Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Białe kropki na skórze rybek - pomocy !!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Białe kropki na skórze rybek - pomocy !!!  (Przeczytany 2942 razy)
adinml
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 28, 2007, 08:33:54 »

Witam. Zauważyłem dziś, że w 45 l akwa żałobniczki na skórze mają maluteńkie białe kropeczki, nie jest ich dużo ale są. Podobne kropki mają zwinniki czerwonouste w akwa 112l. W ubiegłą sobotę kupiłem 4 szt bystrzyka barwnego ze sklepu zoo i początkowo były w akwa 45l później przeniosłem je do akwa 112l bo zaczepiały krewetki. Jeden z bystrzyków zdechł w akwa 112l ale na bystrzykach nie widać kropek. Ciekawe czy to z nimi nie przyniosłem czegoś ze sklepu??? Nie mogłem niestety zrobić fotek bo nie starczyło czasu z rana. Pospać człowiek lubi a i do pracy trzeba zadążyć Wink Sprawdzam właśnie w pracy w poradniku firmy "Sera" że może być to "rybia ospa" i podają żeby podawać "Sera costapur" i "Sera ectopur" Proszę o pomoc. Kupić te dwie rzeczy i podawać Huh No i pytanko czy nie zaszkodzi to krewetkom Huh
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2007, 08:45:56 wysłane przez adinml » Zapisane

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2007, 09:05:05 »

Na forum jest sporo na temat opsy rybiej - poszukaj

adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2007, 09:12:55 »

Na forum jest sporo na temat opsy rybiej - poszukaj

Ok poszukam ale może wiesz ze swojego doświadczenia czy te preparaty nie zaszkodzą krewetkom Huh bo opisują że :
"Glony i zwierzęta bezkręgowe w akwariach morskich nie tolerują preparatu SERA COSTAPUR." Co prawda w morskich ale wolałbym się upewnić że moim kreweciom nic się nie stanie Wink
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2007, 09:17:03 wysłane przez adinml » Zapisane

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2007, 10:40:50 »

Sól + podniesienie temp na kilka dni powinno pomóc. Szkoda kasy na takowe specyfiki.

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2007, 10:52:10 »

Szkoda kasy na takowe specyfiki.
A poza tym sa szkodliwe dla krewetek.
Tylko pamietaj adinml, zeby była to sol niejodowana.
yomek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 27, 2007, 13:29:22 »

A ile tej soli na 60l akwa?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2007, 15:01:39 »

Ja zawsze dawałam łyżeczkę soli kamiennej niejodowanej na 10 l wody w akwarium. Rozpuszczałam w szklance w ciepłej wodzie, czekałam aż ostygnie i do akwa tam gdzie wylot z filtra żeby się szybciutko wymieszało. Wtedy też podnosimy temperaturę do 28 st.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: