Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymiana wkładu filtracyjnego  (Przeczytany 1720 razy)
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« : Październik 02, 2007, 19:16:22 »

Witam Forumowiczów!
Chciałbym poradzić się w następującej kwestii: Wczoraj kupiłem dodatkowy filtr do mojego akwarium - VERSAMAX FZN-1 firmy AQUAEL. Do tej pory moim 112 litrów (może deczko mniej) filtrował FAN 2 plus, ale uznałem, że co dwa to nie jeden. FZN posiada dwa koszyczki z wkładami filtracyjnymi w których standartowo jest gąbka. Dzisiaj kupiłem wkład ceramiczny "CERAM BIO" Filitus firmy MHK i w jednym z koszyczków tego filtra po wyjęciu gąbki umieściłem te właśnie "rureczki", w drugim koszyczku pozostała gąbka. Producent informuje, że wkład ten ..."jest idealnym siedliskiem bakterii oczyszczających...ze związków azotowych." Proszę o poradę czy dobrze zrobiłem, a jeśli nie to jak to naprawić.

Będę wdzięczny za pomoc i rady.

Pozdrawiam wszystkich javascript:void(0);
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 02, 2007, 19:32:41 »

dobrze Smiley aczkolwiek radziłbym założyć prefiltr z gąbki na rurę zasysającą, żeby nie syfić za bardzo ceramiki

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2007, 07:06:26 »

Jeśłi są dwa koszyczki znajdujące się jeden na drugim to w tym na dole proponuję umieścić gąbkę a w tym na górze ceramikę.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2007, 07:23:24 »

koszyczki w kaskadzie są obok siebie Smiley ja pod ceramiką mam cienki ''plaster'' gąbki, i prefiltr na rurze i myślę, że to dobre rozwiązanie

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 03, 2007, 10:06:12 »

koszyczki w kaskadzie są obok siebie Smiley ja pod ceramiką mam cienki ''plaster'' gąbki, i prefiltr na rurze i myślę, że to dobre rozwiązanie
To jest najlepsze rozwiazanie. Inaczej woda szybko przeplynie przez koszyczek w ktorym jest tylko ceramika i nici z wydajnej filtracji. Sama oryginalna gabka tez nie jest zła. Ma duze pory, wylapuje syf a woda kryształ. Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2007, 10:08:38 wysłane przez splendens » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 03, 2007, 10:07:31 »

jednak jak masz prefiltr to nie wciągnie ci żadnej rybki; żywej czy martwej i tym samym nie narażasz się na straty obsady i akwarię wirnika ...................

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 03, 2007, 11:14:10 »

koszyczki w kaskadzie są obok siebie Smiley
Ups nie doczytałem  Embarrassed Zrób tak żeby ceramika była jako drugie medium w kolejności.

BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 03, 2007, 19:07:43 »

Wiam ponownie!!

Bardzo dziękuję, za zainteresowanie moim postem. Dziękuję także Wszystkim za porady.

POZDRAWIAM
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: