Mi się akwa podoba no i zestaw CO2 jak u profesionalisty.Ale dołóż więcej roślin im więcej tym lepiej
.
Z CO2 to były przeboje. Pękł mi dyfuzor Aqua medic - szklane badziewie, zastąpiłem kostką lipową, która była w zapasie - sprawdzała się, ale część CO2 i tak była nierozpuszczona, dostawała się na powierzchnię. Znalazlem dyfuzor podłączony do wyjścia kubełka, ponoć miał całkowicie rozpuszczać CO2 w wężu, okazało się że to zwykły trójnik bez żadnej wkładki dyfuzyjnej (nic nie rozdrabnia bąbelków), teraz do wężyka od trójnika wcisnąłem tylejkę wykonaną z kostki lipowej która przed wpływem do wylotu kubełka ma rozdrabniać CO2, sprawdza się ale nie do końca, część bąbelków i tak łaczy się z sobą i wypływa do akwa, szukam narazie sposobu na całkowite rozpuszczanie CO2, bez zbędnych wężyków i dyfuzorów w akwa, tylko poza nim.
Co do roślinek jest ich dość, a rosną jak szalone, teraz muszę je porozdzielać na dwa akwa, bo postanowiłem odpalić stary 53l baniaczek, część zostanie rozdzielona na dwa akwa.
Roslinki się rozrosły, teraz pracuję nad ułożeniem kompozycji, bo jest niezły bałagan.
Teraz to masz zajefajne akwarium
A co to za kamień po prawej?
Powodzenia! Tak trzymaj!
Nie mam pojęcia, był w starym akwa, a, że dostałem dużo wgłębki po taniości, to postanowilem umieścić ją na kokosie i kamieniu - przykryta jest widoczną siatką.
Co do rozdziału obsady, narazie wszystko jest w 112l, nie dawno zaczął pracować baniaczek 53l, pracował już przez 2 tygodnie ale jako zbiornik kwarantannowy. Na razie pracuję nad rozdzialem roślinek.
W planach obsada:
112l:
10 szt. Neon Innesa (Paracheirodon innesi)
2 szt. Zwinnik jarzeniec (Hemigrammus erythrozonus) +...
3 szt. Kardynałek (Tanichthys albonubes)
3 szt. Żałobniczka, czarna tetra (Gymnocorymbus ternetzi)
2 szt. Mieczyk Hellera (Xiphophorus helleri)
2 szt. Zmienniak plamisty (Xiphophorus maculatus)
1 szt. "Labeo albinos", Grubowarg zielony albinos
2 szt. Bocja wspaniała (Botia macracanthus)
4 szt. Kirysek pstry (Corydoras paleatus) - małe 3 cm
4 szt. Kosiarka (Crossocheilus siamensis) - małe 2 cm
4 szt. Otosek (Otocinklus) - małe 2 cm
20 szt. Krewetki Red Cherry czasem nazwa Fire Red (Neocaridina denticulata) sinensis
53l
2 szt. Gupik, pawie oczko (Poecilia reticulata)
1 szt. "Labeo", Grubowarg zielony (Epalzeorhynchos frenatum) bojowy okaz w przciwieństwie do albonosa - sentyment - zakup 2 szt labeo był dokonany przez moją Panią
- trzeba rozdzielić ze względu na ściganie się zielonego z albinosem i z mieczykami - tragiczne to nie jest ale zdaża się.
2 szt. Molinezja żaglopłetwa (Poecilia velifera)
2 szt. Bystrzyk pięknopłetwy (Hyphessobrycon pulchripinnis)
2 szt. Miedzik obrzeżony (Hasemania nana)
1 szt. "Glonojad", Zbrojnik niebieski (Ancistrus dolichopterus) - prawdopodnobnie obie sztuki do oddania póki co, jeden zbrojnik jest mniejszy, pójdzie do 53l drugi na pewno oddany.
2 szt. Kirysek pstry (Corydoras paleatus)
2 szt. Otosek (Otocinklus)
5 szt. Krewetki Red Cherry czasem nazwa Fire Red (Neocaridina denticulata) sinensis