Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Stabilizacja pH wody.  (Przeczytany 3465 razy)
anrd
Super aktywny

« : Październik 07, 2007, 16:53:14 »

Woda w moim kranie ma pH 7,6. Ponieważ mam rybki które nie lubią takiej wody zbijam to przy pomocy sera ph minut, które także obniża tww. teraz pH to 6,8-7,0.  Nie mam w akwarium nic co by mi to pH podnosiło. Moje pytanie jest następujące: czy jest jakieś ryzyko, że takie pH podskoczy? W jaki sposób stabilizować pH oprócz CO2 i torfu? (dodam, że oba te sposoby w przeszłości raczej nie zdawały egzaminu a na RO mnie póki co nie stać, chemii też wolałbym nie lać)

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 11, 2007, 11:12:40 »

chemii też wolałbym nie lać)

Już wlałeś ...  Undecided
Jeśli woda w kranie ma wyższe pH to prawdopodobnie ze stabilizacją będzie ciężko ... chodziaż przy niskim TWW jest szansa na stabilizację ...

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 11, 2007, 11:24:39 »

Wlałem odrobinę żeby zbić pH. Teraz do filtra wpakowałem torf (tym razem więcej niż poprzednio) a w sobotę ponownie uruchomię bimbrownię. i zobaczymy co dalej. Póki co pH utrzymuje się w od kilku dni na poziomie 7,0 i nie rośnie co mnie bardzo cieszy.

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 11, 2007, 17:03:57 »

Przy podmianie bez preparowania wcześniej wody urośnie, będzie też trochę skakało w różnych porach dnia, pewnie tego nie zauważasz, bo nie masz stałego pomiaru, ale spokojnie potrafi tak skoczyć o 0,2 stopnia a więc dwukrotnie  zwiększyć się lub zmniejszyć, napowietrzanie też podnosiło będzie PH.
Dla utrzymania stabilnosci, potrzebny będzie, albo kontroler PH z dozowaniem CO2, albo preparowanie i podmiany wodą RO, PH minus owszem zbije PH i twardość, ale o stabilności raczej możesz pomarzyć, i na Boga ostrożnie z tym PH minus, jak robiłem u siebie testy na kranówie (PH 7,6 TWW 6) to bywało, że niewielka ilość gniotła TWW do 0, a PH do 4. Nie wiem czego tam dodają, Calgonu? do zmiękczania?

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 11, 2007, 17:19:10 »

to najzwyklejszy kwas siarkowy 5% Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 12, 2007, 07:35:39 »

Z pH minus postępuję ostrożnie - w zeszłym tygodniu potraktowałem nim wodę do podmiany i sprawdziłem parametry dzień później. Było ok więc wlałem do akwarium. Bezpośrednio do zbiornika tego kwasu nie leję.
Co do natleniania wody - mam tylko deszczownię umieszczoną jakieś 10 cm pod powierzchnią wody a wylot wody przez otwory w rurce jest skierowany ku powierzchni pod pewnym kątem, tak aby delikatnie marszczył powierzchnię (podobno no najlepszy sposób natleniania). Jak pisałem wcześnie pH póki co mam w miarę stabilne (od około 5 dni nic się tu nie zmienia - jest 7,0 - sprawdzane codziennie około 19.00).
Jutro rusza bimbrownia. W listopadzie może uda mi się kupić zestaw CO2z prawdziwego zdarzenia.
Do jutrzejszej podmiany mam już przygotowaną wodę, której parametry jutro przed wlaniem sprawdzę.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: