Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Nie wiem ile można wsadzić ryb do 60l.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie wiem ile można wsadzić ryb do 60l.  (Przeczytany 2489 razy)
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« : Październik 08, 2007, 13:52:31 »

Mam prośbę.Ile można włożyć:mieczyków,neonów innesa,glonojadów i skalarów do 54l.Bo nie wiem ile można tych ryb dać mam również trzy rośliny.Chcialem zapytać ekspertów od tego.

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 08, 2007, 13:54:19 »

Ani skalary, ani mieczyki ani IMHO "glonojady" nie nadają się do takiego llitrażu...
Neony - jak najbardziej - ławiczka około 10-15 sztuk wg mnie. Z glonożerców proponuję otoski.
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2007, 13:57:27 wysłane przez numiko » Zapisane
papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #2 : Październik 08, 2007, 14:09:16 »

No dokładnei widać marnes  że jesteś początkującym akwarystą.Kup sobie jakieś 15neonków i 6 otosków.Chyba że zdecydujesz się na jakieś inne rybki to wtedy i neonków i otosków mniej.Chociaż otoski mogłyby zostać.  Wink

marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #3 : Październik 10, 2007, 15:06:52 »

no wiem ale mam juz 4 mieczyki 2 załobniczki 6 neonów innesa i jeden czarny za niedługo dokupuje następnego 2 ryby tygryski cos w tym stylu bo do paski i nie moglem zapAMIETAC nazw tych ryb bo byly bardzo dlugie 2 molinezje i 2 skalary i nie wiem czy dobrze postopilem

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 10, 2007, 15:17:02 »

Skalary się nie nadają do takie litrażu... numiko już Ci pisała... rybka w tygrysie paski to mogło być brzanka sumatrzańska, którą najlepiej jest trzymać w stadku około 10 sztuk, więc raczej też odpada... ja bym radził skupić się na dwóch/trzech gatunkach a nie dokupować po dwie rybki... proponuję Ci dokupić neonków Smiley albo kupić jakieś czyściciele otoski/kiryski
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 10, 2007, 15:30:50 »

Piszesz, że nie wiesz czy dobrze postąpiłeś. No to Ci odpisuję:
Źle postąpiłeś. Najpierw kupujesz ryby a potem chcesz się dowiedzieć ile ich "upchniesz" do zbiornika? Nawet nie pofatygowałeś się, żeby najpierw poczytać jakie warunki należy zapewnić poszczególnym gatunkom ryb. Zatem powtórzę po raz kolejny:
Ani skalary, ani mieczyki, ani molinezje ani zbrojniki nie nadaja się do takiego zbiornika. Wysokość zbiornika dla skalarów to minimum 50 cm (najlepsze są o pojemności ok 200 l), dla zbrojnika akwarium o długości minimum 80 cm, a dla molinezji i mieczyków zbiornik minimum 100 l.
Ja już zaproponowałam obsadę neonkowo - otoskową (może być 10 x neon inessa lub czerwony + 10 x noen czarny +5-6 otosków) - taka moim zdaniem nadaje się do zbiornika o pojemności 54l.
AniaS
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 12, 2007, 07:50:57 »

tak jak pisali moi poprzednicy,kategorycznie wykluczyć należy skalary, mieczyki , molinezje.
Ja również proponuję ci neonki ok.10-12 szt, ewentualnie kilka gupików na dobry początek i z 4 otoski koniecznie. Obsadź baniaczek roślinnością. papa papa

AniaS   
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 12, 2007, 08:04:23 »

Są też inne rybki, które możesz hodować w 60 l jak np: prystelki, promienniczki, różnej maści zwinniki, bystrzyki, neony, gupiki, platki,  razborki - i wcale nie musisz ograniczać się do neonów ale te, które wymieniła numiko powinieneś oddać albo zamienić w sklepie zoologicznym na jakieś inne (np ww rybki).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: