Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« : Październik 06, 2007, 09:37:41 » |
|
co myślicie o pomyśle, zrobienia w 25l akwarium zwykłego lądowego mcharium. Podłoże z torfu, gliny, ziemi+jakieś kawałki drewna i skał, a na tym wszystkim mchy i porosty z polskiego lasu! Codziennie skraplane wodą kilka razy  narazie tylko się nad tym zastanawiam... ale czekam na wasze pomysły 
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2007, 09:39:12 wysłane przez Magdallenah »
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2007, 11:05:23 » |
|
Mi się podoba  Tylko najpierw sprawdź, jakie gatunki nie są zagrożone i pod ochroną. Takie pomysły z tego co wiem od dawna realizują Japończycy - ponoć z ładnym skutkiem.
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2007, 10:32:28 » |
|
no właśnie, chyba większość polskich mchów jest pod ochroną... a może ktoś zna jakieś gatunki nie zagrożone, bo w necie za dużo nie pisze...
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2007, 11:21:24 » |
|
Rozumiem, ze chodzi Ci o paludarium z mchami?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2007, 11:32:00 » |
|
tak
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 08, 2007, 18:11:01 » |
|
nie głupi pomysł tylko trzeba bedzie o to dbac i dbac i jeszcze raz dbac
|
|
|
|
akwa: 8L parapeciak 63L krewetkarium w trakcie zakładania 200 L sprzedane 112 L na sprzedaż
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 08, 2007, 18:16:02 » |
|
nie koniecznie, jeśli terrarium będzie przykryte to wilgotność będzie oki zarówno podłoża jak i powietrza, jednakże trzeba pod podłoże dać warstwę keramzytu, który będzie nawilżał  ja w swoich terarriach dzbanecznikowych w zasadzie nigdy nie podlewam, wystarczy wilgotność
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 08, 2007, 18:52:58 » |
|
a jak sądzicie czy potżebuję to jakieś extra oświetleie? czy wystarczy ta "żarówka" która jest w pokrywie. Zawsze można zamienić na energooczędą ale jakiś drogich świetlówek nie chce już zamawiać.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 08, 2007, 18:56:30 » |
|
osbiscie widzialem cos takiego niby malusie akwariumw ksztalcie podstawki taki dekeiel w niem wsyapny torf resztki kozeni rozdrobnionych i na tym mech na srodku stalo malusie akwarium a w nim woda jakies 5 l a w nim mcharium na bauskach nad ttym wszystkim byla 2 watowa lampka do podloza byla wcisnieta kroplowka ktora ssala wode z akwarium efek byl superek widzialem to na holenderskie.pl ale nie znalazlem linka aby ci podrzucic
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2007, 19:01:51 » |
|
mchy sadzisz w torfie z perlitem i korą, zawsze możesz dodać jakiegoś dzbanecznika  ale wtedy podlewanie destylowaną  ja nie narzekam ;)raz napełniłem i jest spokój, co do oświetlenia moich dzbnaków stosuje 39W t5 na 2 małe (po15l) akwaria... ogólnie fajne efekty można uzyskać 
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 08, 2007, 19:30:30 » |
|
Chyba raczej nie, chodzi o akwarium bez wody( - plaudarium) z mchami ktore rosna w lesie  A to z linku to nano mcharium z mchami takimi co rosna pod wodą 
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 08, 2007, 19:35:54 » |
|
dzx że się strałeś, ale nie dokoca o to mi chodziło. Wyobraź sobie w szkle 40x25x25 zrobić taką ŚCIÓŁKĘ leśną. Mchy, porosty, wręcz grzybki (hihih) Poprostu: ziemia, torf, kora, drewno, skały+mchy i porosty. Bez części na wode. Tylko zachowana wilgoć. Tu jest zresztą moja fota: http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=1336541376&context=pool-89081319@N00&size=lJutra zapytam się mojego nauczyciela od przyrody czy wszystkie mchy w polsce są pod ochroną 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 08, 2007, 19:39:35 » |
|
Ropek odpowiednia przebudowa aranzacji styl ten sam i jest palendarium  sam mam zamiar cos takiego zrobic nawet mam z kad mchy wziasc ale czasu brak i miejsca 
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|