizacji zbiornika. (zakłócenie przez mycie filtra), brak podmian = wysokie stężenie związków azotowych.
A co do twardości myślę że żlę robisz testy. Nie jak ci sie zmieni po jednej kropli to jest 1 st tylko przy
gh - tyle ile potrzebujesz kropel zeby z czerwonego zrobic zielony = ilosc stopni
kh - tyle ile potrzebujesz kropel zeby z niebieskiego zrobic zolty

joel3
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 20, 2007, 12:22:50 »

KH 5  kropli czyli 5°
Gh 10 kropli 10°
czyli wyglada ze w normie ?
to w sumie pozostaje problem z wysokim PH i NO3
a jak mozna najszybciej ustabilizowac rownowage biologiczna w zbiorniku zaklocona niewlasciwym myciem filtra
od dwoch dni moja ramirezka ma juz normalny kolor chociaz nie moge powiedziec ze jest calkowicie zdrowa bo plywa tak jakos dziwnie przod ma przewaznie w gorze i od czasu do czasu ociera sie bokiem o co popadnie np kamienie nie wiem o co tu chodzi
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2007, 08:39:23 wysłane przez joel3 » Zapisane

Aqwa 112 l
Bocja wspaniala 5
Bocja pregowana 2
Bojownik syjamski 3
Razbora klinowa 4
Bystrzyk ozdobny 1
Mieczyk 3
Gupik 2
Ramirezki 1
Krewetki 4
Slimaki moze 10
aneta2261
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 23, 2007, 12:06:39 »

Do zbiornika o takiej pojemności dodaj jedną kapsułkę Bactozymu, kosztuje ok.2,50.między gabkę a ściankę akwarium włóż całą kapsułkę z osłoną albo wsyp zawartość bezpośrednio na filtr. Z tego co piszesz masz filtr bio, duża  gabka bez osłony... Nie płucz w gorącej wodzie ale tak jak pisał ktoś powyżej w wodzie z podmiany. Kapsuła pomoże w ciągu 24 godzin bedziesz miała tyle bakterii i ttylko tych pożytecznych ile trzeba.
1 kapsułka =100l.
Nie wrzucaj dwóch.Nie zaszkodzą ale nie wrzucaj.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: