Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zielona woda ???  (Przeczytany 3520 razy)
waldek771
Nowy
*

« : Kwiecień 11, 2004, 18:22:13 »

Na początek witam wszystkich serdecznie .
Mam taki oto problem od pewnego czasu - woda po okolo 2 tygodniach od nalania robi sie zielona . akwarium ok 40 litrow, 1 roslina sztuczna , filtr standardowy, ryby-5 pawich ocek ,i neon , 2 minory,3 molinezje, 3 mieczyki, i kirysek , 2 glonojady. wiec chyba raczej nie mam tych ryb za duzo.filtr pracuje non stop i napowietrza wode, ryby nie choruja,w wodzie przez caly zas mam kostke przeciw zmetnieniu wody , z preparatow mam anty chlor, algin , cristal, fmc.

kiedys mialem duzy rozrost glonow na szybach , teraz juz glonow nie ma , ale woda za szybko zielenieje ,moze ktos mial ten sam problem Huh
czekam na odpowiedzi i pozdrawiam
acytryna
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 11, 2004, 18:35:23 »

Tylko sztuczne roślinki w baniaku to przesada, nie dziwota że glony mają raj bo nie mają konkurencji w roślinkach posadź szybko rosnące i mało wymagające roślinki sporo a wygrają one walke z glonami, ryb w sumie nie za sporo ale poziom azotanów na pewno za wysoki i stanowi idealną poiżywke dla glonów.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 11, 2004, 20:02:05 »

Użycie chemii w akwarium to ostateczność. nie powino używać sie jej profilaktycznie.Każde jej użycie powoduje naruszenie równowgi biologicznej w akwarium.
Co do roślin sztuznych (jak i zameczków, nurków itp) nie bedę się wypowiadał.

385 l - dyskowce
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 11, 2004, 22:11:44 »

Dobre i wytrzymałe roślinki to rogatek sztywny i zwartki. Rogatek przy okazji wydziela sporo tlenu.

Gdzie stoi baniak? Czy jest możliwosć że światło słoneczne pada na niego?

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
waldek771
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2004, 12:39:04 »

swiatlo sloneczne nie pada na akwarium .

jakie widzicie rozwizanie ??

posadze roslinki i bedzie ok ??
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2004, 15:10:13 »

Oj Waldku, takie rybki i bez żywych roślinek ?? Chodzi mi o przemiane materi gupikow, molinezji i mieczyków (a neonka odrazu komuś oddaj bo biedak smutny sam jeden ). Chemikaliów nie stosuj żadnych bo najpewneij same dalsze kłopoty by z tego wynikły.
Więc skocz do sklepu po kilka zielonych wyjadaczy azotanów Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: