Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik  (Przeczytany 4998 razy)
Honey
Stały użytkownik

« : Wrzesień 19, 2007, 12:40:04 »

Witam, forum akwarystycne znalazłam w googlach, ponieważ zaczęłam interesować się rybkami, a w ogóle się na nich nie znam. Postanowiłam więc zadać kilka pytań. Na początek wprowadzenie. Mam bojownika w kuli. Dowiedziłam się, ze w kuli nie jest mu dobrze, bo musi mieć grzałkę (i z doświadczenia widzę ze filtr również). Mam już akwarium, grzałkę i filtr. Mam jeszcze pytanie. Wiem że bojowniki należy trzymać osobno, ale czy są jakieś inne gatunki ryb, które mogłabym z nim trzymać? Albo innych zwierząt akwaryjnych np. krewetki czy karliki? Proszę o wyrozumiałość, ponieważ naprawdę jestem początkująca.
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2007, 12:44:38 »

Nie zaleca sie trzymania bojowników z rybami o długich ogonach, oraz z rybkami które lubią podgrzyzać długie ogony ( np: brzanki). Krewetki moga chyba być, jak będzie sporo roślin i kryjówek, to nic im sie nie stanie.
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2007, 13:01:11 »

Z mojego doświadcznia wynika że należy wykluczyć wszelki typy brzanek (nie tylko sumatrzańskie). Moje różowe (które miały być takie towarzyskie) urządziły bojownikowi prawdziwe piekło w wyniku którego siedzi teraz cały czas w roślinach (no i nie ma praktycznie wcale ogona). K woli ścisłości masz kulę czy akwarium?
brodzio1996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 19, 2007, 13:22:53 »

ryby w kuli głupieja
kup mu akwa 25l
mi się zdaje że mugłbyś trzymać bojownika z małymi zbrojnikami niebieskimi, o ile nie zje ikry
krewetki mogą być może też gupiki
pamiętaj że jeśli zdecydujesz się na zbrojniki to popytaj i poczytaj o nich choćny na forum
zbrojniki powinny mieć kawałek drewna wymieniany co jakiś czas, korzeni można zakupic w sklepie zoologicznym i pokarm zbrojniki nie żywia się wyłącznie glonami
małe moze tak ale dla większych dobrym urozmaiceniam były by tabletki z spiruliną (takim glonem)
pomyśl o zbrojnikach to bardzo ciekawe ryby które mają duzo gatunków

pozdrawiam Smiley

baniak 112l

ładne Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 19, 2007, 13:31:56 »

Mało uważnie czytacie posty. Po pierwsze Honey to kobietka a po drugie już napisała, że akwarium zakupiła...
Brodzio:
Zalecasz kupowanie zbiornika 25 litrowego oraz wpuszczenie tam zbrojników - a to nie jest wskazane!!! Zbrojnik potrzebuje akwarium o długości minimum 80 cm. Nawet jeśli to mają być malutkie zbrojniki - to one przecież kiedyś urosną. Więc moim zdaniem Twoja porada jest do niczego  Wściekły
Honey - zgadzam się z opinią Akwa_mana. A jakiej pojemności zbiornik zakupiłaś?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 14:09:51 wysłane przez numiko » Zapisane
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 19, 2007, 13:39:44 »

Zalecasz kupowanie zbiornika 25 litrowego oraz wpuszczenie tam zbrojników - a to nie jest wskazane!!! Zrojnik potrzebuje akwarium o długości minimum 80 cm. Nawet jeśli to mają być malutkie zbrojniki - to one przecież kiedyś urosną. Więc moim zdaniem Twoja porada jest do niczego  Wściekły

Dokładnie, poza tym radzisz gupiki, a to moim zdaniem też nie najlepsze rozwiązanie, bo bojownik może ganiać samce gupika.
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 19, 2007, 13:42:20 »

Czy zbrojnik to inaczej glonojad? Akwarium jest o wymiarach 16x30x22 (szer,dł,wys)
A co jeśli chodzi o żaby (karlioki szponiaste)? Znalazłam takowe u mnie w zoologicznym i juz dziś chciałam kupić ale wolałam poczekać na odpowiedź. Więc jakie rybki w połączeniu z bojownikiem są NA PEWNO bezpieczne?
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2007, 13:48:37 »

Honey - tak, glonojad to potoczna i często spotykana nazwa zbrojnika niebieskiego. Ale trzeba uważać, gdyż ludzie często używają nazwy glonojad wobec gatunków które rosną do 30 cm i więcej. A jeśli chodzi o wielkość akwarium, które zakupiłaś - to mowy nie ma o kolejnej rybce. Ja osobiście nawet i bojownika bym tam nie włożyła (choć przyznaję, że lepszy taki zbiorniczek niż kula). Zrobiłabym z tego natomiast krewetkarium a bojownikowi - tak koło 60 litrów i może ze dwie samiczki bojownika + dużo roślinności. To tyle ode mnie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 14:11:25 wysłane przez numiko » Zapisane
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2007, 13:51:04 »

Paza kilkoma krewetkami to raczej nic wiecej już tam nie "wciśniesz".

Aha i jeszcze jedna, najważniejsza rzecz. Nie wpuszczej jeszcze ryby! Bo z tego co piszesz wnioskuję, że akwarium jest jeszcze nie dojrzałe. Czy mam racje?
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 19, 2007, 13:54:35 »

Czyli moge dorzucić krewetki do bojownika? Ew. mam jeszcze w domu akwarium 50x30x30,ale dla takiego musiałabym wygospodarować kawałek pokoju,którego (miejsca) na dzień dzisiejszy nie posiadam.

Nie dostałam jeszcze odpowiedzi, czy mogę wrzucić ze 2-3 karliki szponiaste.

Bo jak na razie po przesledzeniu sklepów akwarystycznych w moim mieście, nie znalazłam zadnej, nani jednej krewetuni...
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 19, 2007, 14:05:34 »

Masz w domu taki zbiornik i trzymałaś rybkę w kuli?...  Huh
Postaraj się to miejsce wygospodarować - tak to jest jak najpierw się kupuje zwierzątko a potem mu się szuka miejsca w domu. Honey - 50x30x30 to nie jest ogromny zbiornik - myślę, że uda Ci się wykombinować to miejsce.
A jeśli chodzi o karliki - nie jestem specjalistką więc nie będę Ci doradzać. Użyj opcji szukaj - myślę, że znajdziesz tu na forum jakieś info o tych żabkach.
A tu jest link z google:
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/hymenochirus-curtipes-karlik-szponiasty-135.html
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 14:07:56 wysłane przez numiko » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 19, 2007, 14:11:01 »

Karliki nie nadają się do tak małego akwa Sad w tym 50x30x30 to i owszem, z krewetek to możesz dać ze 3 szt amano, red cherry nie dawaj bo skończą jako pokarm bojownika Wink możesz też dać jakies zwykłe ślimaczki np. ampularia, świderek, czy ozdobne np. nertida, przeczytaj o dojrzewaniu akwarium, koniecznie zakup normalny (np. kwarcowy) żwirek i trochę roślinek - nie kupuj sztucznycg, jakie  masz oświetlenie ?? filtr koniecznie, ale nie za mozny, ustaw na małą wydajnosć bo pralka stresuje bojki Wink grzałeczka na 26-17 * C to chyba tyle Smiley
pozdrawiam Kuba  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 19, 2007, 14:17:25 »

Kubuś_8 - ten ślimak ozdobny to nie "nertida" ale "neritina". A temp. nie 26-17*C, ale chyba 26-27*C  Wink
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 19, 2007, 14:27:56 »

Nie miałam zamiaru kupowac sztucznych roślin-fu!!

A jeśli chodzio o zagospodarowanie miejsca-mam pokój 14 m kw, dzielę go z siostrą, poza bojownikiem mam tez 2 terraria dla gadów i pełno roślin owadożernych,dlatego to akwarium nie ma na razie miejsca... Akwarium z rybkami chcę m in dla siostry, ona lubi rybki, a i mi zaczęły się ostatnio podobać-jako rekompensata za towarzystwo moich "paskudztw" Wcześniej w tym duzym akwa byłu ślimaki afrykańskie,których się pozbywam...
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 19, 2007, 15:04:26 »

numiko nie czepiaj się Tongue

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: