Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Potrzebuje porady jakie powinno wyglądac akwa 200l....
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Potrzebuje porady jakie powinno wyglądac akwa 200l....  (Przeczytany 3798 razy)
dulnik
Zainteresowany
**

375l

« : Wrzesień 23, 2007, 13:45:33 »

Witam wszystkich.Mam 60l i tak się wciągnąłem w ten świat,że planuję założyc takie akwarium 100*40*50
I dlatego zwracam sie do Was o poradę. Wiem że to spory koszt i dlatego będę sobie kupował co miesiąc coś.Ale już muszę zaplanowac jak to wszytko będzie wyglądało. Mam pytania :
1. Jakie zastosowac oświetlenie?Ile minimum watt?
2. Czy filtr Tetra tec ex 600 wystarczy? Czy może ex 700?Albo ogólnie jaki jest dobry....
3. W jakim miejscu umocowac filtr.Chodzi mi o te węże,bo filtr będzie zewnętrzny...
4. Termometr ile watt?Mieszkanie mamy dośc ciepłe...

Będę chciał miec roślinki i nastawiam się na ryby pielęgnice. Podobają się bardzo żonie i mnie Papuzie. Czytam to forum i jest tu tyle informacji z czego czasem jest tak że jedna informacja wyklucza drugą.Zatem można się w tym wszystkim pogubic.

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 23, 2007, 14:48:44 »

1. Najlepiej by było gdybyś mial te 100 Watt na te 200 l, ale jesli najważniejsze nie będa w Twoim akwarium roślinki to mysle ze starczy oswietlenie 2 x 30.
2. Lepiej Ex 700. Duzo o filtrach znajdziesz na tym forum.
3. No na ogól wlot z jednej a wylot (np z deszczownicą) z drugiej, przy tylniej szybie akwarium, filtr ponizej zbiornika; na pudelku wszystko jest pokazane wiec o to się nie martw.
4. Chyba termoregulator? A ścislej grzałka z termoregulatorem; myślę ze taka o mocy 150 W bedzie ok.
Nad obsada sie jeszcze zastanow, wiele jest ryb, ktore mozesz trzymac w takiej wielkości zbiorniku. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2007, 14:50:23 wysłane przez splendens » Zapisane
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 23, 2007, 16:39:04 »

Hmn myślę ze kupowanie akwarium na raty to tylko ryby , roślinny i dekoracja.To będzie koszt około 1500zł.
Co do obsady to proszę podać dokładnie jakie pielęgnice?
A i czy pan sie zdecydował na akwarium jedno gatunkowe?
Oświetlenie 85W lub 100W
Grzałka 150w
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2007, 20:21:22 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 23, 2007, 18:05:26 »

Czytaj uwaznie! Nie napisalem ze maja byc sztuczne rosliny tylko, ze jesli sie nie nastawia na akwarium a'la holenderskie gdzie głowna role grają rośliny to nie potrzeba mu silnego oswietlenia.
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 23, 2007, 20:26:12 »

No faktycznie ale 100w bym i tak dał.Ale jeszcze do końca nie powiedział jak obsada będzie.

Widzew Łódź
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 24, 2007, 08:20:47 »

Papuzie i rośliny to się raczej wykluczają.... Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
dulnik
Zainteresowany
**

375l

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 24, 2007, 15:12:05 »

Nastawiam się na roślinnośc więc co...nie mogę miec Papuzich tak?Więc jakie mogę miec z pielęgnic?

Hmmm.... 5blue5
 ja chcę kupowac  raz filtr a w drugim miesiącu grzałkę i tak dalej.....                                                                                     

Napewno chcę miec Opaczki,Suma rekiniego,Zbrojnika,Kiriski.
Jakie mogę miec do tego ryby duże bo nie chcę drobnicy.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 15:19:54 wysłane przez dulnik » Zapisane

5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 24, 2007, 20:21:14 »

Może Amerykę południowa zrób bardzo fajny rodzaj.Duzo roslin
30 Nenów Czerwonych
Parka pielęgnic ramizer
6 Kirysków
3 Zbrojni ki
1 Brzankę rekinia
5 Gopików
1 Sum rekini ale to olbrzym 30 centymetrów.
Może jeszcze jakieś z 10-20 ryb
Z Ameryki południowej
Hmn Filtr musi być od razu Grzałka ez powiną bycz bo nadchodzi zima i jak ci spadnie temperatura do 20 stopni.
Hmn jakieś testy do wody musisz mieć od razu ewentualnie tylko ryby,rosliny,korzenie itp
A ile planujesz wydąć na raz pieniędzy?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 20:24:19 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 24, 2007, 21:27:02 »

Nastawiam się na roślinnośc więc co...nie mogę miec Papuzich tak?Więc jakie mogę miec z pielęgnic?
 ja chcę kupowac  raz filtr a w drugim miesiącu grzałkę i tak dalej.....                                                                                     
Napewno chcę miec Opaczki,Suma rekiniego,Zbrojnika,Kiriski.
Jakie mogę miec do tego ryby duże bo nie chcę drobnicy.                                                       
Szczerze to nie slyszalem zeb pielegnice papuzie ryły w dnie ale nie bede podwazal wiedzy Emi. Wink
Kupowanie "na raty" to dobry sposob tylko trzeba sie wykazac ogromna cierpliwościa Smiley Ale to na ogol zostaje wynagrodzone idealnie dobranym sprzetem, obsada itp.
Pisząc opaczki masz na myśli giętkozęby (Synodontis)? Bardzo interesująca ryba, dosyć łatwa w hodowli ale zalezy od gatnku - miewaja od 8 do ponad 35 cm, a to juz za wiele na Twoje akwarium. Odradzałbym suma rekiniego - dla doroslych osobnikow potrzebny jest na praawdwe wielki zbiornik.Reszta w porządku, moze zyc ze soba, chociaz nie wiem czy to nie za duzo ryb przydennych.
Hmn Filtr musi być od razu Grzałka ez powiną bycz bo nadchodzi zima i jak ci spadnie temperatura do 20 stopni.
Jak zrozumialem to dulnik planuje kupic najpierw szkło, potem filtr, nastepnie grzalke i reszte wyposazenia, nastepnie wpusci ryby, a nie ze zaleje puste akwarium potem dokupi filtr, zwir grzałke itd. Grin
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 24, 2007, 21:52:43 »

Jak zrozumialem to dulnik planuje kupic najpierw szkło, potem filtr, nastepnie grzalke i reszte wyposazenia, nastepnie wpusci ryby, a nie ze zaleje puste akwarium potem dokupi filtr, zwir grzałke itd. Grin
o w zasadzie już nie będzie na raty to nie lepiej odłożyć pieniądze i jednego dnia pojechać do sklepu kupić akwarium sprzęt ,ryby to kwestia 2tygodni lub nawet dłużej .roślinny też.Co do suma rekinia to 200L to trochę mało przydało by sie 300L.Moze Będzie cię stać na 300L?

Widzew Łódź
ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 25, 2007, 07:03:04 »

o w zasadzie już nie będzie na raty to nie lepiej odłożyć pieniądze i jednego dnia pojechać do sklepu kupić akwarium sprzęt ,ryby to kwestia 2tygodni lub nawet dłużej .roślinny też.Co do suma rekinia to 200L to trochę mało przydało by sie 300L.Moze Będzie cię stać na 300L?

ej ty czytasz to co piszesz czy nie? jeśli nie ma sie na raz kasy na wszystko to lepiej jest skompletować po kolei wtedy można tez np na allegro wyjdzie dużo taniej niż w sklepie ja za sam filtr dałem 100zl mniej a można też poszukać sklepu w okolicy który sprzedaje na allegro rzeczy to i z gwarancja nie będzie problemu i później ryby i w ogóle... a z tym sumem to przeszkadzasz i to bardzo...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2007, 07:08:07 wysłane przez ehro » Zapisane

dulnik
Zainteresowany
**

375l

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2007, 15:53:51 »

pewnie ze nie puszcze ryb do akwa bez filtra.gotowe akwa planuje dopiero na styczen . Do tego czasu chce kupic wszystko co potrzeba (ale bez pospiechu zeby nie popelnic zadnego bledu )                                                                                                                             
na poczatku chce kupic ;
- akwa 100x40x50 pokrywe zrobie sam
- oswietlenie 3x30wat nie wiem tylko czy musza byc jakies specjalne swietlowki czy zwykle
- filtr tetra tec ex 700
- grzalka 100 wat z termostatem
- brzeczek mam ale z tego co wyczytalem to nie jest az tak potrzebny

Co do obsady to sie jeszcze zastanawiam. Co sadzicie o paletkach dyskowcach. Podobaja mi sie ale w moim miescie chyba ich nie kupie.
Nie wiem jeszcze jakie bedzie dno ani roslinki.
jak macie jeszcze jakies rady to piszcie. Z gory dzieki

ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2007, 15:59:51 »

brzęczyk raczej zbędny a co do oświetlenia zmieszczą ci sie świetlówki 39 W zastanów sie nad tymi a co do ich rodzaju to lepiej kupić jakieś świetlówki akwarystyczne...Smiley)

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 25, 2007, 17:13:18 »

Co do paletek to się dobrze zastanów, tu trzeba się wykazac cierpliwością i niestety dość sporym nakładem czasu, no i koszty... Plaetki sa drogie ... no chyba że kupisz małe glutki Cheesy ale na początek małych sie nie poleca.... codziennie muisz karmić mrożonkami kilka razy dziennie, regularne podmianki... no i dbanie o woe, to podstawa, wolna od zw. azotu, świerza i o odpowiednich parametrach Smiley no ale pozatym to piękne rybcie Smiley na szt przenacz min 40l wody Smiley pozdrawiam Kuba Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: