Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Male pieliegniczki do 63l  (Przeczytany 5102 razy)
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Październik 09, 2007, 09:30:39 »

No, dobra - cos sie u mnie zaczyna dziac miedzy tymi pielegniczkami ;]

Wpierw ja podszczypywal 2 dni a ona mu uciekala.

Dzisiaj podalem artemie i rybki staly sie jakies bardziej chetne. Potanczyly se razem z pol godziny, a teraz znowu on ja gania a ona ucieka.

Mysle czy nie dorzucic drugiej samicy, bo kobieta spokoju nie ma. Jak go widzi z daleka to automatycznie wrzuca wsteczny Cheesy
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2007, 09:34:56 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Październik 09, 2007, 12:43:20 »

Nie martw się, nic sie jej nie stanie. Do tarła dojdzie dopiero wtedy gdy samiczka będzie gotowa, a samiec cały czas będzie się zalecał. Gdy już samica złoży ikrę to rolę się odwrócą i to samiec będzie uciekał. Swoją drogą fajna sprawa, że najmniejsza rybka w moim akwarium trzęsie nim  Grin.
Pozdrawiam
Skinhead_NR
Nowy
*

TYLKO PIELĘGNICE!

« Odpowiedz #17 : Październik 16, 2007, 08:34:44 »

Zdecydowanie polecam A.borelii dla początkującego pielęgniczkarza  Smiley
Co do układu -  to z tego co pamiętam na forum Apisto pisano, że sprawdzają się obydwa - wszystko zależy od temperamentu samca  Wink Można wpuścić na początek parę, a w przypadku gdyby samiec zbytnio gnębił samiczkę można dodać drugą (w tym przypadku należy zadbać o wyraźny podział zbiornika na dwie części, przy pomocy np. większego korzenia).
Jako rybki towarzyszące polecam otoski i 6-8 szt. drobnoustków obrzeżonych (Nannostomus marginatus).

Polecam także te pielenice dla początkujących oraz ramirezy  mogą  być  także
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Październik 16, 2007, 09:17:11 »

No troszke sie sytuacja zmienila w zbiorniku.

Samiec siedzi tylko w swojej norze i starczy by sie samiczka zblizyla na 30cm i zostaje od razu przepedzona. Kiedys starczylo mu ja odgonoic a teraz nie odpuszcza i zasuwa za nia po calym zbiorniku i dziobie az sie zmeczy. To juz nie wyglada na zaloty - bardziej na obrone terytorium.
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2007, 09:24:50 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Październik 16, 2007, 09:43:33 »

To trochę dziwne. U mnie to samica gania samca. Wydaje mi się, że gdy samica będzie gotowa do tarła i zacznie samcowi dawać znaki to sytuacja się odmieni. A jak są wybarwione twoje apisto - tak sobie czy też mają bardzo silne barwy??
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Październik 16, 2007, 10:52:43 »

Powinno byc chyba tak, ze ona zajmuje sobie kryjowke a on wpada do niej ja pozaczepiac ;]

Ona sie robi intensywnie zolta, gdy zbliza sie do tej glownej nory - w 99% przypadkow on ja przepedza wtedy. Czasem bardzo rzadko zaczynaja "tanczyc".
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Październik 16, 2007, 11:08:22 »

Jeżeli "tańczą" ze sobą to jest dobrze. Karm je często mrożonkami i za jakiś czas powinieneś mieć ikrę. Twój samiec najwidoczniej ma ostry temperament i tyle. Życzę powodzenia i trzymam kciuki.
Pozdrawiam
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Październik 16, 2007, 20:20:30 »

One i tak jedza tylko mrozonki Cheesy

Ehh chcialem jej troche ulatwic zycie i siedziac pol godziny z pilnikiem zrobilem komore dla niej pod drugim korzeniem ;]

I co sie okazalo ? Ubiegl ja i teraz kursuje od jednej dziupli do drugiej i do zadnej jej nie wpuszcza. Ale mi sie wredny okaz trafil Cheesy
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Październik 19, 2007, 10:44:26 »

Mialbym jeszcze jedno pytanie (edytowanie niestety nie wciaga na gore tematu:>)

Mam obecnie parke borelli opal. U nich samica jest chyba taka sama jak zwykle borelli a samiec opalowy.
Chcialbym dokupic jeszcze jedna samiczke. Czy moze to byc normalna samiczka zolta, czy samiczka tez musi byc opal, mimo ze wyglada jak normalna?

Te samice takie same sa czy sie czyms roznia ? ;]
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: