Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podmiana wody  (Przeczytany 1957 razy)
deexer
Stały użytkownik

« : Wrzesień 28, 2007, 14:49:48 »

Tak mnie tknęło... jako początkującego akwarystę... jeżeli mam podmieniać wodę co tydzień, dwa tygodnie - ogółem częściej lub rzadziej i ilość podmienianej wody ma się wahać od 10% do 25% wody z akwa, to przy założeniu, że akwa ma ponad 100l wychodzi mi że przy wariancie 25% muszę przygotować circa 25l wody. Kupiłem sobie na potrzeby akwarystyczne wiaderko 10l. Mam też w mieszkaniu (co jest dość ważne, z uwagi na ograniczony metraż) parę wiekszych misek ale tych 25l. jakoś sobie nie wyobrażam... Wanny przecież nie zostawię pełnej na 48h? Cheesy

Jak sobie radzić z podmianami wody? Ponieważ wątek jest w pogaduszkach, możemy popisać o podmiankach wody w jeszcze bardziej ekstremalnych sytuacjach akwa dużo i dużo większe. Oczywiście jeżeli, ktoś dysponuje domem z garażem/piwnicą to chyba ma łatwiej, ale jak sobie radzić z przygotowaniem wody na niewielkim metrażu?
helbards
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2007, 15:03:54 »

A co za problem , dzień wcześniej spuścić wodę , a później do 2 wiaderek wlać wodę i po 2 dniach dolać ?

DORCIA
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2007, 15:43:32 »

Myslę ze 25l to żadem problem bo to zaledwie 5 baniaczków po 5l po wodzie minerlnej albo destylowanej  Cheesy ale jesli akwa jest wieksze to też można sobie poradzic robiąc podmianki co 2 dni np
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2007, 16:05:54 »

Jak masz wieksze akwarium, to masz w ogrodzie beczke 80l i w niej na stale rure z pompa.

Jak spuszczasz to woda idzie do podlania ogrodka.

A wymieniasz na te odlezana z zamknietej beczki.

Tak to przynajmniej u mojego kumpla z 540l dziala ;]

Inna sprawa ze do tego trza miec warunki, dlatego imho zeby trzymac wiecej niz 300l w normalnym mieszkaniu to trza miec mocna motywacje ;]
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2007, 16:20:03 »

hm, ja mieszkam w bloku, mój pokój ma 2x3 Wink wodę trzymam w jednym 10l baniaczku po wodzie destylowanej i kilku 5-cio l. wymieniam ok 20-25l co 2 dni, żeby palecie miały świerzuteńką, bardzo czystą Smiley akurat, poprostu ja tak robię, bo się o nie torszczę Smiley ale ludzie także przy dyskach podmieniają wodę co tydzień ... ja poprostu chcę żeby miały komfort  Good ! myślę, że problemu Ci nie sprawi kupiene 20-25l wody destylowanej  (ja kupuje po 30gr/l, ale niedługo RO)i poprostu po każdej podmiance, wlewasz, stawiasz w jakieś miejsce i sobie stoją z wodą tydzień, wtedy napewno się dobrze ustoją Smiley lecz jeśli nie masz gdzie/nie możesz trzymać tych kilku baniaczków to podmieniaj wodę częsciej w mniejszych ilościach poprostu Smiley
pozdrawiam Kuba Smiley  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2007, 21:21:41 »

Ja używam 20 litrowych wiaderek takich jak do farby (zdobyczne Wink albo kilka 12 litrowych bodajze z Leory Meriln (koszt ok 9 zl razem z przykrywką). Jako że trochę tych baniaczków mam, to i trochę wody potrzeba. Zwłaszcza kiedy robie podmianki 30-40 (czasem 50) procent. Z tym, że wiaderka głównie na wodę z RO. Kranówa to jest moment (nalać odrobina esklarinu i do akwa - zanzaczę że woda ozonowana, a nie chlorowana).

P.S.
Wiaderka z LM są tak skonstruowane, że można postawić jedno na drugim

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 29, 2007, 16:24:28 »

Pomysł postawienia, gdzieś w moim mieszkaniu karnistra lub też wiadra z wodą, został mocno skrytywany przez moją lepszą połowę, której będzie on zawadzał i szpecił wystrój... ja korzystam z kranówki więc 24h chyba wystarczy i będzie musiała jakoś przecierpieć... Smiley

Swoją drogą jak się tzw. woda oligoceńska? mam niedaleko, opłaca się ją przetestować czy raczej z góry należy takie rozwiązanie przekreślić?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 29, 2007, 16:39:41 »

Zależy jakie ma parametry ale idąc za wikipedia ...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_oligoce%C5%84ska

Ja bym chyba nie zaryzykowal ...

Jeśli wypłukuje Galukonit to prawdopodobnie będzie silnie zmineralizowana, a co za tym idzie chyba dość twarda ...
No i te mikroorganizmy ...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: