Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przeprowadzka do wiekszego akwarium  (Przeczytany 2158 razy)
Tomacha
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 26, 2007, 09:15:48 »

Nie wiem czy watek powinien byc w tym dziale-ale ok-znalazlem w archiwum podobny ktory kiedys tutaj sie znajdowal-niestety niewiele tam sie dowiedzialem-moze teraz podpowie mi ktos kto juz to przezyl.
Do rzeczy:
Bede zmienial akwarium na wieksze. W tej chwili mam 112 l. zmiana bedzie na 300 l. Podloze zabiore ze starego, rosliny korzenie, itd. rowniez, wode-ile sie da- ale pewnie bedzie tego gdzies ok 80 litrow. Filtr zostaje stary ( kubelkowy), wszystkie akcesoria rowniez.
Do nowego akwarium dodam nowego podloza, chce rowniez dodac drugi filtr i grzalke. Moje pytania brzmia: czy moge dodac od razu wody tyle aby uzupelnic zbiornik? Czy moze lepiej stopniowo? Czy moge od razu wtedy wpuscic ryby, czy lepiej odczekac? Dodam ze nie mam warunkow zeby trzymac ryby gdzies w innym zbiorniku - mam tylko 25 l kotniczek.
Przeprowadzka bedzie za jakis miesiac-dwa-ale juz wole sie do tego solidnie przygotowac. Na pewno ktos z Was to juz "przecwiczyl" i podzieli sie ze mna doswiadczeniami.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 26, 2007, 09:18:54 »

Do wody ze starego zbiornika można wpuścić rybki od razu a wodę uzupełniać stopniowo tak aby rybkom nie zaszkodzić stosując takie zasady jak przy podmianach.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 26, 2007, 10:39:23 »

Możesz bez problemu zwłaszcza ze względu na po części stare podłoże, stara wodę no i najważniejsze stary filtr Smiley
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 26, 2007, 11:20:41 »

Dzieki. Tak zrobie- wpuszcze ryby do strej wody i stopniowo bede dodawal nowej az do uzupelnienia zbiornika.
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2007, 21:55:05 »

Jeśli masz jeszcze jakies watpliwosci, to mozesz zrobic jeszcze troche inaczej........
A mianowicie (stary baniak to 112L -> nowy to ok.300L):
1) Przekladasz ile sie da ze starego zbiornika (podloze, filtr, rosliny,itp....)
2) Wlewasz "stara" wode (ok.80L - jak napisales wczesniej)
3) Dolewasz wiecej "nowej" odstanej wody (tak do polowy zbiornika)
4) Dodajesz bakterie np: NITRIVEC SERA (ryby mozesz wtedy tez wpuscic od razu) i dodajesz je ciagle przez ok.5-7 dni
5) Nastepnie dolewasz ok.50L "nowej" odstanej wody i stopniowo uzupelniasz a "po trochu" co pare dni (mozesz jeszcze dodawac male ilosci Nitrivec'a (ale nie koniecznie)

PS.Sa rozne "szkoly przeprowadzek", ale ja osobiscie sprawdzilem ten powyzej (przeprowadzka z 63L do 160L) i efekt byl taki, ze nie bylo problemow z glonami,itp..., a wszystkie ryby zyja do dzis i sa HAPPY, ze maja wiecej przestrzeni do plywania  Cheesy

Powodzenia  papa
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2007, 21:58:41 wysłane przez artpol » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: