Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dawkowanie i preparaty  (Przeczytany 3545 razy)
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« : Wrzesień 20, 2007, 12:19:49 »

Witam! Nurtuje mnie pytanie na temat preparatów jedni mówią że obejdźie się bez nich a inni że są niezbędne.Jak to jest?Chciałem jeszcze zapytać czy mogę przedawkować preparaty nie chodzi mi tu o to że naleje za dużo danego preparatu tylko czy mogę lać wiele różnych ponieważ mam zamiar nalać sera aqatan sera nitrivec aqa pant b multimineral torfin no i od czasu do czasu aqacid do zakwaszania.Chciałbym również abyści wypowiedzieli się które waszym zdaniem są najlepsze do danych dziedzin i jakich sami używacie no trochę tego jest ale myślę że pomoże to wielu akwarystą Grin Hej!

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2007, 12:42:31 »

sera aqatan sera nitrivec aqa pant b multimineral torfin no i od czasu do czasu aqacid do zakwaszania

A wystarczy Ci wtedy w akwarium miejsce dla wody?

Wg mnie dobrze prowadzone akwarium obejdzie się bez żadnych tego typu wynalazków.

Sera aquatan - przyśpiesza przygotowanie wody do podmian. Jeśli dasz wodę do odstania na 24-48 h to uzyskasz podobny efekt a jeszcze jak wrzucisz tam do tej wody rogatka, który wyciągnie Ci metale ciężkie to już w ogóle będzie dobrze bez wspomagacza. Można przedawkować.
Sera nitrivec - szczepy baktrii dla leniwych i tych co im się wydaje, ze ich akwarium dojrzeje po tym w tydzień. Po kilku tygodniach działania zbiornika bakterie same się zalęgną w filtrze bez tego wspomagacza. Nie można przedawkować.
Aqua plant B - nawóz dla roślin akwariowych, jeśli masz dużo światła i Twoje rośliny wykazują niedobory minerałów warto dać ale tak "na wszelki wypadek" to tylko pokarm dla glonów. Można przedawkować.
Torfin - wyciąg z torfu do zakwaszania i przyciemniania wody w akwarium, zawiera garbniki i kwasy humusowe. Taki sam efekt można uzyskać wsadzając korzenie, suche liście albo szyszki olchy do akwarium. Można przedawkować.
Aquacid - preparat do sztucznego obniżania ph, zawiera kwas, zadaje się, ze fosforowy. Taki sam efekt można uzyskać za pomocą tych samych składników co przy Torfinie. Bardzo łatwo przedawkować.

PS. Jeśli napisałam jakieś bzdury to proszę mnie poprawić bo w tych wynalazkach to nie siedzę.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2007, 12:49:03 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2007, 12:52:21 »

aquacid tropikala jest bez fosforu reszta sie zgadza Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2007, 13:12:29 »

O, dzięki. Mój był z zooleka Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: