Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kamienie w akwa  (Przeczytany 3194 razy)
dulnik
Zainteresowany
**

375l

« : Październik 06, 2007, 18:29:24 »

sluchajcie drodzy akwarysci. Dzisiaj kupilem kamienie do mojego nowego akwa . Wszystkich razem jest az 40 kg . Troche mnie to przeraza . Ulozylem je obok akwarium i nawet ladnie to wyglada .Tylko troche mam stracha to wlozyc do srodka , czy to nie jest za duzo ? Akwa 100x40x50 . Nie wloze tego predzej az mi ktos nie napisze ze tez tyle ma . Atak wogole to jaka gruba powinna byc warstwa zwiru zeby bylo dobrze dla roslinek ? A cha - akwarium postawilem na styropianie 1cm gr. i do srodka tez taki wlozylem.  ale co teraz z tymi kamlotami ?

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2007, 18:33:50 »

dobrze, że włożyłeś do środka Smiley warstwa min 5-6cm spokojnie możesz na pisaku/żwirku wysypanym na steropianie ułożyć tą konstrukcję Smiley a co to za biotopik, że aż tyle głazów ?? Wink malwi/tanganika ??
pozdrawiam  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
dulnik
Zainteresowany
**

375l

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2007, 18:39:05 »

to bedzie tanganika. Kamienie chyba musza byc ulozone bezposrednio na styropianie bo zamiezam trzymac ksiezniczki z burundi , a one podobno lubia podkopywac kamienie

złośnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2007, 20:23:44 »

styropian w akwarium? w środku? pierwsze słysze.

63 l:

5x kirysek pstry
4x neon czarny
3x neon diamentowy
2x otosek
2x colisa chuna
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2007, 20:28:34 »

styropian w akwarium? w środku? pierwsze słysze.
Niektóre rybki lubią podkopywać kamienie więc pomyśl sobie co by sie stało gdyby taki powiedzmy 5 kilowy kamlot zesunął sie na szklane dno - to masz odpowiedź
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2007, 20:30:08 wysłane przez TomajX » Zapisane

złośnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 06, 2007, 20:35:43 »

nie wiedzialem, ze używa sie do tego celu steropianu, ale spoko Smiley

63 l:

5x kirysek pstry
4x neon czarny
3x neon diamentowy
2x otosek
2x colisa chuna
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 06, 2007, 20:54:47 »

Tylko nie styropian Angry Jak się do niego dokopą to mogą zacząć wyskubywać, a jak zacznie się unosić na wodzie to mogą połknąć.Lepsza jest fabryczna mata pod akwa gr. 0,5-1.2 mm , bo ma mocną i bardziej gęstą strukturę. Ja bym nic nie wkładał, a duże konstrukcje z kamieni łączyłem  klejem. Najlepszy do tego celu jest LIDER firmy LAKMA o symbolu KA12. Wyst. jako czarny i bezbarwny w takich tubach jak silikon-ok.12-15pln za sztukę. Co ważne jest w 100 procentach neutralny. Good !
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #7 : Październik 06, 2007, 21:00:47 »

Tylko nie styropian Angry Jak się do niego dokopą to mogą zacząć wyskubywać, a jak zacznie się unosić na wodzie to mogą połknąć.Lepsza jest fabryczna mata pod akwa gr. 0,5-1.2 mm , bo ma mocną i bardziej gęstą strukturę. Ja bym nic nie wkładał, a duże konstrukcje z kamieni łączyłem  klejem. Najlepszy do tego celu jest LIDER firmy LAKMA o symbolu KA12. Wyst. jako czarny i bezbarwny w takich tubach jak silikon-ok.12-15pln za sztukę. Co ważne jest w 100 procentach neutralny. Good !
ale te maty to masz pod akwarium ,a chodzi o to aby zabezpieczyć dno od wewnątrz ,styropian jest wysoce wskazany do dużych kamieni

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 06, 2007, 21:14:20 »

No przecież wiem, że do środka-to jak miałem napisać:::::::::::::: może tak: jeśli chcesz to zastosuj do środka taką samą matę jaką się używa pod akwarium na zewnątrz ( tą , która redukuje naprężenia szkła) Wink
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #9 : Październik 06, 2007, 21:23:44 »

No przecież wiem, że do środka-to jak miałem napisać:::::::::::::: może tak: jeśli chcesz to zastosuj do środka taką samą matę jaką się używa pod akwarium na zewnątrz ( tą , która redukuje naprężenia szkła) Wink
ale jaką grubość ma ta mata ,a jaka styropian różnica jest olbrzymia. Ja tam wole styropian, a jak go przysypiesz odpowiednią warstwą żwirku to żadna ryba ci sie do niego nie dokopie

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 06, 2007, 21:44:23 »

No dobrze niech ci będzie . Ja wyraziłem swoje zdanie. A jak już tak na to patrzeć to boczne szyby tez byś musiał osłaniać, bo jak ci kamień poleci lekko na bok? itd.itd.itd.-koniec.    Znam takiego co znalazł wyjście , ale bardzo pracochłonne, a mianowicie oprócz podklejania (patrz odp. wyżej) poprzewiercał płaskie kamienie i ponakładał na pionowe rurki z tworzywa przymocowane do podłoża za pomocą szklarskich przyssawek. Stworzył w ten sposób bardzo fajne skaliste konstrukcje. ale nie próbujcie wiercić sami, bo wiertarka za 1tys.pln i tak nie pomoże. Trzeba się znać na kamieniach, bo mają rózne twardości no i mieć odp.sprzęt (diamentowe wiertła itp.} Swoją drogą czego ludzie nie zrobią dla swojego HOBBY. papa
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 07, 2007, 05:35:17 »

Spokojnie te 40 kg możesz umieścić w zbiorniku. Fakt, księżniczki lubią sobie wykopywać norki Wink Proponuję abyś sam im ustawieniem kamieni stworzył jakieś groty, większe szczeliny - tam będą składać ikrę i to będzie ich kryjówka. Może będziesz miał farta i akurat przypasuje im szczelina stworzona przez Ciebie Wink Pisałeś o roślinach. Jakie masz zamiar z nimi umieścić ?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 07, 2007, 08:02:53 »

mi przychodzi do głowy jedynie nurzaniec olbrzymi Wink ew. inne nurzańce ... Wink ostatecznie chyba anubias by się zdał, ale nie jestem pewien Smiley
pozdrawiam  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
dulnik
Zainteresowany
**

375l

« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2007, 16:36:29 »

jeszcze nie wiem jakie roslinki . moze byscie dali jakies propozycje ?

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 07, 2007, 18:05:11 »

Proponuję rośliny, których nie sadzi się w podłoże i wytrzymają takie warunki, czyli anubiasy i mikrozoria.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: