Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: dwie sprawy  (Przeczytany 6695 razy)
Apacz
Nowy
*

« : Kwiecień 10, 2004, 22:00:35 »

Po pierwsze, to zauważyłem, że na żwirku pojawił mi się dziwny brązowawy osad, występuje miejscami, ale robi się go coraz więcej - co to może być i jak to coś złego, to jak z tym walczyć?

A druga sprawa, to jak skutecznie oczyszczać dno akwarium (głównie z rybich bobków) Wink Trochę się tego zbiera Sad((

***pozdroofka***

...:::apacz:::...
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 10, 2004, 22:51:25 »

Zacznijmy od sprawy nr 2 bo jej rozwiązanie jest banalnie proste. Po prostu musisz zakupić odmulacz i odciągać nim rybie gówienka przy każdorazowej podmianie wody. Jeśli chodzi o sprawę nr 1,to musimy się zastanowić. Tego typu nalot występuje często przy nieprawidłowej cyrkulacji wody w akwa (choć nie musi to być jedyna przyczyna). W zasadzie chodzi tu nie dokładnie o obieg wody w akwarium ale o zbyt intensywne natlenianie.Jeślki dodatkowo twoje rośliny rosną słabo to możesz być prawie pewien że twój system filtracyjno-przewietrzający nie działa poprawnie. Byćmoże twój filtr ma zbyt dużą moc w stosunku do zbiornika lub po prostu jego wylot znajduje się zbyt blisko zwierciadła wody. Pamiętaj ,że woda ma ograniczona zdolność rozpuszczania gazów,wtłączając do niej "na siłę" tlen wypieramy z wody inne gazy,zwłaszcza dwutlenek węgla (niezbędny do życia roślin i zachowania równowagi chemicznej wody). Dodatkowo ,jeśli dysza filtra znajduje się zbyt blisko zwierciadła to cyrkulacja wody w okolicach dna może być niewystarczająca przez co gromadzą się tam niepożądane związki azotu (azotany i azotyny). Takie strefy nadmiernego nagromadzenia azotu sprzyjają rozwojowi bakterii,sinic i brunatnych glonów, hamują natomiast rozwój roślin.

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 10, 2004, 23:12:26 »

Cytat: Apacz
Po pierwsze, to zauważyłem, że na żwirku pojawił mi się dziwny brązowawy osad, występuje miejscami, ale robi się go coraz więcej - co to może być i jak to coś złego, to jak z tym walczyć?

Czy to akwarium jest świeże? Jeżeli tak to bardzo możliwe że są to okrzemki...charakterystyczne glony w nowych baniakach. Troche niesprecyzowałeś tego osadu tzn. czy jest to drobny pył czy też jakby rdza, czy schodzi z kamieni przy pocieraniu palcem czy też nie.....
Zobacz na :
http://www.glony.friko.pl/
czy nie ma tam czegoś podobnego :wink:

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Apacz
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 10, 2004, 23:24:17 »

w sumie jak czytam, to co napisałeś, to dochodzę do wniosku, że to chyba trafna diagnoza...zbiornik ma około 180 litrów
roślinki nie rosną za dobrze...akwa jest młode...a jak narazie przyjęła się do końca i w miarę ładnie rośnie tylko jedna roślinka
filtr to Eheim 2226 i chodzi całą dobę na maksa - według producenta  wydajność to 950 litrów na godzinę...filtr ma deszczownice, ale nie wykorzystuję jej do końca - ustawiony jest tak, że częsć uderza o tafle wody - tak mniej więcej z dwóch dziurek (w ciągu dnia) a w nocy cała jest zanurzona w akwa - tylko ,ze jest to praktycznie jedyne napowietrzanie akwa, bo oprócz tego przez całą dobę chodzi jeszcze mały mało wydajny brzęczyk.
Jeżeli coś jest nie tak, to jak możesz to daj znać co należałoby zmienić, żeby było ok. i jak pozbyć się tego osadu, jeżeli zmiany te nie spowodują, że sam zniknie...chyba, ze problem lezy w czym innym.....w czym??

***pozdroofka***

Apacz
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 10, 2004, 23:30:49 »

może i wygląda to jak rdza...w sumie to trudno mi okreslić...ale schodzi przy pocieraniu

***pozdroofka***

michał
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2004, 13:22:49 »

żeby oczyścić dno kup poprostu odmulacz

Błądzić to rzecz ludzka!?!
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2004, 13:33:42 »

Cytat: michał
żeby oczyścić dno kup poprostu odmulacz

Albo go sam zrob. Ostatni jaki zrobilem dziala u mnie juz kilka lat i w dalszym ciagu ma sie dobrze Cheesy

pozdrawiam
asmi
Apacz
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2004, 13:56:23 »

a o jakieś wskazówki mogę prosić, jak to należy wykonać?

Z góry thnx za info Smiley

***pozdroofka***

Apacz
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2004, 19:43:17 »

a co z tym brązowym osadem...jakieś pomysły, jak się tego pozbyć???

***pozdroofka***

Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2004, 19:59:30 »

Kup sobie ten odmulacz to ci pozbiera wszystkie syfy z kamieni i ogolnie z dna.
Taki bajer koszuje 3 zeta, ewentualnie 6 zl z pompka - wiec to chyba jakis duzy wydatek nie jest? Tongue

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 13, 2004, 20:36:21 »

Jak wykonać? Obcinasz w połowie butelke 0,5L, w zakrętce gorącym gwoździem robisz dziure na wężyk o srednicy minimum 1cm, węzyka takiego jakieś 1,5 metra i odmulacz gotowy.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
michał
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 15, 2004, 13:53:14 »

Pytanie do A-smi czy możesz mi podać jak to się robi ten odmulacz :lol:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Horpyn
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 16, 2004, 11:28:29 »

Cytat: Tomlsv
Jak wykonać? Obcinasz w połowie butelke 0,5L, w zakrętce gorącym gwoździem robisz dziure na wężyk o srednicy minimum 1cm, węzyka takiego jakieś 1,5 metra i odmulacz gotowy.

To jest chyba najtańszy i najlepszy pomysł o jakim słyszałem.
Jeśli zas chodzi o brązowy nalot zakładajac że są to okrzemki, a prawdopodobieństwo jest raczej duże szczególnie jesli to dosyć nowy zbiornik to polecam zakup kilku otosków. Rybki te chyba jako jedyne potrafią zeskrobywać okrzemki z kamyków. Sam miałem taki problem i facet z zoologika mi je polecił i naprawdę otoski uporały sie z tym problemem.
Pozdrawiam!

Powrót do pasji z przed lat. Aktualnie 400l paletki i parę innych...
Pozdrawiam !!!
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 16, 2004, 12:22:02 »

Ja mam zwykły wąż ogrodniczy, zbrojony od wewnątrz. Jest go koło 3m. wiec moge bez problemów obejść całe akwa a końcówka jest we wiadrze Wink
Zwieńczeniem jest przycięta butelka po wodzie 0,3l. większe zabierały za dużo czystej wody. W nakrętce zrobiłam ostrym rozgrzanym nożem otwórz żeby końcówka węża dała sie wcisnąć na siłe.
Działa rewelacyjnie Wink

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 16, 2004, 13:59:10 »

Sarmik napisz jeszcze jakiej granulacji masz podłoże, bo cos czuje ze komuś może dno zniknąć gdy będzie sie posługiwał Twoim wynalazkiem Smiley.
Ogrodowy wąż musi mieć niezłą przepustowość, co w połączeniu z zasysem małej, waskiej bo 0,3L butelki ... Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: