Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « W którym miejscu zamontować dodatkową świetlówkę???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: W którym miejscu zamontować dodatkową świetlówkę???  (Przeczytany 2240 razy)
Skunks
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 24, 2007, 08:03:09 »

Witam,
Dopiero wróciłem z wakacji i mogę się zająć zamontowaniem dodatkowej świetlówki. Wczoraj już sie za to zabrałem, ale nasunęły mi sie wątpliwości czy ma znaczenie gdzie ta świetlówka będzie zamontowana. Opcje są następujące:
- pod otworami służącymi do karmienia
- podwieszona pod "korytem" z oryginalnym statecznikiem
Chodzi mi o to czy na tak małej przestrzeni jaką jest akwarium (126l) umiejscowienie świetlówki ma wpływ na to jak będzie sie rozchodziło jej światło? Dodam że na pierwszym planie chciałbym hodować jakiś trawniczek i może to jest argument aby zamontować świetlówkę pod otworami służącymi do karmienia? Proszę o porady.
Pozdrawiam
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2007, 08:07:32 »

Pod otworami do karmienia, ale tak, żeby zostawić sobie troszkę miejsca. Gdy zamontujesz pod "belką" prawdopodbnie świetlówka będzie ... w wodzie Smiley

Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 24, 2007, 08:13:41 »

Wczoraj sprawdzałem (za pomocą taśmy klejącej  Wink ) i dało by się tą świetlówkę zamontować pod tym "korytem" bo jest to T5 i do lustra wody zostanie jakieś 1-2 cm. Seboos dalej obstajesz, że najlepiej będzie pod tymi otworami???
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 24, 2007, 08:19:02 »

Ja mialem podobny problem. Ale zamontowalem dodatkowa T5 pod otworami jednak.w sumie udalo mi sie ja tak umiescic, ze otwory prawie nie sa zakryte-a dodalem jeszcze odblysnik.
Jest to najlepsze rozwiazanie-bo w tych sklepowych pokrywach 2 swietlowki sa na ogol montowane nieco z tylu-wiec az sie prosi zeby dodac swietlowke z przodu. Zdecydowanie pod otworami.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 24, 2007, 10:12:30 »

Tak Smiley Tak jak poprzednik ... w standardowej pokrywie świetlówki są bardziej z tyłu, więc lepiej będzie z przodu (zwłaszcza, że chiałbyś mieć trawniczek)

Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 24, 2007, 10:49:40 »

Ok, wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości. Dziś po przyjściu z pracy zabieram się do roboty.
Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: