Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z JBL CristalProfi 250  (Przeczytany 2999 razy)
Kaziu_Wichura
Nowy
*

« : Wrzesień 21, 2007, 22:21:51 »

Witam
Dzisiaj zakupiłem tytułowy filterek. Podłączyłem, odpaliłem, działał. Wróciłem do domu po kilku godzinach i zauważyłem, że z rybami jest coś nie tak, wszystkie praktycznie były pół-żywe. Szybko sprawdziłem co się dzieje, okazało się, że filtr ledwo wydala na maksymalnym otwarciu zaworów. Podłączyłem wewnętrzy szybko po czym zabrałem się za rozebranie JBL'a. Okazało się, że wciągnął jednego bystrzyka z Serpa, myślałem, że w tym tkwi problem jednak myliłem się. Po wyciagnięciu rybki filtr tak samo słabo daje. Nie wiem co robić.
Sądzę, że filtr, który ze wszystkimi wkładami ma wydajność rzędu 400 l/h powinien solidnie dmuchać z tej rurki a tutaj ledwo co.
Dodam, że nie skróciłem jeszcze węży, zostałem takie jaki były (150 cm).
Co o tym sądzicie?
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2007, 22:49:30 »

Sądze, że trzeba się było od razu zdecydować na Fluvala. Myślę że twój Filtr jest jakoś walnięty - powalcz z gwarancją i ze sklepem, który to sprzedał!

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 22, 2007, 08:02:09 »

Przypuszczam, że filtr może być źle odpowietrzony. A to że rybki są na wpół żywne można chyba by wytłumaczyć tym, że filtr jest nowy a więc pozbawiony jakiejkolwiek flory bakteryjnej i nie ma na razie filtracji biologicznej a co za tym idzie zakłócona została równowaga. Jeśli masz jeszcze stary filtr podłącz go - niech przez kilkanaście dni pracują oba aby w tym nowym zalęgły się bakterie.

Woozek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2007, 15:25:23 »

ja tez mam taki tylko 120 i mam go u żółwi
ja miałem inny problem on mi nie dzsialal okazalo sie ze wirnik sie zablokowal moze u ciebie tez jest cos takiego
moj filtr sika jak szalony Grin Grin Grin Grin
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2007, 17:30:36 »

jbl to solidna konstrukcja dziwne jak to sie stalo ze wciagnol ci bystrzyka przeciez to nie mala rybka pewnie maasz zle zabezpieczony wlot filtra powinna na nim byc plastikowa nasadzka z sirkiem naoloz na niego najlepiej gabke bedzie jako pre filtr raz w tygodniu ja wyczyscisz a do filtra nic sie nie dostanie
 co do wydajnosci mamy kilka opcji
1 sprawdz czy rurki sa czyste jak nie wyczysc je
2 zle powkladales koszyki
3 wata moze sie zapchala wez ja najlepiej usun
4 wirnik w jakis sposb jest przyblokowany wyczysc ta komore wacikiem takim do uszu i sam wirnik tez
5 moze byc zle odpowietrzony u gory jest koleczko odkrecasz je spuszczasz nim troche wody najlepiej to zrobic w misce na dzialajacym filtzre
6 jak sciagniesz glowice sprawdz wloty ich przepustowosc
7 na ostanim koszyku tym na samym dole jest na wlocie taki krzyzyk moze na nim poprzyczepialy sie jakies paprochy i to hamuje przeplyw usun je
8 filtr jest napewno dobry tylko cosik jest nie tak
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2007, 13:44:05 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Woozek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 23, 2007, 12:12:30 »

tak jak powiedzal turysta a koszyczkach uszczelka musi wchodzic na uszczelke
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: