Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Agresywny mieczyk  (Przeczytany 6009 razy)
Galilo
Nowy
*

« : Październik 04, 2007, 19:30:01 »

Witam serdecznie! Mam od miesiąca rybki w akwarium (126 lt.). Aktualna obsada to: 12 neonków; 1 molinezja; 4 otoski; 1 glonojad złoty; 1 glonojad ancistrus sp. no i 3 mieczyki (samiczki). Jedna z samiczek jest bardzo agresywna, tzn. strasznie gania pozostałe mieczyki i molinezję. Nasila się to szczególnie podczas karmienie. Rybki dostają jedzenie dwa razy dziennie - raz z rana i później wieczorem. Dostają płatki oraz tabletkę. Dwa razy w tygodniu podaję pokarm mrożony, plankton czerwony oraz larwy ochotnika. Parametry wody są w porządku, NO2 0 mg/lt.; NO3 0 mg/lt. ph w zakresie od 7,5 do 8. Wodę podmieniam co dwa tygodnie około 30 - 40%. Co może być przyczyną, że samiczka jest tak agresywna? Czy to jest normalne zachowanie?

A tak przy okazji to czy mogę powiększyć obsadę? Chciałbym w przyszłości dokupić z 2 - 3 molinezje i samczyka mieczyka ale przy obecnym, agresywnym zachowaniu samiczki mieczyka mam wątpliwości czy wprowadzać nowe rybki. Nie dość, że będą zestresowane nowym miejscem to jeszcze ta wściekła samiczka...

Pozdrawiam Galilo
Aktualnie 126 lt. Obsada:
12 x neonków
4 x otoski
3 x mieczyki
1 x milonezja
2 x glonojady
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 05, 2007, 06:33:21 »

Do tych mieczyków dokup samca i powinien być spokój.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 05, 2007, 10:24:06 »

Jak są same samiczki to być może ta dominująca już zaczęła się zamieniać w samca. Także raczej mieczyków nie kupuj bo samiec sie pojawi a to są duże ryby.
Galilo
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2007, 21:00:15 »

A jak długo trwa przemiana samiczki w samczyka?

Pozdrawiam Galilo
12 x neonków
4 x otoski
3 x mieczyki
1 x milonezja
2 x glonojady
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2007, 12:35:57 »

mam pytanie nie do tematu ale chcialem zapytac jak mozna wykarmic male ryby typu neon bo mam dwa mieczyki i one pierwsze zjadaja pokarm a male neony sie bojo

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
złośnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2007, 21:26:11 »

mam pytanie nie do tematu ale chcialem zapytac jak mozna wykarmic male ryby typu neon bo mam dwa mieczyki i one pierwsze zjadaja pokarm a male neony sie bojo

sypać w dwóch miejscach? sypać więcej? na jedną strone tabletka, na drugą pokarm? trzeba kombinować.

ja neonki karmie długą wykałaczką, pokarm od razu jest pod wodą,(ryby żerują w środkowej części akwarium) więc sposób się sprawdza. A mieczyki z tego co wiem to jedzą przy powierzchni?

63 l:

5x kirysek pstry
4x neon czarny
3x neon diamentowy
2x otosek
2x colisa chuna
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2007, 21:51:23 »

EEE tam. Jedzą z powierzchni, jedzą z dna i ze środka. Zewsząd jedzą. Zależy co się im da.To, że jedzą z powierzchni to piszą w tych reklamówkach pokarmów-budowa pyszczków,szer. przełyków itp. itd....a jest jak jest Smiley
Galilo
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 08, 2007, 07:30:35 »

Ja sypię najpierw płatki, które wcześniej drobno kruszę. Dodatkowo daję tabletkę w dwóch połówkach. Jedna część z jednej strony, a druga z drugiej strony. Mieczyki (szczególnie ten agresywny egzemplarz) zajmują się tabletką, a neonki zajadają płatki. Pokruszone płatki szybciej toną i neonki mogą spokojnie je zjadać. Dodatkowo dwa razy w tygodniu podaję pokarm mrożony. Dla większych rybek (mieczyki, molinezje) daję larwy ochotnika, a dla mniejszych (neonki) czerwony plankton.

Pozdrawiam Galilo
12 x neonków
4 x otoski
3 x mieczyki
1 x milonezja
2 x glonojady
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: