Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CaCO3  (Przeczytany 5188 razy)
fuzya
Nowy
*

« : Październik 03, 2007, 21:33:21 »

Witam wszystkich Cheesy
Czy ktoś może mnie oświecić, jak rozpuścic CaCO3 przed podaniem do akwa ??
A może stosować ten proszek bezpośrednio, co robiłem - nie jestem pewien, czy do dziś się rozpuścił.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Pozdrowionka!
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 04, 2007, 07:52:16 »

Rozpuszczalność CaCO3 wynosi w 20 C 0,007g w 100 g wody  Grin więc życzę powodzenia w rozpuszczaniu. Dodaj proszek

Tańczący z rybkami
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 04, 2007, 08:35:30 »

caco3 trudno sie rozpuszcza i nie wiem co chesz przez to osiagnac
lepszym rozwiazaniem ale nieco drozszym jest hydro mineral podniesie samo gh(wielu ludzi sadzi ze hm podnosi tez kh ale z moich badan wynika ze w znikomym stopniu )  i sol firmy red see kh+ podniesie samo kh (jedna strzykawka 5il pelna nie ubita podnosi mi kh o 1 stopien w 200 l)
rozpuszczalnosc prawie natychmiastowa ja zrezygnowalem z caco3
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 08:38:16 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
fuzya
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2007, 10:09:21 »

Dzięki za odpowiedzi.
CaCo3 kupiłem z myślą podniesienia kH w akwarium. Z Waszych odpowiedzi wnioskuję, że niepotrzebnie  Sad Pozostaje użycie soli poleconej przez Turystę, skoro rozpuszczalność proszku jest tak znikoma, jak pisze Wirek...
A czy jakiś kwas nie pomoże w rozpuszczaniu? Tylko co z takiej mieszaniny uzyskam? Może jakiś chemik odwiedza forum??
Ile może kosztować sól firmy red see kH+ ??
Pozdrawiam!
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 04, 2007, 11:45:54 »

A czy jakiś kwas nie pomoże w rozpuszczaniu? Tylko co z takiej mieszaniny uzyskam? Może jakiś chemik odwiedza forum??
Kwas węglowy (o ile istnieje - bo jak ja kończyłem chemię, to jeszcze zdania były podzielone) jest bardzo słabym kwasem, więc praktycznie każdy kwas "pomoże" w rozpuszczeniu. Rozpuszczając CaCO3 np. w kwasie solnym (typowa reakcja na wykrywanie CaCO3 w skałach) uzyskasz CaCl2 - dobrze rozpuszczalny i CO2, który ucieknie ze środowiska reakcji w postaci "burzenia". Jeżeli potrzebujesz podnieść pH i stężenie węglanów w wodzie (kh) to użyj sody Na2CO3 lub sody oczyszczonej NaHCO3

Tańczący z rybkami
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 04, 2007, 12:46:54 »

za sol zapalcilem 36 zl w sklepie malawi Smiley ale wystarczy ci na bardzo dlugo
ps nie jest tania ale dobra i podnosi tylko kh i nic wiecej
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 04, 2007, 13:48:01 »

Fuzya najtaniej wyniesie soda oczyszczona tak jak pisał wirek. Do kupienia w każdym spożywczaku. Zwróć tylko uwagę czy nie ma przypadkiem dodatków "ciastowych" Wink
fuzya
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 04, 2007, 21:04:10 »

Wdzięczny jestem wszystkim za odzew i pożyteczne rady Smiley
Wiem już, że z zastosowania czystego CaCO3 nic nie będzie, tym bardziej po rozpuszczeniu kwasem Wink
Podoba mi się pomysł wykorzystania sody oczyszczonej, mam tylko nadzieję, że poradzę sobie później ze zbiciem pH do odpowiedniego poziomu. W każdym razie spróbuję, a jeśli byłyby jakieś nieporządane skutki zawsze mogę wysupłać te 30 zł na sól.
Pozdrawiam!
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 05, 2007, 07:45:16 »

Pamietaj
Zbijajac ph onbnizasz kh Smiley))
wiec chemia niech ci nawet nie przychodzi do glowy jedynie co2 torf
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: