Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Pielegnica ramireza zmienila kolor prawie na czarny
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielegnica ramireza zmienila kolor prawie na czarny  (Przeczytany 10502 razy)
joel3
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 24, 2007, 10:44:46 »

w piatek pewien sprzedawca doradzil mi aby kupic SERA NITROVEC i ten preparat dozowac zgodnie z zalaczona instrukcja - przez 10 dni dolewac po 10ml do wody - co robie sa to tez jakies kultury bakterii ktore pomagaja w utrzymaniu niskich NO w tym przypadku nie wiem czy nie bedzie zle jezeli dam jeszcze BACTOZYM do filtra

a tak na marginesie dodam  ze moja ramirezka zyje z czego sie ciesze

po 2 podmianach wody NO2 - 0, NO3 - 12mg/l,
martwi mnie tylko PH ponad 8 i twardosc wody po wymianach wzrosla KH na 7 i GH na 11
czy ktos wie jak sie zabrac za to zeby bylo dobrze
do ostatniej podmiany dawalem przegotowana wode myslalem ze poprzez to spadnie chociaz minimalnie KH,ale efekt jest odwrotny
ramirezka ma sie dobrze

________________________[/color]

moja ramirezka po ponad miesiacu spokoju znowu zaczyna mnie martwic ale tym razem juz na powaznie jest chora owszem jeszcze plywa ale w pozycji plecami do dolu czy ktos sie spotkal z takim przypadkiem, pozostale 2 ramirezy zachowuja sie normalnie jak tez i inne rybki w akwarium a moze ona jest juz stara czy ktos wie ile zyje przecietnie taka rybka albo w ogole czym moze byc spowodowana taka sytuacja ??

________________________[/color]

ramirezka zdechla  Sad przy zyciu zostal tylko jej partner, drugi samiec ramireza tez zdechl tylko przed odejsciem jakis czas byl bardzo blady. Pozostale rybki maja sie dobrze - bojowniki sie riozmnozyly jest 8 malych jedynie z samcem mieczyka cos zlego sie dzieje chyba nie lubi gupikow bo je bije i obgryza ogony po czym te koncza zycie

Mała prośba, nie pisz ciągu wiadomości po sobie. Do edycji poprzedniej służy opcja Zmień.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2007, 11:25:56 wysłane przez Emi » Zapisane

Aqwa 112 l
Bocja wspaniala 5
Bocja pregowana 2
Zbrojnik niebieski 2 + 20 mlodych
Bojownik syjamski 3
Razbora klinowa 4
Bystrzyk ozdobny 1
Mieczyk 3
Gupik 2
Ramirezki 1
Krewetki 4
Slimaki moze 10
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #16 : Listopad 28, 2007, 07:28:32 »

ramirezka zdechla  Sad przy zyciu zostal tylko jej partner, drugi samiec ramireza tez zdechl tylko przed odejsciem jakis czas byl bardzo blady. Pozostale rybki maja sie dobrze - bojowniki sie riozmnozyly jest 8 malych jedynie z samcem mieczyka cos zlego sie dzieje chyba nie lubi gupikow bo je bije i obgryza ogony po czym te koncza zycie
masz zla wode do remirez to dosc delikatna rybka i bardzo zle reaguje na zmiany chemiczne i fizyczne wody
powiem ci tak jak kupujesz ramirezki sprawdz od kogo sa najlepiej poszukaj hodowcy i zapytaj sie go jakie on ma parametry w wodzie i je dostosuj do jego parametrow i bedzie ok
mnie to tez kosztowalo torche gimnastyki ale najpierw uzylem opcji szukaj  pozniej atlas ryb przygotowanie wody i dopiero zakup
a wielu z was zachowuje sie jak saper kupujecie bez sensu delikatne rybki a poznie brzuszki do gory naprawde szkoda wielu z was powie to tylko rybka ale przeciez tez nie jestescie hodowani jakio czlowiek tylko dbaja o was i wy robcie to samo a unikiecie problemow
dotyczy sie to wszystkich matolkow ktorzy kupuja rybki w ciemno
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Listopad 28, 2007, 07:49:39 »

joel3 - dla ramirezek woda o pH maks 6,8 - 7,0 i lekko kwaśna. W twardszej zasadowej wodzie ramirezki niestety mają problemy z normalnym funkcjonowaniem; m.in. dzieje się coś ze skrzelami. Poza tym woda musi być bardzo dobrej jakości i musi być czysta. W wodzie o pH 8 ramireza długo nie pociągnie i żadne lekarstwa tu nie pomogą - nie ma sensu ich lać do akwarium. Weź to pod uwagę na przyszłość.

joel3
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Listopad 28, 2007, 09:38:30 »

hey TURYSTA widze ze jestes pewnym fachowcem w dziedzinie doboru obsady akwarium, ja wylicytowalem swoje akwarium na aukcji internetowej wraz z obsada a wlasciwie obsade dostalem gratis od sprzedajacego w przeciwnym wypadku los rybek bylby pewnie marny, osobiscie dokupilem tylko bocje jako lekarstwo na plage slimakow - okazaly sie skuteczne. Ph 8 mialem w aqwa kilka miesiecy temu teraz miesci sie w normie podawanej na stronach w necie dla ramirezek. Byc moze rybki sa juz ze tak powiem stare, wnioskuje to po wielkosci rybek w sklepie widzialem duzo mniejsze mlode ramirezki i dlatego po prostu odchodza kazdy ma swoj limit czasu gdyby woda byla bardzo zla padlyby pewnie wszystkie w krotkim odstepie czasu a np. samotny teraz samiec ma sie dobrze i nic na to nie wskazuje ze dlugo nie pociagnie

Aqwa 112 l
Bocja wspaniala 5
Bocja pregowana 2
Zbrojnik niebieski 2 + 20 mlodych
Bojownik syjamski 3
Razbora klinowa 4
Bystrzyk ozdobny 1
Mieczyk 3
Gupik 2
Ramirezki 1
Krewetki 4
Slimaki moze 10
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #19 : Listopad 28, 2007, 09:56:01 »

hey TURYSTA widze ze jestes pewnym fachowcem w dziedzinie doboru obsady akwarium, ja wylicytowalem swoje akwarium na aukcji internetowej wraz z obsada a wlasciwie obsade dostalem gratis od sprzedajacego w przeciwnym wypadku los rybek bylby pewnie marny, osobiscie dokupilem tylko bocje jako lekarstwo na plage slimakow - okazaly sie skuteczne. Ph 8 mialem w aqwa kilka miesiecy temu teraz miesci sie w normie podawanej na stronach w necie dla ramirezek. Byc moze rybki sa juz ze tak powiem stare, wnioskuje to po wielkosci rybek w sklepie widzialem duzo mniejsze mlode ramirezki i dlatego po prostu odchodza kazdy ma swoj limit czasu gdyby woda byla bardzo zla padlyby pewnie wszystkie w krotkim odstepie czasu a np. samotny teraz samiec ma sie dobrze i nic na to nie wskazuje ze dlugo nie pociagnie
no bez przesady fachowcem nie jestem ale jestem pewien ze 80 % ludzi kupuje rybki a pozniej zastanawia sie co jest nie halo i zaczynaja sie schody zazwyczaj koczy sie smiercia zwierzaka to nie tylko z rybkami tak jest ale z wiekszascia zwierzakow kupowanych
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: