Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czarne rośliny  (Przeczytany 5952 razy)
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« : Październik 06, 2007, 10:02:37 »

Witam!Od jakiegoś czasu wszystkie rośliny mi brązowieją i padają nie wiem co im jest temperatura 27c nawożenie aqa plant b i kulki gliniano torfowe oświetleni 30w 12h akwarium 160l proszę o pomoc!

Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2007, 10:19:29 »

oświetlenie 30w 12h akwarium 160l proszę o pomoc!

30W na 160l? ? ? To stanowczo za malo, roslinki potrzebuja minimum 0.5W na litr wody :)czyli w Twoim przypadku to 80W! ! ! Masz o 50 za malo... Rozwiazanie dosc proste, wywal to co masz, kup statecznik 3x24W, oprawki na swietlowki, chwytniki na swietlowki do tego odblysniki i zamontuj zamiast 30W. Polecam T5, sa mniejsze i wygodniejsza do zamontowania Smiley
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2007, 10:47:30 »

Zapomniałem dodać mam 2x30w ale jak włącze to mi się wydaje że jest za jasno a nawet jeśli rośliny takie jak np.anubias nie potrzebują dużo światła a i tak czarnieje. Undecided

renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2007, 12:36:01 »

witam, dołączę do wątku, ponieważ mamy podobny problem.Od kiedy mąż dołożył dodatkowe świetlówki, teraz mamy 3x18W + 1x20W w 140 litrach roślinki zaczęły pięknie rosnąć, ale niestety jednoczesnie pojawia się na listkach czarne paskudztwo, które w znacznym stopniu daje się usuwac szczoteczką, ale szybko odrasta. Nawozimy plantą micro i macro, podmianki co tydzien, oświetlenie jak napisałam + odbłyśniki, NO3 10, ph 7,5 TWO 9 ,TWW ok 6 jak z tym walczyć?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4b6df00cef189da.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b386bdf7a055f9c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/42b393ec14c60e9d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be82e14303675112.html  dołączam zdjęcia, przepraszam za jakość
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2007, 13:59:03 wysłane przez renii2 » Zapisane

Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2007, 17:08:00 »

Mialem to samo :/ troche pomoglo to of kors chemia od tetry na glony, do tego wymiana wody 1/3 co tydzien, wstrzymanie sie z nawozeniem na jakis miesiac, zlikwidowanie NO3 do zera, wymiana swietlowek na markowe np Hagen, Sylvana itp Smiley i pomoglo, swinstwa zniknely. Niestety mocno zainfekowane rosliny lub liscie trzeba usunac jak najszybciej, skrobac, czyscic itp nie oplaca sie bo po prostu wtedy liscie sie niszczy nawet jak zeskrobiemy wszystko...
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2007, 10:12:12 »

wersja dla cierpliwych
ograniczyc osweitlenie do 6-7 h
wylaczyc napowietrzanie
podmieniac wode co 2 dzien okolo 15 do 20 % przez 2-3 tygodni (najlepiej ro wtedy uzpelniaj kh i gh  jak kranowka to nie dodawaj nic )
usnac zainfekowane liscie
wstrzymac naworzenie
no3 utrzymywac na poziomie 10 -15 i nic wiecej
ograniczyc po4 do poziomu 0,025 lub nawet do 0 i nie podawac tak dlugo jak rosliny nie wykaza jego braku (odpadaja liscie ) jesli uzpelniasz to do poziomu 0,025 i nic wiecej
sprawdz swoje swietlowki jakie wytwarzaja widmo
ograniczyc ruch wody

wersja dla chcacych osignac szybki efekt

podmiana 60 % wody polaczaone z odmulaniem dna dosc gleboko
zaciemnienie zbiornika (tak aby nie wpadl ani promyk swiatla ) na 7-8 dni
wlaczenie napowietrzania i dobrej filtracji podczas zaciemnienia
po zaciemnieniu podmiana 50 % wody oswietlenie 6 h i do 2 tygodni zwiekszamy je do 10 -11 h
podajac malutkie ilosci micro macro fe  badac poziom po4 do  0,025  no3 do 10-15 oraz badac zachowanie roslin (odpadjace liscie brak po4 blado zielone liscie brak micro dziury w lisaich brak k )
wylaczyc napowietrzanie

Jak widac chemi nie trzeba stosowac wystarczy troche chciec Smiley))
Milej zabawy Smiley

renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2007, 10:36:37 »

a jak karmić ryby przy pełnym zaciemnieniu, bo chyba tyle bez jedzenia to za długo

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2007, 10:59:54 »

jesli chcesz wykonac zaciemnienie tzreba do tego przygotowac mieszkancow a wiec karmisz ich czesciej i w mniejszych ilosciach  az do donia kiedy robisz zaciemnienie zaczynas po zgasnieciu swiatla i przez ten czas nie karmisz rybek nie zagladasz do zbiornika itd rosliny troche przyblakna ale mieszkanca sie nic nie stanie
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2007, 19:38:36 »

Wybraliśmy wersję dla cierpliwych, zobaczymy ,co będzie. Dzięki za pomoc. Smiley

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2007, 05:23:48 »

a jak karmić ryby przy pełnym zaciemnieniu, bo chyba tyle bez jedzenia to za długo
Ryby bez jedzenia spokojnie wytrzymają ponad tydzień.
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #10 : Październik 14, 2007, 08:29:21 »

No i pierwszy tydzień "zabawy" za nami, efekty jak na razie znakomite Cheesy, nowe czarne paskudztwo się nie pojawia, roślinki całkiem całkiem- tylko w liściach wodnego dąbka pojawiły się dziury, myślę, że to ślimaki( których dzięki bocjom już prawie nie ma), chyba że jednak to już brak żelaza?Ale zgodnie z instrukcją na razie nie nawozimy, no i bawimy się dalej. papa

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2007, 08:37:08 »

Super wątek, bo mi po dodaniu oświetlenia też pojawiło się to paskudztwo... dzięki za sposób postępowania... jedno pytanie - z czym walczymy? jak się zapobiega?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2007, 13:48:11 »

No i pierwszy tydzień "zabawy" za nami, efekty jak na razie znakomite Cheesy, nowe czarne paskudztwo się nie pojawia, roślinki całkiem całkiem- tylko w liściach wodnego dąbka pojawiły się dziury, myślę, że to ślimaki( których dzięki bocjom już prawie nie ma), chyba że jednak to już brak żelaza?Ale zgodnie z instrukcją na razie nie nawozimy, no i bawimy się dalej. papa
dziur w lisciach moga oznaczac albo slimaki albo niedobor K
i jak po krasnorostach czy dalej w trakcie ?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Listopad 18, 2007, 13:55:34 »

dziurki w liściach to na 90% bocje Smiley zwłaszcza, że takie posiadasz Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #14 : Listopad 18, 2007, 14:00:21 »

dziurki w liściach to na 90% bocje Smiley zwłaszcza, że takie posiadasz Smiley
ja mam bocje i dziur nie mam wiec to chyba niedobr albo slimaki Smiley
Strony: [1] 2