Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Ankieta
Pytanie: Jakiej firmy posiadasz filtr ??
ATMAN
HAILEA
TETRA
UNIMAX
HAGEN
TURBO FILTER
JEBAO
FERPLAST
AQUAEL
AQUASZUT
PENN-PLAX'a
EHEIM

Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Który lepszy filtr ?  (Przeczytany 6101 razy)
matss
Nowy
*

« : Październik 03, 2007, 14:35:00 »

Który lepszy filtr do akwa 112 L
JBL Cristal Profi 250
JEBAO 302
HAILEA H-12
TETRA TEC EX 700
FLUVAL 205
UNIMAX 250
AQUA NOVA NCF 1000

Niechodzi mi o cene lecz o wydajność
(ceny wachają sie od 190 - 220 zł
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 03, 2007, 15:03:13 »

Sam niedawno stałem przed takim wyborem... nie mam porównania, bo mam dopiero pierwszy filtr ale podzielę się tym co udało mi się dowiedzieć w tym temacie:

...jeżeli cena nie gra roli to kup Eheim- jest droższy ale zdecydowanie najlepszy... z moich obserwacji/dopytywań wynika, że mało kto, kto nabył tego typu filtr jest z niego niezadowolony, lub też miał z nim jakiś problem, jak zdarza się w przypadku innych filtrów. Poza tym różnica w cenach nie jest znowu taka porażająca, a ponieważ ma to być najważniejsze urządzenie w Twoim akrawium, warto w nie porządnie zainwestować. Z Twojej listy najpopularniejsze to zdecydowanie Fluval i Terta, jeżeli chodzi o przeciwników i zwolenników to jest chyba po równo.

Ps. Mam Eheima Smiley
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2007, 15:50:30 »

Takich wątkow jest wiele. Poszukaj w dziale Sprzęt. Z tych co wymieniles liczą sie tylko JBL, Fluval Tetratec i Aquael Unimax. Reszta to tandetna podróbka.
JEBAO 302
Buehehe  Grin Wink Prawie jak Eheim. I ta nazwa. Wpada w ucho Wink
AQUA NOVA NCF 1000
Na stronie polskiego importera jest napisane ze jest doskonały do akwariów powyzej 300 l. Czyli jak ktos ma 8000 l to mu wystarczy. Grin Roll Eyes Wygladem przypomina JBL CristalProfi i Eheim Professionel 2.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2007, 15:54:52 wysłane przez splendens » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2007, 17:45:18 »

Z tych co wymieniles liczą sie tylko JBL, Fluval Tetratec i Aquael Unimax. Reszta to tandetna podróbka.
Czy aby na pewno tylko te? Słyszałem trochę złego na temat Tetratec'ów i Unimaxów.
Mam akwarium 112 L i wodę filtruje mi Penn-Plax Cascade 700 (niech nazwa nie zmyli - to zewnętrzny kubełek) przeznaczony do baniaków o poj. do 300 L. Jego wydajnośc wg producenta do 700 L/h a więc nieźle. Filtr jest naprawdę cichy, a cały rytuał związany z jego uruchomieniem ładnie rozrysowany i dziecinnie prosty w wykonaniu. Póki co żadnych powodów do narzekań jeśli chodzi o ten właśnie kubełek.

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 03, 2007, 18:36:02 »

Ja bym się wogóle nie sugerował tymi wszystkimi bajerami związanymi z ułatwionym uruchomiem/zalewaniem, bo są rzeczy, które ponoć najczęściej się psują. Pierwszy raz podłączałem filtr bez żadnych takich udziwnień i też sobie radę dałem. Nie patrz na dodatkowe pompki i mega proste zalewanie. Filtr ma mieć jak najprostszą budowe (żeby był jak najbardziej szczelny), możliwie dużą pojemność i jak największą wydajność. Ja podobnie jak Splendens mam filtr przestrzelony (przeznaczony do 300l a baniak 112l) i bardzo sobie chwalę.
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 03, 2007, 19:52:04 »

Witam

a może by tak Ankieta - jaki filtr posiadasz ?

pozdr.Torro
matss
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 03, 2007, 19:55:09 »

Może jakiej firmy ??
matss
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 03, 2007, 20:05:29 »

Myśłałem o zakupie JBL Cristal Profi 250  lub TETRA TEC EX 700
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 03, 2007, 20:27:24 »

witam ja mam następujące filtry:
- TetraTec Ex 700
- AquaSzut Turbo 750
- AquaEl UniFilter z UV
- AquaEl FanFilter plus
- filter gąbkowy
i na żaden sie na razie nie narzekam na żaden.
pozdrawiam papa

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 03, 2007, 22:13:39 »

Z tych co wymieniles liczą sie tylko JBL, Fluval Tetratec i Aquael Unimax. Reszta to tandetna podróbka.
Czy aby na pewno tylko te? Słyszałem trochę złego na temat Tetratec'ów i Unimaxów.
Kazdy filtr ma wady.Wiesz, juz bym wolal miec przykorsci zwiazane z tymi filtrami i byc pewny ze producent/ importer szybko rozpatrzy moja gwarancje. Tego nie mozna powiedziec o filtrach mało znanych firm azjatyckich czy Bóg wie skad jeszcze pochodzących.(Aqua Nova jak wyczytalem jest to firma australijska). Penn-Plax to akurat dobra firma - amerykanska(chociaz pewnie produkuja w Chinach - jak Tetra). Cos jak nasz Aquael na ich rynek. Tylko nie wiem czy nie bedziesz mial problemow z cześciami zamiennymi - co nie oznacza ze cos sie musi zepsuć.
PS. Co do ankiety: Aquael a Unimax to to samo. Wink Dodajcie ponadto ze chodzi o filtry zewn.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2007, 22:15:22 wysłane przez splendens » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 04, 2007, 06:51:41 »

Splendens i tu się z Tobą jak najbardziej zgadzam. Jedne filtry mają więcej inne mniej. A słyszałem też taką ciekawą teorię, że ilość wad filtra zależy od tego jak się go obsługuje  Wink. Każda firma ma mniej lub bardziej udane modele, w jednych filtrach zalewanie jest bajecznie proste, w innych można szybko popsuć "to magiczne coś" do zalewania.
Ja bym się wogóle nie sugerował tymi wszystkimi bajerami związanymi z ułatwionym uruchomiem/zalewaniem, bo są rzeczy, które ponoć najczęściej się psują.
To nie są bajery. Pompki do zalewania filtra to bardzo fajna rzecz, ułatwiająca jego uruchomienie. A psują się owszem ale tylko wtedy kiedy nieumiejętnie się z tego korzysta. Z filtrem trzeba jak z kobietą - wybrać odpowiedni i delikatnie...  Grin

P.S.
Głosu w ankiecie nie oddam bo nie ma na liście Penn-Plax'a  Lips Sealed (a szkoda)  Undecided

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Październik 04, 2007, 08:44:10 »

Pompki do zalewania filtra to bardzo fajna rzecz, ułatwiająca jego uruchomienie. A psują się owszem...

Zgadzam się z Tobą, jednak nie do końca. Początkowo pomysł ułatwionego zalewania bardzo mi się podobał; później naczytałem się różnych opini na temat filtrów i najczęściej występującą wadą było zepsucie się właśnie pompek do zalewania - tak że koniec końców trzeba je uruchamiać tradycyjnie Smiley. Aż w końcu, na którymś tam forum jeden z użytkowników podsumował debatę na temat przydatności/psucia się takich pompek jednym według mnie bardzo trafnym pytaniem: "A jak często uruchamiasz/zalewasz filtr?" - które według mnie zamyka temat.

Wiadomo, że wszystko zależy od tego jak się z filtrem obchodzisz i jaka sztuka Ci się trafi. Fakt pozostaje jednak faktem że najważniejsza jest pompa, która ma chodzić 24 na dobę przez okrągły rok. Pompki do zalewania użyjesz może parę razy w roku, jeżeli jest to najczęściej psujący się element to najbezpieczniej jest mieć filtr bez takiego dodatku. Oczywiście, że w coraz większej ilości produktów na rynku pompka staje się standardem ale według mnie nie ten gadżet powinien decydować o wyborze filtra (i jeżeli jest on podawany jako główna zaleta filtra to coś jest nie halo). Może najpierw ustalny najważniejsze cechy filtra, potem uszeregujmy je według ważności (i wyłońmy te najważniejsze) i oceniajmy fitr na tej zasadzie.

Tak na szybko mówiąc o filtrze ja myślę o:
- wydajność (1)
- pojemność filtra & pojemność/ilość przegrudek na masy filtracyjne (2)
- ułatwione zalewanie Smiley
- głośność pracy (3)
- wymiary (w moim przypadku podczas zukupu był to argument) (4)  Afro
- prostota budowy & dostępność części zamiennych (5)
- osprzęt dodatkowy (deszczownica itp) (6)

Nie wymieniam awaryjności bo jest to cecha dość subiektywna i zależy od użytkowania. Powyższe cechy są "mierzalne" i to jest ich zaleta Smiley. Cyferki to ważność wdł mnie.

Ps. Może się mylę ale Eheima też nie ma w ankiecie. 
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 04, 2007, 09:20:22 »

Aż w końcu, na którymś tam forum jeden z użytkowników podsumował debatę na temat przydatności/psucia się takich pompek jednym według mnie bardzo trafnym pytaniem: "A jak często uruchamiasz/zalewasz filtr?" - które według mnie zamyka temat.

Wiadomo, że wszystko zależy od tego jak się z filtrem obchodzisz i jaka sztuka Ci się trafi.

O tym właśnie pisałem zwracając uwagę na to jak się z filtrem obchodzimy. Wiadomo, że dobre zewnętrzne kubełki do najtańszych nie należą, a więc przed zakupem należy się dowiedzieć o danym modelu jak najwięcej - najlepsze info jest od tych którzy takiego filtra używają :-). Co do pompki - zgadzam z tym że używa się jej bardzo rzadko.

Dla mnie osobiście najważniejsze przy wyborze filtra było:
1. Wydajność
2. Pojemność i ilość koszyczków na media
3. Obsługa (uruchamianie, czyszczenie, konserwacja)
4. Kultura pracy (cichy/głośny)
5. Dodatki (deszczownia, dodatkowe media jako gratisy)

I warto też zwrócić uwagę na serwis i dostępność części zamiennych. Żeby nie okazało się, że w razie awarii filtra zostajemy "z ręką w nocniku" i trzeba wziąć kolejne 200 PLN i kupić drugi.

Biorąc pod uwagę powyższe zdecydowałem się właśnie na filterek którego teraz używam  Grin

Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Październik 04, 2007, 10:34:41 »

witam
@matss- może dasz radę poprawić tą ankietę - bo nie ma na co oddać głosu  Good !

@moderatorzy (ew. może wspólnymi siłami da się jakoś naprostować ankietę )

pozdr.Torro
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Październik 04, 2007, 10:35:53 »

Z tym delikatnym obchodzeniem sie z filtrem to troche przesada. Filtra ma byc gotowy do dzialania zawsze. Zawory sa odpinane to odpinam caly modul. Klamry sa do odpinania to odpinam. Jest pompka do odpowietrzania to ma dzialac. Najlepiej to przedstawia cytat z innego forum:
Jeżeli wykonanie jakiejś czynności z dowolnym urządzeniem wymaga przeczytania fora internetowego, bądz 'specjalnych' zabiegów czy zdolności, to wg mnie to urządzenie ma wady konstrukcyjne.
No ale wiadomo kazdy jest inny (uzytkownik) jeden da sobie z tym rade inny nie. Dlatego jest taki wybór filtrów. A wojna uzytkownikow kubełkow i spor o to ktory jest lepszy nie ma końca Wink A ankieta rzeczywiscie do poprawy.
EDIT: Heh kolejny produkt Jebao: http://www.jebao.com/english/displayproduct.php?proid=57547 Tylko nie mowcie ze nie jest podoobny do Fluvala. Jaki firma Jebao ma w tym cel zeby wykorzystac wyglad znanych, sprawdzonych modeli renomowanych marek?
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 10:38:48 wysłane przez splendens » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: