Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC !!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC !!!  (Przeczytany 2420 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« : Wrzesień 22, 2007, 08:22:26 »

Witam !!
Wczoraj  w akwa wyjąłem żwirek, ok bylo, dzis nasypałem piasku, chodż płukałem wiele razy i woda byla czysta to po wsypaniu do akwarium wzbił się pył !! jestem przerażoany, włożyłem do akwarium 3 filtry na max obroty, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem, powiniennem tak zostawić, czy wręcz zostawić tylko 1 filtr na małych obrotach, bo nie wiem czy to trzeba odfiltrowac czy to musi się ustać ......
PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC, Paletki są w stanie lekkiego przerażenia :/

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2007, 08:31:57 »

Z filtrami szybciej sie oczyści niż jakbyś czekał aż odstanie. Płukać piasek czy żwir można do us**** śmierci, zawsze coś zostanie. Nie wiem jak paletki bo na nich kompletnie sie nie znam, ale pomyśl, że w Amazonce tez czasami nie jest woda idealnie przejrzysta bo jakiś sum przepłynie po dnie Wink Myślę, że nie powinno im nic się stać bo to nie jest zanieczyszczenie biologiczne.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 22, 2007, 08:38:26 »

tylko że ja tu się spieszę do wyjścia, a wszytsko z akwa leży na łózku, tylko 2 korzenie są ... bo przecierz nic nie widać  Wściekły

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2007, 08:42:17 »

To włóż chwilowo do zbiornika, nie wiem co Ci tam leży na łóżku, ale jeśli rośliny, to je po prostu pacnij do akwa. Jak wrócisz to powinno już być lepiej.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2007, 09:31:26 »

Ułożyłem na razie na ''oślep''  ^^ filtry wewnętrzne skierowąłem tak że pierwszy łapie strumień kaskady i dmucha pyłem na gabke drugiego, zaś drubi dmucha w kółko żeby woda zeciała na kaskądę i I -szy ^_^ oby się nic nie stało, a miało byc tak pięknie ............. doałem do wody aqautan, bo pisze że chroni śluzówki i skrzela ryb przed zanieczyszczeniami,..... z paletek tylko jedna jako tako pływa, reszta się chowa, inne neonki itp. pływają ....

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 22, 2007, 09:35:25 »

Weź pod uwagę, że paletki są także zestresowane zmiana w wyglądzie swojego domu. Pewnie dlatego się chowają.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 22, 2007, 10:02:06 »

a mam jeszcze jedno pytanie, wczoraj nie starczyło mi wody żeby do pełna akwa zalać, czy dolać teraz jak ten pył pływa, czy poczekac do wieczoraj aż trochę odfiltruje się go ?

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2007, 10:11:05 »

Nie wiem, bo z jednej strony jak dolejesz to rozcieńczysz ten roztwór. Dla ryb może lepiej bo mniejsze stężenie pyłu, dla filtra trudniej to przefiltrować. Z drugiej strony jak dolejesz wieczorem to czy znowu nie wzburzysz tego co osiadło. Chyba musisz sam zdecydować Wink
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 22, 2007, 10:26:18 »

Wlałem Wink trochę się rozjasniło Roll Eyes paletki 2 już wypłynęly i prosiły o żarcie Roll Eyes dostały troszkę serducha i wszamały, Roll Eyes tym to nawet pył nie przeszkadza Roll Eyes i co najlepsze rośliny strasznie fajnie wyglądają ustawione tak na oślep  Smiley Cheesy Grin teraz to zauważyłem, chyba jak bede ustawiac rośliny to bede zakładał takie coś jak do spania na oczy Cheesy Cheesy Cheesy Grin no mam nadzieje że będzie dobrze papatki dzięki za odp Małżonko Wink

Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 22, 2007, 10:54:02 »

witam
to daj fotki-porównamy  Cheesy

pozdr.Torro
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 23, 2007, 07:33:03 »

nie wiem co jest grane, ale pył nadal jest ...........  Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły  :/ :/ :/ :/

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2007, 10:41:01 »

do jakiegos filtra wsadz wate perlonowa najlapeij jak by byl to filtr wewnetrzny cos ala filtr turbo albo kaskada i pusc go na maxa na wacie cale paskudztwo sie osadzi i bedzie luzik Smiley
na drugi raz najpierw pomysl pozniej zrob a najlepiej zapytaj Smiley
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 24, 2007, 16:29:05 »

Kubua, co to za piasek? Wiesz może, czy nie zawierał ziemi okrzemkowej? Bo jej drobiny ciężko będzie odcedzić nawet przez watę perlonową.
Obserwuj palety, iczy czasem za mocno nie "dyszą" , bo ich skrzela bardzo źle znoszą osady, nie masz ich czasem komu oddać na przetrzymanie (bo zakładam, że drugiego akwa z odstaną wodą o podobnych parametrach jak w pierwszym nie masz?) do czasu opanowania sytuacji?

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 26, 2007, 19:07:16 »

już jest wszytsko w porządku, dodawałem aquatan, on chroni skrzela, pył opadł, a palety co mnie najbardziej zdziwiło zajadały się serduchem i innymi ''smakołykami'' jeszcze jak nie do końca pył opadł, prawdopodobnie do mnie w weekend dotrze parka palet  Good !

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: